PUR si PPRM cer retragerea trupelor din Irak

Sute de romani si-au manifestat solidaritatea cu jurnalistii rapiti

de Ioana Lupea     Cotidianul
Luni, 25 aprilie 2005, 0:00Ziaristii romani sint detinuti de o alta grupare decit cea initiala. Este vorba de o organizatie militanta care cauta recunoastere publica si incearca afilierea la o celula terorista.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-o inregistare transmisa de televiziuni, ca „primul negociator ne-a dus pe o grupare unde nu mai sint". „Sint la a doua. Au evoluat lucrurile, dar noi am recunoscut toate mesajele de recunoastere", a afirmat presedintele Basescu.

„Sintem in contact cu ei", a spus seful statului, iar consilierul Claudiu Saftoiu, membru al celulei de criza, a sustinut ca simbata a fost transmis deja un mesaj pe canalul deschis.

De altfel, vineri seara purtatorul de cuvint Adriana Saftoiu a anuntat ca imaginile transmise de Al Jazeera sint probe de viata solicitate de autoritatile romane, fapt ce confirma ca noua grupare ii detine pe ostaticii romani si ca rapitorii sint in legatura cu autoritatile noastre.
Marja de negociere foarte redusa

Gruparea Armata lui Mu’ Adh Bin-Jebel a dat vineri un ultimatum autoritatilor romane de patru zile pentru a decide retragerea trupelor din Irak. In caz contrar jurnalistii romani vor fi omoriti. Oficiali, experti, jurnalisti, care au trecut prin situatii similare, cred ca de data aceasta avem de-a face cu o grupare militanta radicala.

Ionel Nicu Sava, doctor conferentiar la catedra de studii strategice a Universitatii Bucuresti si fost consilier al ministrilor Apararii Gheorghe Tinca si Victor Babiuc pe relatii militare internationale, incearca sa explice cum s-a ajuns in aceasta situatie. „Ipoteza de la care plec este esecul partial al negocierilor care a dus la predarea celor rapiti unui alt grup, mult mai radical.

Cred ca primele negocieri n-au fost duse pina la capat", crede Nicu Sava. Revendicarile politice ale gruparii ne lasa o marja redusa de negociere. Dincolo de semnificatia politica, orice compromis creeaza un precedent si determina o si mai mare nesiguranta pentru cetatenii romani aflati intr-o zona de conflict, pentru ca se va afla ca Romania negociaza.

Recomandarea domnului Nicu Sava este de a incerca o solutie de compromis in conditiile in care Romania nu-si poate retrage trupele, dar poate stabili un calendar al retragerii.

O grupare in cautarea recunoasterii publice

Faptul ca organizatia Mu’ Adh Bin-Jebel este necunoscuta nu inseamna insa ca este mai putin dispusa la gesturi tragice. Conferentiarul Ionel Nicu Sava este de parere ca gruparea si-a facut intrarea pe scena publica prin aceasta rapire pentru a-si dovedi credinta in valorile fundamentalismului islamic.

Nu vor ceda usor, pentru ca sechestrarea jurnalistilor romani este o cerere de adeziune la o grupare terorista afiliata la al-Qaeda, cum este cea condusa de temutul Al Zarqawi ori Ansar Al Sunnah. Teroristii vor incerca sa obtina maximum posibil.

50 de celule teroriste

Analistii nu au reusit deocamdata sa faca o caracterizare precisa a gruparilor care actioneaza pe teritoriul Irakului, in scopul compromiterii campaniei de reconstructie a tarii.

Daca in noiembrie 2003 SUA estimau numarul celor angajati in lupta impotriva coalitiei din Irak la aproximativ 5000, datele problemei si modul de interpretare a acestora s-au schimbat in timp.

Mai exact, in octombrie anul trecut, oficialii americani au admis ca nucleul rezistentei ar ajunge la 12.000 de oameni, si au dat drept sigura existenta a 50 de celule militante, cu rezerve financiare inepuizabile, provenite de la apropiatii regimului Saddam Hussein sau de la diverse grupari islamice de sprijin.

