"Sarbatorim revenirea Romaniei in Europa si succesul multor ani de munca sustinuta in special din partea romanilor, care au ales sa construiasca o democratie stabila si o economie de piata", a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, comentand semnificatia ceremoniei de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

Cu acest prilej, ni s-a reamintit insa ca "semnarea Tratatului de aderare este un binemeritat moment de sarbatoare, dar nu si sfarsitul procesului", pentru ca "mai este nevoie de munca sustinuta pentru continuarea reformelor si implementarea lor pana la data planificata de aderare, 1 ianuarie 2007".

Pregatirile trebuie sa fie continuate si intensificate in toate domeniile, dar critice sunt in special capitolele vizate de cele 11 clauze de salvgardare (sapte pentru Justitie si Afaceri Interne, patru pentru Concurenta), care pot atrage invocarea clauzei de amanare, Romania riscand sa fie tinuta la poarta Europei inca un an, pana la 1 ianuarie 2008.

Negociatorul-sef la UE Leonard Orban este sigur 100% ca aderam in 2007

Ca sa ajunga la momentul semnarii Tratatului de Aderare Romania a trebuit sa treaca de Parlamentul European (PE). Europarlamentarii crestin-democrati si ecologisti, care cerusera initial amanarea votului, nu ne-au scapat din mana.

Parlamentul European a smuls Comisiei si Consiliului promisiunea ca va fi consultat si dupa semnarea Tratatului in deciziile privind clauza de salvgardare si in cele privind alocari de fonduri europene dupa aderare. Leonard Orban, negociator-sef cu UE, vorbeste despre problemele cu care se confrunta o Romanie ce intra acum, cu chiu, cu vai pe linia dreapta a aderarii.

Romania Libera: Romania semneaza Tratatul de Aderare, ce urmeaza?

Leonard Orban: Imediat dupa semnarea Tratatului vom participa cu statut de observator la tot ce inseamna actiuni ale Consiliului, Comisiei si Parlamentului European. La PE va fi ceva mai tarziu, catre septembrie, cand incepe noua sesiune parlamentara.

Romania Libera: Romania va trimite 35 de parlamentari acolo, observatori, cum vor fi desemnati?

Leonard Orban: Asta ramane sa stabileasca fiecare grup politic.

Romania Libera: Trebuie sa respecte aritmetica din Parlamentul Romaniei?

Leonard Orban: Da. Si de aici au fost anumite discutii care au existat la Parlamentul European. Daca va uitati, din cei 35 ponderea e destul de importanta spre grupul socialist, spre grupul liberal si minima la grupul crestin-democrat.

Cobaii UE?

Romania Libera: Fara votul Parlamentului European nu puteam semna Tratatul de Aderare; de ce am trecut atat de greu de europarlamentari?

Leonard Orban: Cred ca intr-o mai mica masura lucrurile ni s-au datorat noua, si intr-o mai mare masura discutiilor la nivelul comunitar, raportului de forte dintre diferite institutii comunitare. Au existat trei elemente care au cumpanit in decizie. Un prim element e legat de stadiul de pregatire al Romaniei si Bulgariei, si aici mai avem destule probleme.

Romania Libera: Dar, spre deosebire de votul dat in decembrie 2004, ati avut emotii mai mari acum?

Leonard Orban: Au fost emotii mai mari, dar nu referitoare la stadiul de pregatire. De data asta, problemele au fost diferite. Dupa stadiul pregatirii a fost a doua problema, cea legata de dorinta de implicare a Parlamentului European in luarea deciziei cu privire la amanarea sau nu a datei aderarii Romaniei si Bulgariei.

Parlamentul European a dorit sa joace un rol in aceasta decizie de aplicare sau nu a clauzei de salvgardare. Solutia, oarecum informala, va fi ca sa elaboreze Comisia Europeana Raportul de Monitorizare (va fi publicat in noiembrie) in care sa prezinte in detaliu stadiul de pregatire a Romaniei.

Acest Raport urmeaza sa fie prezentat Parlamentului, care isi va preciza punctul de vedere, probabil printr-o rezolutie, posibil printr-un nou raport. Iar ulterior, in recomandarea cu privire la aplicarea sau nu a clauzei de salvgardare pe care o va face, Comisia Europeana sa tina cont de punctul de vedere al Parlamentului.

Romania Libera: Deci Comisia va face Raportul de Monitorizare fara concluzii si-l va trimite Parlamentului.

