In seara zilei de 9 martie 2005 apar primele stiri despre negocierile dintre Vodafone si Telesystem International Wireless (TIW) pentru preluarea operatiunilor acestuia din Europa Centrala reunite in ClearWave: MobiFon (Connex) si Oskar Mobil (Cehia).

Pe 15 martie 2005, un comunicat Vodafone anunta finalizarea negocierilor pentru preluarea unui pachet de 99,99% din ClearWave, adica achizitionarea unui pachet de 79% din operatorul MobiFon in care Vodafone mai detinea 20,1% si 100% din operatorul Oskar pentru US$3.5miliarde (GBP 1.8 miliarde, Euro 2.7 miliarde).

Vodafone isi asuma si responsabilitatea unui imprumut de circa US$ 0.9 miliarde (GBP500 milioane, Euro 730m) pe care ClearWave il avea, marind valoarea tranzactiei la $US4.5 miliarde. Pretul oferit de Vodafone se traduce printr-un multiplu de 10,5 x "profitul din exploatare inainte de amortizare" din 2004.

Tranzactia depinde de aprobarea actionarilor, dar si de aprobarea autoritatilor canadiene, prevazandu-se si o plata de US$110m catre Vodafone daca nu se efectueaza din vina TIW.

Cine sunt actorii?

TIW a fost fondata in 1992 de catre Charles Sirois, in 2001 acesta renuntand la controlul companiei, dupa ce societatea a reusit cu greu sa scape de faliment. Compania a atras peste 1 miliard US$ in actiuni si obligatiuni cumparand licente pentru telefonie mobila in Brazilia, Romania, Cehia.

TIW, companie listata pe Nasdaq, a vandut in ultimii ani pachetele de actiuni pe care le detinea la companii de telefonie mobila din China, India, Mexic si Brazilia si a trebuit sa inchida Dolphin Telecom, filliala sa din Marea Britanie care a construit retele celulare in Belgia, Franta, Germania, Portugalia, Spania si Anglia, ca urmare a fal

imentului inregistrat in anul 2001: datorii de peste 1 miliard US$. In cursul ultimilor ani, conducerea TIW a procedat la o refinantare a datoriilor si a cumparat participatiile investitorilor minoritari in MobiFon si Oskar, ceea ce le-a permis situatia de astazi. In cursul exercitiului 2004, TIW a realizat un profit net de US$ 55,2m la venituri de US$ 1,28 miliarde.

Connex si Oskar sunt ultimele vestigii ale grupului de telecomunicatii creat de Charles Sirois, TIW urmand a se dizolva.

La vremea tranzactiei Vodafone era lider mondial in telefonia mobila cu operatiuni in 26 tari de pe 5 continente avand in total de 416m de utlizatori, din care 152m reprezinta partea sa.

Vodafone mai detine operatiuni in Europa Centrala: 100% din Vodafone Ungaria si 20% din Polkomtel din Polonia (cand va fi achizitionat?), tranzactia ClearWave fiind prima achizitie dupa preluarea controlului companiei Vodafone Japonia in 2002.

Tranzactia ClearWave, care inseamna operatiuni in Romania si Cehia, precum si participarea la licitatia pentru operatorul Cesky Telecom denota o puternica ofensiva central europeana a grupului Vodafone, o incercare de a patrunde pe piete cu potential de crestere, stiut fiind ca pietele vest europene au ajuns la saturatie -

densitatea fiind aproape de 100%. Ofensiva europeana era previzibila inca de anul trecut, cand Financial Times anunta ca Vodafone va avea in anii urmatori suficiente lichiditati pentru a face achizitii, tintele putand fi operatorii din Europa centrala.

Principalele beneficii ale grupului Vodafone in urma acestei tranzactii pot fi expansiunea pe doua piete atractive cu o populatie de 32m locuitori, cresterea cifrei de afaceri, scaderea costurilor prin integrarea celor doua companii intr-un operator global, existenta unor platforme comune, servicii de roaming mult mai diversificate.

Oskar avea la finele anului trecut 1,83m utilizatori telefonie mobila, fata de 1,55m in 2003. Cu 17% cota de piata, Oskar este al treilea operator ceh avand in 2004 venituri de 13.4bn coroane (US$602m, euro 486m) si profit operational de 4.15bn coroane (US$186m, euro 150m).

Oskar a refuzat in 2001 sa liciteze pentru o licenta 3G clamand pretul prea mare, pentru ca in februarie 2005 sa o achizitioneze la un cost inferior celui din 2001.

Anul trecut, MobiFon a inregistrat venituri de US$ 686,3m (euro 553,5m), in crestere cu 29,6% fata de anul anterior si profit operational de US$226m (euro182m), cu 32,4% mai mult decat in 2003.

Compania avea 4,91m de abonati la finele anului trecut din care 34% reprezinta abonatii (prepaid), circa 48% cota de piata, gradul de penetrare a telefoniei mobile in Romania fiind de circa 47%.

