Decizia Ligii Profesioniste din Anglia de a da unda verde clubului Chelsea sa se adreseze la FIFA pentru a obtine daune de 11,5 milioane de euro de la Adrian Mutu i-ar putea distruge nu numai cariera celui mai in voga fotbalist roman. Conform juristilor, daca Chelsea va cistiga procesul, scenariile sint dezastruoase pentru "Briliant".

Fiindca n-ar avea bani sa plateasca, averea sa va fi pusa sub sechestru si, mai mult, Mutu ar putea sa faca inchisoare. O decizie a FIFA in acest caz este asteptata la sfirsitul lunii iunie.

Avocatul Catalin Dancu crede ca Adi Mutu ar putea avea mari probleme, daca sentinta FIFA ii va fi defavorabila internationalului roman. In trecut, Dancu a aparat-o in instanta pe Alexandra Dinu, in procesul de divort cu Adrian, si este la curent cu afacerile "Briliantului".

"Va fi declarat falit"

"Este evident ca pe Mutu il asteapta zile grele de-acum incolo. Daca Chelsea va obtine o sentinta favorabila de la FIFA si va dori bani de la el, clubul se va adresa apoi unui tribunal din Anglia. Tribunalul va decide, mai mult ca sigur, sa fie pus sechestru pe bunurile detinute de Mutu in Anglia, iar apoi se va trece la executarea silita a proprietatilor. Daca suma care trebuie acoperita (n.r.

- 11,5 milioane de euro) este mai mare decit contravaloarea acestor bunuri, Mutu va fi declarat falit, iar diferenta de bani s-ar putea transforma in ani de inchisoare! Nu stiu exact ce prevede legea engleza, dar nu-l asteapta zile usoare. Este clar un singur lucru, acela ca, spre deosebire de legea noastra, in Anglia exista falimentul persoanelor fizice", crede Dancu.

In Anglia, Mutu detine o casa estimata la un milion de euro si citeva apartamente in centrul Londrei. Daca ar fi scoase la vinzare, respectivele proprietati nu vor putea acoperi nici pe departe despagubirea solicitata de Chelsea.

Variante de salvare

Dancu are o solutie pentru ca Mutu sa-si protejeze o parte a averii, mai precis bunurile pe care le are in afara Angliei: un yacht si barul "Ten Life" din Bucuresti. "Mutu trebuie sa-si construiasca atent apararea. Sa se apere destept, incit sa nu se produca executarea silita.

Ca sa vada ca nu-i port pica, il dau si un sfat: sa-si ia un avocat roman, care sa-i amine achitarea, si unul englez, care sa se lupte cu Chelsea. Fiecare cu rolul lui. Avocatul roman trebuie sa se foloseasca de faptul ca Mutu este cetatean extracomunitar, iar intre Anglia si Romania nu exista un acord prin care un roman sa fie executat silit si pentru bunurile din tara natala.

Eu stiu cum sa-l ajut, dar nu vreau, fiindca ii sta mintea numai la gagici. Daca Alexandra imi va cere sa-l scot din necaz, poate as face un gest, altfel, nici sa nu aud de el! Ma gindesc numai la ce se va intimpla cu copilul lui. Noroc ca mama lui Mario munceste si cistiga bani.

Altfel, cu ce ar fi fost crescut micutul, daca tatal lui va deveni falit? Doamne, ce om iresponsabil...", a incheiat avocatul, care-l reprezinta si pe fostul sef al Securitatii lui Ceausescu, generalul Mihai Pacepa.

Se schimba contractele?

Hotarirea luata de Comisia de apel a Ligii Profesioniste de Fotbal din Anglia in cazul litigiului dintre atacantul roman si echipa Chelsea Londra va da mult de gindit jucatorilor, dar si impresarilor.

"Cazul este fara precedent, iar avocatii si agentii vor ingramadi o multime de clauze in contractele fotbalistilor, care se vor referi la comportamentul lor in afara terenului", scrie cotidianul britanic "The Times".

Decizia Premier League va da apa la moara cluburilor care vor sa scape de un jucator, putind sa-l acuze de comportament necorespunzator si astfel sa-i rezilieze contractul si sa mai aiba posibilitatea de a obtine compensatii.

Decizia in doua luni

Cotidianul "The Sun" estimeaza ca "viitorul lui Mutu este din nou sub semnul intrebarii", completind ca Fabio Capello, antrenorul de la Juventus Torino, la care este legitimat acum romanul, "s-ar putea sa nu mai fie interesat de jucator, daca echipa va fi obligata sa achite compensatii".

In schimb, "Daily Telegraph" scrie: "Se pare ca Juventus va achita compensatiile". "Decizia i-a surprins pe multi, dar este un imbold pentru oficialii de la Chelsea, care incepusera sa se intrebe daca toate culoarele fotbalului sint inchise pentru ei", noteaza "The Times", sub titlul "Chelsea toasteaza dupa o victorie rara in afara terenului".

Publicatia citata noteaza ca, din momentul in care va depune cererea de primire a compensatiilor la FIFA, clubul Chelsea Londra trebuie sa astepte 60 de zile pentru a afla decizia forului mondial, pe care insa Mutu are dreptul sa o conteste.

Valoarea compensatiilor pe care le va primi gruparea engleza va fi decisa de FIFA. Potrivit cotidianului "The Times", atacantul roman era estimat de Chelsea la 17,5 milioane de euro in momentul cind a fost concediat, iar acum, clubul londonez sustine ca "Briliantul" valoreaza 13,1 milioane de euro.

