Dupa ce au crescut pina la limite halucinante, preturile de pe piata imobiliara incep sa dispara cu totul. Exista agentii unde cererile si ofertele nu mai sint insotite de pret. Fenomenul este sesizabil si in cazul a aproape jumatate dintre anunturile imobiliare.

Piata apartamentelor intrase de multa vreme in moarte clinica. Preturile facusera ca cererea aproape sa nu mai existe. In timp ce profetii promiteau ca preturile vor creste in continuare, agentii imobiliari erau deja ingrijorati. Ramasesera doua optiuni: scadere naturala sau crah. Cu toate acestea, ofertele proprietarilor au continuat sa ignore realitatea.

Preturile s-au tot umflat, insa pina la urma au inceput sa dispara.

Piata se dezmorteste

Presedintele Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari, Liviu Ureche, spune ca fenomenul este cauzat de „preturile nejustificat de mari". Lipsa preturilor lasa de inteles ca este loc de negociere, explica Ureche. „Afisarea unui pret este ceva psihologic. In momentul in care preturile sint negociabile, acest lucru ar putea sa fie in favoarea tranzactiei.

Cind pretul afisat este mare, pe clienti nici macar nu ii mai intereseaza sa vada locatia". Conform presedintelui ARAI, proprietarii de apartamente au inteles ca estimarile referitoare la cresterile de preturi de la inceputul anului nu au fost reale si nu au facut decit sa duca la blocarea pietei. Ca urmare a acestei „strategii" piata imobiliara a inceput sa se dezmorteasca.

Numarul tranzactiilor este in crestere, iar preturile in scadere, ne-a declarat Liviu Ureche. Acesta spune ca tendinta va continua, si aduce ca argument faptul ca un apartament cu doua camere ajunsese sa coste cit o casa nou construita.

Preturile s-ar putea injumatati

Conform estimarilor recente ale ziarului „Cotidianul", confirmate de specialistii de pe piata imobiliara, apartamentele sint supraevaluate cu 100%. Cu alte cuvinte, preturile sint de doua ori mai mari decit permite potentialul pietei.

„Multi proprietari amina vinzarea in ideea mitologica ca peste citeva luni vor avea loc cresteri spectaculoase de preturi", ne declara in februarie Artur Silvestri, presedintele Uniunii Patronale Imobiliare din Romania. Luna trecuta, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, a spus textual ca in doi ani preturile vor scadea la jumatate.

Deja, la jumatate a scazut numarul agentiilor imobiliare. Intr-un singur an.

Oferte fictive

Agentiile care spera inca in cresteri de preturi folosesc alta strategie. Acestea fac oferte fictive de cumparare, la preturi exorbitante. „Avem cumparatori pentru..." se traduce „Incercam sa gasim cumparatori daca sinteti dispus sa vindeti".