Evaluarea efectelor bugetare produse de introducerea cotei unice la inceputul acestui an este prematura, a declarat ieri seara dl. Jeroen Kremers, director executiv in cadrul FMI, care, alaturi de alti cinci directori, a avut intalniri cu oficiali romani. "Introducerea cotei unice a fost un eveniment major.

Aceasta nu e o inovatie, dar in Romania este foarte greu sa spui care sunt efectele chiar dupa cateva luni. Este prea devreme, iar studiile internationale efectuate in acest sens nu ne ajuta", a spus acesta.

Desi au fost inregistrate progrese in domeniul politicilor macroeconomice si monetar-financiare, directorii FMI recomanda pastrarea in continuare sub control a deficitului bugetar si a inflatiei.

De asemenea, "este importanta reducerea ineficientei in vederea intrarii in Uniunea Europeana, tinerea coruptiei sub control si imbunatatirea colectarii taxelor", a mai recomandat directorul executiv citat. Jeroen Kremers a refuzat sa comenteze orice cifre referitoare la tinta de deficit bugetar.

Aprecieri exacte urmeaza sa fie facute in vara, cand se va incheia evaluarea rezultatelor, iar orice graba nu este recomandata. "Nu trebuie sa grabim intelegerea si este bine sa ne orientam spre tinte ce pot fi sustinute". Potrivit semnelor date de Guvern, acesta este interesat sa continue actualul program convenit cu FMI, a completat Kremers.