Ortega, suspendat si cu banii luati

La Camera pentru rezolvarea litigiilor din cadrul FIFA, avocatii clubului de pe "Stamford Bridge" intentioneaza sa-si construiasca dosarul pe cazul fotbalistului Ariel Ortega. In iunie 2003, jucatorul argentinian a fost suspendat 6 luni de FIFA si obligat sa plateasca echipei turce Fenerbahce Istanbul suma de 11 milioane de euro drept daune.

Ortega fusese concediat de turci, fiindca nu s-a mai intors la Istanbul dupa un stagiu de pregatire efectuat cu echipa nationala a Argentinei.

FIFA nu comenteaza

FIFA a refuzat ieri orice dialog pe marginea acestui caz. "Am aflat si noi din presa despre decizia Premier League. Deocamdata, n-am primit nici o cerere oficiala de la Chelsea. Politica noastra este sa nu facem nici un comentariu, daca nu avem ceva oficial in legatura cu un caz", ne-a declarat un oficial de la forul fotbalistic international.

Tinar si nelinistit

Celebru si bogat, Adrian Mutu era, pina la sfirsitul anului trecut, un simbol pentru adolescenti din Romania si nu numai. Adulat de suporteri, iubit de femei si inconjurat de prieteni, facea furori pe terenul de fotbal si in afara lui. Nu-i lipsea nimic: frumoase dame de companie, bijuterii scumpe, haine de firma, masini de lux, proprietati in locuri exotice si chiar un iaht.

Milionar. Se compara cu englezul David Beckham, pe care visa sa-l detroneze din topul starurilor. Banii curgeau din toate partile. Avea un salariu colosal la Chelsea, de 3,5 milioane de euro, prime de joc fabuloase si contracte de publicitate de milioane de euro cu firme celebre.

Lanturile de magazine, discotecile, boutique-ul de haine de lux la Paris si celelalte afaceri pe care le detinea (cu parteneri mai mult sau mai putin dubiosi, gen Nicu Gheara) ii aduceau profituri considerabile. Uitase numarul proprietatilor de lux, impinzite peste tot, la Londra, la Bucuresti, la Milano sau la Ibiza.

Pe gazon, era starul lui Chelsea si capitan la nationala Romaniei, pe care a salvat-o din citeva momente dificile.

In topurile intocmite de revistele de specialitate, averea lui Adrian Mutu era estimata la aproximativ 8 milioane de euro. Neoficial, se pare ca pustiul plecat din Calinesti (Arges) acumulase aproape 20 de milioane de euro, suma confirmata de unul dintre fostii sai sfatuitori apropiati, impresarul Ioan Becali. "Mutu a cistigat in jur de 20 de milioane de euro.

Unde-s banii astia?", a dezvaluit Becali, intr-o criza de nervi, cind a aflat ca "gaina" care-i facea oua de aur s-a dopat.

Petrecaret. Divortul de sotia sa, Alexandra, pronuntat in urma cu doi ani, a insemnat inceputul sfirsitului pentru cariera "Briliantului". Fostul dinamovist a intrat intr-un cerc vicios fara scapare: petreceri deocheate, alcool, tutun, scandaluri sexuale si, ultima frontiera, drogurile.

Incet, incet, a devenit preferatul ziarelor de scandal, iar fotbalul, adica meseria sa, s-a transformat intr-un hobby. Pentru a-si satisface placerile extravagante, Mutu nu s-a uitat la bani, cheltuind fara masura si ajungind sa se imprumute la Gigi Becali, patronul Stelei.

Drogat. Numirea portughezului Jose Mourinho la cirma echipei Chelsea l-a dat peste cap. Viata extrasporti-va, absenta de la antrenamente si statutul de eterna rezerva au dus la un scandal cu urmari dezastruoase pentru fotbalist. Mourinho, cel mai la moda antrenor al momentului, nu i-a iertat obrazniciile.

L-a dat "in primire" ca se dopeaza, i-a desfacut contractul de munca, iar acum, dupa sapte luni de suspendare, vrea sa-l falimenteze.

Parasit. Acum, la Juventus Torino, romanul are un salariu de "numai" un milion de euro pe sezon, iar averea sa a scazut vazind cu ochii, ajungind la mai putin de 5 milioane de euro. Parasit de prieteni si detestat de fani, Mutu a pozat o vreme in baiatul bun, care si-a pus tarina in cap, in incercarea disperata de a recistiga terenul pierdut.

A lansat chiar zvonul ca vrea sa se recasatoreasca cu Alexandra.

Sfirsitul? Totul s-a naruit insa in ultimele zile. Adrian a fost surprins de paparazzi intrind in locuinta unui fotomodel celebru pentru legaturile amoroase cu fotbalisti. Alexandra i-a spus adio, definitiv. Mai mult, Chelsea este la un pas sa obtina despagubiri de 11,5 milioane de euro de la el, dar si alte sanctiuni.

Asadar, visul sau de a juca pentru Juventus peste o luna, atunci cind expira suspendarea, se poate destrama ca un fum.

"Sint disperat. Cine n-ar fi asa, daca ar trebui sa plateasca 11,5 milioane de euro? Cred insa ca ar fi un precedent periculos"

Adrian Mutu