Potrivit purtatorului de cuvant al televiziunii Al Jazeera, Marrie Jeanne Ion este cea care se adreseaza autoritatilor romane in ultima caseta difuzata de postul cu baza in Qatar.

De data aceasta, e vorba de o revendicare politica clara: Guvernul Romaniei are patru zile sa retraga trupele din Irak sau jurnalistii, aflati de peste trei saptamani in captivitate, vor fi ucisi.

Purtatorul de cuvant al televiziunii Al Jazeera a subliniat ca rapitorii nu au cerut bani.

"S-a cerut retragerea trupelor. Au cerut, de asemenea, publicului romanesc sa faca presiuni asupra guvernului pentru ca acesta sa aduca soldatii acasa."

Reprezentantul Al Jazeera a precizat ca ziaristii aratau destul de sanatosi, "totusi desigur nu pareau de loc in largul lor".

Materialul video il infatiseaza, de asemenea, si pe Mohamed Munaf, calauza jurnalistilor, rapit odata cu acestia.

Munaf este filmat separat, sub amenintarea a doi barbati inarmati.

Al Jazzera afirma ca Munaf, care are si cetatenie americana, solicita presedintelui Bush sa intervina pentru eliberarea sa.

Un alt element de noutate - pe caseta prezentata de Al Jazzera, afirma Reuters, rapitorii spun ca fac parte dintr-o grupare necunoscuta, Armata lui Muadh bin Jebel.

Acesta reprezinta o figura din istoria islamica veche.

Romania are in acest moment 800 de soldati in forta de coalitie din Irak.

Filmul rapirii

Disparitia in Irak a jurnalistilor Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la Prima TV si a lui Ovidiu Ohanesian de la ziarul Romania Libera a fost anuntata pe 28 martie.

Impreuna cu ei a fost rapit si Mohamed Munaf, calauza care i-a insotit pe jurnalisti.

A doua zi, un om de afaceri siriano-roman, Omar Hayssam, despre care s-a spus ca ar fi finantat plecarea celor trei, a declarat ca rapitorii i-ar fi cerut patru milioane de dolari in schimbul eliberarii jurnalistilor.

A treia zi de la disparitie, postul de televiziune de limba araba Al-Jazeera difuzeaza primele imagini ale ziaristilor in care acestia apar flancati de doua persoane inarmate.

Marie Jeanne Ion e filmata spunand ca rapitorii nu cer nici un ban.

Pe 1 aprilie, agentia Reuters difuzeaza fotografii cu jurnalistii prezentati in picioare si tinand in maini actele de identitate.

Din fotografii lipsea insotitorul lor, Mohamed Munaf.

Apare imediat un zvon ca cei trei ar fi fost eliberati.

La aeroportul Henri Coanda zeci de jurnalisti asteapta 24 de ore intoarcerea acestora.

Presedintia neaga informatia.

Omar Hayssam este retinut de Parchet sub acuzatia de frauda financiara iar stirea arestarii acestuia vine de la Cotroceni in contextul rapirii celor trei.

Din nou zvonuri privind presupusa eliberare, urmate de o noua dezmintire de la Presedintie.

Apoi, o saptamana de tacere pana la anuntul Presedintiei care spunea ca cei trei jurnalisti sunt in viata.

Ultima declaratie publica legata de starea celor trei vine de la presedintele Basescu care declara ca acestia, desi in captivitate, nu sunt supusi la rele tratamente.