Unele dintre angajamentele internationale, pe care Romania si le-a asumat in anii trecuti, au fost de proasta calitate si au dus la o stare de saracie extrema pentru angajatii Postei Romane, a declarat miercuri, in exclusivitate pentru emisiunea "Bilant", la Radio MIX, liderul sindical Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical

Costin s-a referit la un angajament asumat de Cabinetul Nastase, "undeva in 2001, intr-un moment in care FMI a cerut, pe buna dreptate, inceperea unui proces de monitorizare a unor companii care produc pierderi in economia nationala".

Liderul sindical a explicat ca, "la vremea respectiva, cei care trebuiau sa ia decizia (constituirii unei liste de companii cu probleme – n.n.) au pus "la gramada" si companii care nu aveau ce sa caute pe aceasta lista, care-si platesc regulat taxele si impozitele si sunt profitabile".

Intr-o astfel de situatie se afla Posta, ai carei salariati tocmai au iesit din greva, de doua zile. Federatia Sindicatelor din Posta Romana s-a aflat in greva, pentru marirea salariilor, timp de 24 de ore.

Liderul sindical a mai afirmat ca Romania sufera la capitolul "manageri de politica economica". Costin a explicat ca liderii sindicali au facut periodic traininguri sindicale, instruindu-se la nivel mondial si au acces la rapoarte economice privind Romania, facute de specialisti recunoscuti in domeniu, "recunoscuti pe plan mondial, atat de FMI, de Banca Mondiala, cat si de lumea finantelor".

In schimb, Romania nu are o "clasa manageriala capabile sa faca fata confruntarilor economiei de piata. Partenerii nostri (din cabinetele care s-au succedat – n.n.) s-au dovedit, in toti acesti ani, incapabili sa faca fata unor provocari autentice".

Presedintele BNS este, prin intermediul Partidului Blocului National Democrat, aliat cu actuala coalitie de guvernare. El sustin e ca nu exista nici un fel de contradictie intre conditia sa de lider sindical, si cea de a doua, de aliat la guvernare.

Sursa: Emisiunea "Bilant", Radio Mix 100,8 FM