Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu iau parte luni la Luxemburg la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Din partea Romaniei, Tratatul va fi semnat de catre presedintele Traian Basescu.

El va fi insotit de fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Semnarea tratatului de aderare este posibila datorita votului din Parlamentul European, in 13 aprilie, asupra "raportului Moscovici" privind Romania si a unei rezolutii referitoare la aderarea Romaniei la UE in 2007.

Avizul euro-parlamentarilor a fost pozitiv, desi au existat voci care au cerut amanarea acestui vot.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana cuprinde, intr-un Protocol, conditiile si aranjamentele referitoare la admiterea celor doua tari si contine mai multe clauze de salvgardare.

Acestea ar putea fi invocate pentru a solicita amanarea cu un an a integrarii celor doua tarii in cazul neindeplinirii unor angajamente.

In tratatul de aderare este prevazut faptul ca Bulgaria si Romania participa la uniunea economica si monetara de la data aderarii in calitate de state membre care beneficiaza de derogari conform Constitutiei.

De asemenea, Bulgaria si Romania se angajeaza sa adere la acordurile sau conventiile incheiate sau semnate de Uniune si de actualele state membre, hotararile urmand a fi luate in comun.

Romania va avea 35 de reprezentati in Parlamentul European, iar Bulgaria 18.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor realiza prin vot direct si universal si vor avea loc in cele doua tari pana la data de 31 decembrie 2007.