Leonard Orban: Poate si cu anumite concluzii, dar fara concluzia finala, daca va recomanda sau nu aplicarea clauzei de salvgardare. Aceasta urmeaza sa fie luata dupa ce Parlamentul European isi va preciza punctul de vedere.

Romania Libera: Romania si Bulgaria au fost "cobai" in aceasta lupta intre diferite institutii europene?

Leonard Orban: Nu as spune "cobai". Am fost noi la momentul acesta.

Romania Libera: Dar e fara precedent. Parlamentul dadea unda verde, se semna Tratatul si de acolo se ocupau Comisia si Consiliul.

Leonard Orban: Sigur ca e fara precedent, dar constatam o crestere importanta a ponderii Parlamentului European in decizia la nivel comunitar. Pe acest curs ascendent privind evolutia Parlamentului a intervenit si aceasta discutie privind chestiunile bugetare. Aceasta e a treia chestiune care a fost discutata si care a reprezentat principalul risc.

Inainte cu cateva minute de vot inca nu eram siguri.

Romania Libera: In ce sens?

Leonard Orban: Consiliul European nu a dorit sa incheie si sa semneze cu Comisia si cu Parlamentul o declaratie comuna cu privire la puterile bugetare ale Parlamentului European. Pana la urma, declaratia a fost semnata cu foarte putin timp inaintea momentului votului.

Romania Libera: Cu cat timp?

Leonard Orban: Cu zece minute inainte. Nici nu au avut timp sa multiplice si sa difuzeze textul in sala, a trebuit ca reprezentantul Consiliului sa citeasca textul intelegerii.

"Pachetul financiar 2007-2009 e batut in cuie"

Romania Libera: Acest text negociat prevede "co-decizie" in alocarea bugetelor catre Romania si Bulgaria?

Leonard Orban: Se reafirma faptul ca pachetul financiar negociat de Consiliul European (deci de statele membre) cu Romania si Bulgaria pe 2007-2009, pachet negociat fara consultarea Parlamentului European, nu va influenta puterile bugetare ale Parlamentului European.

Romania Libera: Asta ce inseamna?

Leonard Orban: Ca in continuare Parlamentul European va pastra acea decizie pe asa-numitele "cheltuieli neobligatorii". Sunt doua tipuri de cheltuieli. "Cheltuielile obligatorii" sunt cele prevazute in tratatele pe care UE le semneaza, pe agricultura (in domeniul de piata si cel al platilor directe) si ceva in pescuit. Pe aceste chestiuni, Consiliul poate hotari de unul singur.

Pe toate celelalte cheltuieli - fondurile structurale, fondurile de coeziune - decizia se poate lua numai la propunerea Consiliului, cu acceptul Parlamentului European.

Romania Libera: Si care sunt consecintele? A fost o declaratie atribuita ministrului bulgar al afacerilor europene, care spunea ca Parlamentul European ar fi redus sumele alocate.

Leonard Orban: Nu cred ca Meglena Kuneva a declarat asa ceva, ea stie foarte bine ce se intampla. Pachetul 2007-2009 e batut in cuie. Sumele pe care le-am convenit cu UE raman neschimbate.

Romania Libera: Dar dupa 2009 Romania poate primi mai putin decat se astepta?

Leonard Orban: Intr-adevar, aceasta chestiune se refera la ce va fi dupa 2009, pe perioada 2010-2013. In principiu, nu putem spune ce sume vom primi pe respectiva perioada pentru ca inca nu s-a ajuns la o intelegere la nivelul UE.

La intelegerea asta trebuie sa ajunga toate cele 25 de state membre ale UE, Consiliul, Comisia si Parlamentul European, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

Oricum, exista o anumita logica in evolutia acestor sume, nu e posibil ca sumele din 2010 sa fie mai mici decat cele din 2009, in cel mai rau caz sumele ar putea fi egale.

Romania Libera: Nu ne impiedica si absenta unui partid popular puternic in Romania?

Leonard Orban: Daca ne uitam la structura votului, vom constata ca cele mai multe voturi contra au venit dinspre grupul crestin-democrat.

Romanii ar putea modifica semnificativ raportul de forte in PE

Vom avea un numar important de europarlamentari, 35 nu e un numar mic. Daca acestia ar merge intr-un grup sau in altul, ar putea modifica semnificativ raportul de forte la nivelul Parlamentului European. Fiecare se gandeste la evolutia grupului politic respectiv la nivelul UE.

Romania Libera: Vor trebui organizate alegeri pentru Parlamentul European...

Leonard Orban: Cel tarziu pana la sfarsitul lui 2007. Putem sa le organizam in 2006, foarte aproape de data aderarii, sau vom avea posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2007 si pana cand vom organiza alegeri sa nominalizam anumite persoane.

