Cu toate ca in urma cu cateva zile Cabinetul Tariceanu a inregistrat o infrangere importanta prin modificarea substantiala a ordonantei privind declaratiile de avere, premierul a venit ieri in fata Delegatiei Permanente a partidului pentru a prezenta triumfalist raportul celor 100 de zile de guvernare.

Mai mult, in pofida faptului ca au fost si senatori liberali care au votat alaturi de pesedisti impotriva variantei executivului la ordonanta cu pricina, liderul PNL a spus ca nu se pune problema sanctionarii celor in cauza si s-a aratat convins ca situatia va fi salvata de catre deputati atunci cand actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Tariceanu sustine ca cele 100 de zile de guvernare s-au dovedit a fi un "succes", asa incat nu prea vrea sa auda de recentele declaratii ale liderului PD, Emil Boc, privind alegerile anticipate. Cu toate acestea, a recunoscut ca ipoteza anticipatelor nu trebuie exclusa si se va consulta cu Basescu.

Presedintele le-a spus liderilor de filiale ca, la trei luni de la instalarea la Palatul Victoria, Cabinetul pe care il conduce se poate lauda cu respectarea tuturor angajamentelor asumate in ceea ce priveste integrarea europeana, politica fiscala si mediul de afaceri sau lupta anticoruptie si reforma in justitie.

Lansandu-se intr-un discurs demagogic, Tariceanu a incercat sa-si aroge meritele pentru votul favorabil al Parlmentului European privind tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, sustinand ca votul a fost mult mai bun decat cel obtinut la incheierea negocierilor, in decembrie anul trecut, adica in momentul in care transferul de putere nu era incheiat.

Recalcularea pensiilor, introducerea cotei unice de impozitare, atragerea investitiilor straine si adoptarea strategiei nationale anticoruptie si a strategiei de reforma in justitie au fost prezentate si ele triumfalist, ca mari castiguri ale Cabinetului pe care il conduce.

Deputatii, chemati sa salveze ordonanta lui Tariceanu

Pentru a nu strica frumusete de bilant, Tariceanu a minimalizat importanta votului de la Senat privind declaratiile de avere ale demnitarilor si a vorbit, in schimb, despre "vointa politica" a liberalilor de a da piept cu coruptia. Astfel ca deputatii liberali au fost instruiti sa se supuna disciplinei de partid si sa voteze forma propusa de guvern.

"Am remarcat ce s-a petrecut la Senat si modul in care s-au desfasurat evenimentele ma scuteste de comentarii suplimentare", a spus Tariceanu. Cei cativa senatori liberali care au avut aceeasi pozitie ca si pesedistii nu vor fi trasi la raspundere pentru ca sunt victimele unor "dezbateri bazate pe ambiguitati". "Nu sunt motive ca ei sa-si ascunda averile. Ii cunosc bine pe toti.

(...) Daca sunt persoane care nu vor sa se supuna acestui test, nu au decat sa renunte la functiile detinute", a mai comentat Tariceanu.

Legile proprietatii, asumate dupa Pasti

Delegatia Permanenta a decis ca liberalii sa propuna PD, PUR si UDMR asumarea raspunderii guvernamentale pentru legile proprietatii pana la sfarsitul lunii mai.

Presedintele PNL a spus din nou ca exista acordul de principiu al membrilor coalitiei ca pachetul legislativ sa fie promovat prin aceasta procedura, chiar daca partenerii de guvernare nu au luat o decizie politica in cadrul forurilor de conducere interne ale partidelor respective.

Anticipatele, o posibilitate care nu trebuie exclusa

In contextul in care liderii democrati au reluat tema anticipatelor, afirmand ca ea trebuie discutata dupa 25 aprilie (cand va fi semnat Tratatul de aderare), Tariceanu si-a nuantat putin pozitia fata de acest subiect.

Chiar daca sustine in continuare ca nu are rost sa comenteze prea mult si ca, in esenta, declaratiile democratului Emil Boc nu aduc nici o noutate, el a precizat ca declansarea alegerilor anticipate nu trebuie exclusa. "In esenta, nu e nimic nou (n.r. - in declaratiile lui Emil Boc).

E numai evaluarea unei posibilitati politice care niciodata nu trebuie exclusa, dar, in acelasi timp, trebuie sa luati act de declaratiile lui Traian Basescu pe aceasta tema. Discutia e atat de veche, incat nu cred ca trebuie reluata", a afirmat liderul PNL.

Presedintele Basescu anunta recent ca o decizie privind anticipatele va fi luata doar daca va reusi sa-l convinga pe Tariceanu de oportunitatea demersului si ca vor avea consultari dupa semnarea Tratatului de aderare.

Premierul a confirmat faptul ca, totusi, va relua problema si va discuta cu Basescu, dar si cu ceilalti parteneri de coalitie, cunoscuta fiind si opozitia umanistilor si a udemeristilor fata de anticipate.