Postul de televiziune qatariot Al Jazeera a difuzat, ieri, noi imagini cu cei trei jurnalisti rapiti in Irak. De aceasta data, alaturi de Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci apare si Muhamad Munaf, cel care disparuse din fotografiile primite de Reuters.

Pentru prima data a fost formulata o revendicare politica, confirmata de purtatorul de cuvant al Al Jazeera: retragerea trupelor romanesti din Irak in patru zile. In caz contrar, ostaticii vor plati cu viata lor prezenta noastra alaturi de aliati . "Cei trei jurnalisti par a fi intr-o stare buna de sanatate. Marie Jeanne Ion vorbeste si cere guvernului Romaniei ajutor.

Ea mai cere romanilor sa demonstreze impotriva prezentei trupelor romanesti in Irak", a declarat purtatorul de cuvant al al Jazeera, pentru "Realitatea TV".

Imaginile difuzate de Al Jazeera sunt cu mult diferite fata de cele difuzate la 30 martie. Acum, imaginile au fost alb-negru, de o calitate proasta, Marie Jeanne plangea si atitudinea ei demonstreaza clar frica, disperarea si epuizarea. Ea este singura care vorbeste, sta in mijloc, are parul lasat pe umeri.

In stanga este Sorin Miscoci, care are o arma la tampla, iar in dreapta este Ovidiu Ohanesian, care pare ca nu se misca. Cei trei au catuse la maini, in picioarele goale, si au alte haine decat in fotografii sau in filmarea anterioara. Intr-o imagine separata, Munaf este singur, incadrat de doi rapitori care au indreptate armele spre tamplele sale. El i-ar fi cerut presedintelui George W.

Bush sa intervina pentru eliberarea sa. Pe imagini apare sigla unei grupari necunoscute.

Anuntul survine dupa cateva zile de pauza in informatiile oficiale si dupa ce Traian Basescu, intrebat de ziaristi ce face celula de criza de la Cotroceni, a raspuns: "Face ce vrea!". Mai mult, la intoarcerea de la Chisinau, presedintele a fost intrebat cu insistenta despre soarta celor trei jurnalisti, iar rapunsul a fost la fel de sec: "Am acum o intalnire cu cei implicati".

Anterior, presedintele Romaniei afirmase ca cei trei jurnalisti sunt "in viata", sunt tratati "omeneste", iar autoritatile sunt "in legatura directa cu rapitorii".