Ieri dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu a vorbit din nou, la poarta Palatului Cotroceni, cu rudele jurnalistilor rapiti in Irak, reconfirmind ca "se incearca" negocieri pentru eliberarea acestora

• Manifestarile pentru eliberarea jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian vor continua pina la expirarea ultimatumului formulat de teroristi

Noile imagini video cu cei trei ziaristi romani ostatici in Irak, difuzate vineri de televiziunea Al-Jazeera, au readus in prim-plan situatia dramatica a acestora si au zguduit opinia publica.

Desi presedintia a asigurat ca era vorba doar de "un semn de viata" necesar, cerut in cadrul negocierilor pentru solutionarea crizei, ultimatumul de patru zile dat de teroristi tarii noastre pentru a retrage trupele romane din Irak a pus totul intr-o lumina mult mai intunecata.

Miza este politica, iar amenintarea cu moartea care planeaza asupra jurnalistilor romani a fost facuta de o factiune terorista care actioneaza sub umbrela Ansar Al-Sunna, aliata a gruparii Al-Qaida.

Presedintele Traian Basescu iesit, vineri seara, in fata Palatului Cotroceni, pentru a sta de vorba cu rudele si colegii jurnalistilor rapiti, si-a exprimat speranta ca se va termina cu bine criza ostaticilor si a precizat ca daca se va iesi din "tipicul" unor negocieri va anunta public acest lucru.

Presedintele a precizat ca "pina la ultima litera" mesajele din inregistrare sint "mesaje de recunoastere", iar obiectivul celor care au trimis caseta la Al-Jazeera este de a crea presiuni prin intermediul opiniei publice asupra autoritatilor.

"Ar vrea sa vada toata Romania in strada, sa faca presiune pe autoritati", a adaugat Traian Basescu. El a precizat ca autoritatile fac "tot ce este omeneste posibil" si ca jurnalistii vor trebui sa-si manifeste solidaritatea cu ostaticii, dar ca "esential este ca autoritatile sa fie libere sa se miste".

Seful statului le-a mai spus ziaristilor strinsi la Cotroceni: "Pe buna mea credinta va rog sa va bazati. Statul roman are institutii care la crize actioneaza corect. Nu punem valoare pe viata unui om in negocieri. Vom evita criza maxima. Obiectivul este sa-i scoatem in modalitatile clasice", a anuntat Traian Basescu.

Inarmati cu afise si portrete cu imaginile celor trei jurnalisti, dar si imbracati cu tricouri inscriptionate cu portretele acestora, colegii, rudele si prietenii lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian s-au strins ieri in fata Palatului Cotroceni, in semn de solidaritate cu cei trei colegi ostatici in Irak.

Manifest de solidaritate

Astazi, la ora 13.00, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP) va expune pe cladirea Teatrului National din Bucuresti un banner (10/8m) cu imaginile celor patru ziaristi rapiti in Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Florence Aubenas.

Prin aceasta actiune, AMP isi exprima solidaritatea cu apropiatii ziaristilor rapiti in Irak si cere presei romane sa mediatizeze intr-un mod responsabil aceste evenimente. De asemenea, AMP cere autoritatilor sa intreprinda toate demersurile necesare eliberarii ziaristilor rapiti.

"Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian nu sint spioni si nu trebuie sa suporte consecintele unei alegeri guvernamentale. Facem apel la rapitori sa faca diferenta intre munca de jurnalist si deciziile politice ale Romaniei", arata un comunicat al Reporters Sans Frontieres&Agentia de Monitorizare a Presei.

Reactii internationale

• Agentiile internationale de stiri acrediteaza ideea unui esec in negocierile oficialilor romani cu teroristii si mentioneaza dilema in care se va afla acum presedintele tarii, Traian Basescu, care are de ales intre slabirea relatiei cu Statele Unite si o scadere catastrofala de popularitate • Associated Press citeaza declaratia comuna prin care organizatia internationala Reporteri fara Frontie

re si partenerul sau roman, Agentia de Monitorizare a Presei, sustin ca rapitorii din Irak folosesc jurnalistii ca miza a unor acte de santaj greu de suportat si isi exprima ingrijorarea pentru ostaticii romani • Ultimele evolutii in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak contureaza o situatie foarte "delicata", a apreciat, ieri, si Ambasada SUA in Romania.

"Situatia curenta este extrem de delicata. Nu avem nici un comentariu" pentru moment, a comunicat misiunea diplomatica americana la Bucuresti.

Mu’ad Ibn Jabal, grupare sub umbrela Ansar Al-Sunna

Gruparea Mu’ad Ibn Jabal, care i-a preluat pe jurnalistii romani luati ostatici in Irak, se afla sub umbrela organizatiei Ansar Al-Sunna, ce are legaturi cu Abu Mussab al-Zarqawi.

Ansar Al-Sunna a fost formata in toamna anului 2003, de catre membri ai gruparii Ansar Al-Islam si alte elemente radicale. Organizatia este o grupare radicala islamista formata din kurzi irakieni si arabi, care isi propune sa creeze un stat islamic independent in Irak. Grupul este aliat al Al-Qaida, unii dintre membrii sai antrenindu-se in taberele din Afganistan ale retelei.