Structura actionariatului operatorului MobiFon inainte de tranzactie era formata din ClearWave - 79%, Vodafone - 20.1%, restul de 0.9% fiind detinut de vice-prim ministrul George Copos.

MobiFon a achizitionat o licenta 3G in noiembrie 2004, iar in ianuarie 2005 a anuntat construirea unei retele WCDMA in urma unor acorduri cu companiile Ericsson si Siemens.

Evaluarea companiei MobiFon

Un comunicat Reuters din 31 mai 2004 anunta ca TIW incheiase o intelegere cu Deraso Holdings, grup de investitori institutionali condus de JP Morgan Partners, pentru a creste pachetul detinut in MobiFon la 79%, achizitionand un pachet de 15,5% pentru US$36.6m si actiuni valorand circa US$335m.

Tranzactia a evaluat compania MobiFon la US$2.4 miliarde, adica cca US$600/utilizator, valoare comparabila cu estimarile facute de oficiali Orange Romania asupra companiei lor: Euro 500-600/utilizator. Este evident ca aceasta tranzactie pregatea si anticipa tranzactia Vodafone.

Tinand seama de multiplicatorul rezultat din tranzactia Vodafone, 10.5 si de profitul operational Connex pentru anul 2004 US$226m, rezulta o valoare a companie de cca. US$2,4 miliarde, care trebuie majorata pentru a lua in consideratie potentialul diferit al pietelor si ca din cele US$950m datorii, contributia Connex este de US$300m.

Cu valoarea de US$600/utilizator obtinuta anul trecut si la cei 5m utilizatori Connex de astazi ar rezulta o valoare a companiei de 3 miliarde US$, valoare mai apropiata de realitate.

Transformarea Connex in Vodafone

Dupa clarificarea litigiului cu Telemobil asupra dreptului de utilizare a marcii "Vodafone" in Romania, este de asteptat o operatiune de "rebranding" la fel cum s-a intamplat acum 3 ani cu Orange, in urma careia Connex va deveni Vodafone Romania, oferind in Romania acelasi pachet de servicii pe care Vodafone il ofera in toate tarile unde este prezent.

(Sa reamintim ca MobiFon a inceput recent o operatiune de rebranding, care probabil nu va mai avea efectul scontat.) Rebrandingul, care de fapt va fi o restructurare, va afecta nu numai serviciile oferite ci intreaga companie fiind de asteptat sa inceapa spre finele anului 2005 sau in 2006 insemnand modificarea a tot ce nu corespunde cu modelului de afacere Vodafone, incluzand

schimbari in organizatie: structura, cultura si oameni, dar si in sistemul strategic. Astfel, Connex va deveni filiala romaneasca a celui mai puternic grup mondial de telefonie mobila beneficiind de sinergiile unui grup prezent pe 5 continente - un avantaj competitional desebit.

Sa reamintim ca in 2002 Orange Romania pe atunci Mobil Rom a fost supus unei actiuni de rebranding rezultatul fiind remarcabil: Orange a devenit lider de piata incepand cu anul 2003 (numar utilizatori, cifra de afaceri, marja profitului, etc.).

Este, deci, de asteptat o competitie puternica in doi, Vodafone-Orange, care ar putea duce la rasturnarea situatiei. Tranzactia Vodafone pare a precipita lucrurile in interiorul companiei astfel ca pe 22 martie 2005, Connex anunta ca va lansa serviciile 3G la finele lunii mai 2005 si mai nou pe 25 aprilie 2005.

Impactul asupra telefoniei mobile din Romania

Vodafone si alti operatori de telefonie mobila au fost monitorizati de mai multa vreme, astfel ca pe 10 febr. 2005, Comisia Europeana a emis acuzatii formale asupra tarifelor excessive de roaming (Financial Times, 11 feb. 2005). Conform oficialilor CE, Vodafone si T-Mobile au practicat de mai multi ani tarife "incorecte si excesive", care au condus la profit mai mare.

Tranzactia Vodafone ar trebui sa faca ANRC mai atent in monitorizarea telefoniei mobile, adaugandu-i o problema "internationala", tarifele de roaming, la problemele nationale: tarife de interconectare prea mari, legislatie care nu stimuleaza competitia, etc.

Este interesant de urmarit impactul intrarii operatorului Vodafone pe piata romaneasca asupra unor probleme specifice Romaniei: relansarea CosmoRom, relansarea competitiei in telefonia mobila, lansarea operatorilor (mobili) virtuali, etc.

Si mai ales, este interesant de urmarit efectul "meciului" Vodafone-Orange asupra competitiei din telefonia mobila si in special din telecomunicatiile romanesti.

Tranzactia Vodafone este un motiv in plus pentru grabirea relansarii operatorului CosmoRom: publicarea urgenta (Financial Times, etc.) a anuntului pentru atragerea unui partener strategic, vanzarea unui pachet majoritar (51%) unui operator strategic si in fine relansarea CosmoRom care ar trebui sa se faca inainte de perfectarea tranzactiei Vodafone planificata p

entru trimestrul III 2005.

Publicat in Market Watch (www.marketwatch.ro),

aprilie 2005