Romania Libera: Cum vor fi organizate alegerile?

Leonard Orban: Probabil va fi lista la nivel national, noi elaboram un proiect de lege, dar decizia politica va fi luata in Parlament.

Romania Libera: Tratatul va trebui ratificat de toate statele membre. Unde vor fi probleme?

Leonard Orban: E greu de spus.

Romania Libera: In Bundestag, crestin-democratii germani au spus ca ei conditioneaza...

Leonard Orban: Da, chiar au amenintat cu amanarea ratificarii.

Romania Libera: Deci Germania.

Leonard Orban: Da, in principal Germania, Austria, dar lucrurile vor evolua si cred ca aici argumentul cel mai bun e sa ne pregatim cat mai bine.

Romania Libera: Dar nu e riscul ca, facand cu adevarat reforma, sa iasa gunoiul ascuns sub pres? Monica Macovei a intrat cu curatenie in justitie si europarlamentarii s-au ingrozit cand au vazut cat de grava e de fapt situatia, au spus: "Stop, Romania nu e pregatita pe justitie".

Leonard Orban: Nu cred ca sunt mai speriati decat erau. Mai degraba problemele au fost legate de lupta impotriva coruptiei, unde prea multa activitate conduce la situatii de genul celor descrise de dumneavoastra, de genul "aoleu, dar coruptia e chiar foarte serioasa la dumneavoastra in tara". Nu, lucrurile sunt in mare parte cunoscute. Important e sa mergem inainte.

Avem anumite angajamente de indeplinit pana la o anumita data. Dar exista si alte angajamente, de tipul: sa dovedim ca pana in noiembrie 2005 avem "rezultate convingatoare privind lupta contra coruptiei la nivel inalt". Aici e mult mai nuantat, e vorba de directie, pentru ca nimeni nu se asteapta ca pe o perioada de 11 luni sa bagi in puscarie nu stiu cati, sa-i si condamni.

In orice tara civilizata procedurile de investigare si durata judecatii iau mult mai mult de un an.

Reforma in justitie, intarziata pana la "limita limitelor

Romania Libera: Ati fost inainte de 2005 adjunctul negociatorului-sef. Ce se putea face si nu s-a facut?

Leonard Orban: E grea intrebarea si e foarte greu de prezentat o imagine completa a ce se putea face mai devreme.

Romania Libera: Astept un raspuns sincer.

Leonard Orban: Dupa parerea mea, si nu ma refer numai la 2001-2004, ci in general, la evolutia de la mijlocul anilor '90... Reforma economica a fost intarziata foarte mult. Sunt sectoare partial restructurate sau insuficient restructurate. Ma refer la sectorul energetic.

Cresterile de preturi se datoreaza mai putin cererii UE si mai mult lipsei de restructurare din sectorul energetic si faptului ca abia acum se fac investitii care trebuiau facute mult inainte. Desigur, mai sunt multe domenii... Dar as mai puncta unul singur. Puteam mult mai repede sa fi avansat in domeniul reformei sistemului judiciar.

E un domeniu in care cred ca am mers pana la limita limitelor si am facut totul in ceasul al doisprezecelea.

Romania Libera: La "limita limitelor" in ce sens?

Leonard Orban: Cred ca aici am asteptat foarte, foarte mult timp. Va reamintesc ca la Consiliul European de la Copenhaga din 2002 (cand s-a evocat pentru prima data aderarea in 2007) in textul concluziilor exista o dubla referire cu privire la necesitatea reformei sistemului judiciar in Romania si Bulgaria.

Romania Libera: Pana la acest Raport de Monitorizare, ce nu avem voie sa facem?

Leonard Orban: In primul rand, sa nu dam ajutoare de stat care nu sunt conforme cu acquis-ul comunitar. Sa nu mai dam nici un ajutor de stat in domeniul siderurgic.

Romania Libera: Vorbiti pe intelesul oamenilor!

Leonard Orban: Ajutoarele de stat sunt sumele pe care le acorda statul pentru sprijinul unor companii. In general, in UE, inseamna sume in baza carora sa poti sa lansezi o afacere. In schimb, la noi, marea majoritate, cam 80% din ajutorul de stat, pana la sfarsitul lui 2004 era acordata pentru stergerea datoriilor.

Romania Libera: Cat de certa e aderarea, in procente, la 1 ianuarie 2007?

Leonard Orban: Daca ma intrebati pe mine, 100%. Fara aplicarea clauzei.