In ianuarie 2005, seful serviciilor secrete irakiene a revizuit cifrele, apreciind ca nucleul insurgentilor are peste 40.000 de luptatori, la care se adauga alte citeva sute de mii de sustinatori care ofera informatii, logistica sau adapost. O catalogare a insurgentei vorbeste despre: 1.

loialistii fostului regim, sunniti, in mare parte oficiali ai partidului Baath si fosti membri ai serviciilor de securitate care urmaresc (sau urmareau) intoarcerea vechii guvernari. 2. nationalistii, fosti militari sau simpli civili care lupta pentru suveranitatea tarii. 3.

militanti siiti - cu Moqtada al-Sadr ca reprezentant – sau sunniti, care imbina ideologia nationalista cu cea ultraconservatoare religioasa. 4. luptatorii islamisti straini, care provin in general din Siria, Arabia Saudita, Iordania, Egipt si Iran si au venit in Irak unde au gasit un bun cimp de batalie pentru razboiul sfint impotriva americanilor.

Cele mai active grupari, printre care cea a lui Al-Zarqawi - Al-Tawhid Wal-Jihad – si Ansar al-Sunna, au in componenta luptatori straini. Institutul International pentru Studii Strategice din Londra estimeaza ca circa o mie de luptatori straini s-au alaturat insurgentei din Irak, aducind cu ei cele mai crunte elemente ale terorismului – rapirile si decapitarile filmate. 5.

criminalii de rind, care, potrivit oficialilor americani, executa aproape 80% dintre atacurile sau rapirile de pe teritoriul tarii.

Cine negociaza pentru Munaf?

Mijlocitorul deplasarii jurnalistilor romani in Irak Mohamad Munaf a aparut singur in inregistrarea transmisa de Al Jazeera, cerindu-i presedintelui Bush sa-i salveze viata.

Dar politica Statelor Unite este de a nu negocia sub nici o forma cu rapitorii. In aceste conditii pentru eliberarea lui au intervenit la Al Jazeera doua femei care s-au prezentat ca rude ale lui Mohamad Munaf.

Cele doua femei, care au afirmat ca ar fi sora si mama lui Munaf, au spus ca acesta s-a intors in Irak, dupa 25 de ani de exil, pentru a-si vizita tatal bolnav.

Solidaritate cu jurnalistii rapiti

Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu" (AMP) a expus ieri pe cladirea Teatrului National din Bucuresti un banner cu imaginile celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian, dar si a jurnalistei franceze Florence Aubenas.

Mircea Toma, directorul AMP, cere presei romane sa mediatizeze intr-un mod responsabil aceste evenimente extrem de grave. La actiune au participat citeva sute de oameni, veniti sa sprijine familiile si pe colegii ziaristilor romani. Simbata a avut loc la Sibiu un miting spontan in fata locuintei lui Sorin Miscoci.

Apeluri pentru eliberarea ziaristilor au lansat si Al Jazeera si Reporteres sans Frontieres. Franta a propus in Adunarea Parlamentara a CE dezbaterea de urgenta a situatiei jurnalistilor aflati in situatii de risc. (C.H.)

Marie-Jeanne Ion vorbeste in romana

„Rog poporul roman sa gaseasca solutia pentru retragerea trupelor din Irak. Sintem terorizati. Va rugam sa gasiti solutii umane. Sintem intr-o stare fizica si psihica proasta. Parintii nostri sint speriati.

Gasiti solutii umane, daca nu, vom fi ucisi". Acesta este mesajul ziaristilor rapiti, transmis prin intermediul televiziunii Al Jazeera, asa cum a fost decriptat de specialisti in cititul de pe buze. Un amanunt foarte important, pe care ni l-a dezvaluit secretarul general al Asociatiei Surzilor din Romania, Lucian Badescu, este ca Marie Jeanne Ion vorbeste in romana.

Decriptarea inregistrarii video s-a facut la National TV, care a difuzat un material aseara.


248 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version