Neclaritati la restituirea banilor pentru taxa tv, semne de intrebare privind situatia sumelor cheltuite pentru filme, neclaritati privind soarta banilor din publicitate, neplata drepturilor de autor - toate acestea apar in materialele aflate la dispozitia parlamentarilor. Auditul financiar al TVR a fost realizat chiar la initiativa institutiei de firma PricewaterhouseCoopers.

Membrii comisiei parlamentare de ancheta a televiziunii si radioului public au demarat saptamana trecuta verificarile situatiei financiare. Enervat la culme de faptul ca i se pun intrebari incomode, Valentin Nicolau a interzis comisiei parlamentare accesul la documente.

Activitatea economico-financiara a Societatii Romane de Televiziune in anul 2004 s-a incheiat realizand venituri totale in valoare de 4.407 miliarde lei, potrivit raportului inaintat parlamentarilor.

Din acesti bani, cea mai mare parte au fost bani platiti de contribuabili: 3.111 miliarde venituri din taxa pentru serviciul public de televiziune si 581 miliarde venituri din subventii de la bugetul de stat restul veniturilor provenind, in special din publicitate.

Potrivit raportului, avand in vedere complexitatea activitatii economice a Societatii Romane de Televiziune, a fost angajat auditorul independent PricewaterhouseCoopers pentru efectuarea auditului financiar extern independent.

Neclaritati in privinta banilor din taxa radio-tv

O situatie speciala, ce rezulta atat din situatiile financiare ale SRTv, cat si in raportul PricewaterhouseCoopers, o reprezinta necesitatea societatii de a constitui la data de 31 decembrie 2003, datorita legislatiei cu privire la restituirea taxei TV pentru persoane fizice, un provizion pentru riscuri si cheltuieli in suma de 426.907.293.000 lei, reprezentand estimarea veniturilor din taxa pen

tru serviciul public de televiziune provenind de la persoane fizice. Provizionul, reprezentand aproximativ 50% din capitalurile proprii a fost constituit pe baza unor calcule estimative, intrucat la data de 31 decembrie 2003 nu existau date complete si precise puse la dispozitie de Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" S.A.

In cele din urma, televiziunea publica a restiuit abonatilor in mod efectiv 43 de miliarde lei.

"Datorita acestor fapte aparute din motive independente de societate, nu am putut obtine suficiente elemente probante si nu am putut efectua proceduri de audit alternative cu privire la acuratetea si exhaustivitatea creantelor de la Electrica SA la 31 decembrie 2004 si respectiv a veniturilor din taxa pentru serviciul public de televiziune inregistrate de societate in

exercitiul incheiat la aceasta data", se afirma in raport.

Evidentele privind sutele de miliarde cheltuite pe filme sunt incomplete

Daca situatia privind taxa radio-tv poate fi imputata altei institutii, nu este prea clara nici situatia privind banii cheltuiti pentru filme. SRTv a inregistrat in cursul anului 2004 cheltuieli cu licente pentru filme externe in suma de 505 miliarde lei.

Insa, potrivit raportului in evidentele televiziunii publice este un haos: "Societatea nu dispune in prezent de o evidenta operationala precisa si completa care sa permita reconcilierea exhaustiva a filmelor difuzate cu contractele privind achizitionarea de licente de filme externe, respectiv cu sumele facturate in baza acestor contracte."

Autorii semnaleaza faptul ca, "Societatea inregistreaza aceste cheltuieli la data platii sau la data facturarii si nu la data difuzarii filmelor, ceea ce nu este conform cu principiul contabilitatii de angajament."

"Datorita acestor fapte nu am putut obtine elemente probante suficiente si nu am putut efectua proceduri de audit alternative cu privire la existenta, acuratetea si exhaustivitatea conturilor de cheltuieli cu licente de filme externe si

nu am putut estima in mod rezonabil suma aferenta licentelor pentru filmele platite si nedifuzate care ar fi trebuit inregistrata in conturile de cheltuieli la 31 decembrie 2004", se afirma in raport.

Ce s-a intamplat cu banii din publicitate?

SRTv a inregistrat in exercitiul incheiat la 31 decembrie 2004 venituri si cheltuieli in suma de 448 miliarde lei si respectiv 36.858.105 mii lei, in baza contractului de asociere in participatiune cu ARBOMedia.net SRL. Conform contractului, ARBO Media.net SRL are obligatia tinerii evidentei contabile distinct pentru cheltuielile si veniturile aferente asocierii.

Dar si in acest caz au aparut aceleasi probleme. "Societatea nu dispune de o evidenta operationala care sa permita verificarea veniturilor si cheltuielilor realizate in baza asocierii in participatiune, iar informatiile incluse in deconturile intocmite de ARBOMedia.net SRL si trimise lunar societatii nu sunt suficient de detaliate pentru a permite auditarea acestora.

Nu am putut efectua proceduri de audit alternative pentru a putea obtine probe suficiente si relevante de audit in ce priveste existenta, acuratetea si exhaustivitatea acestor solduri si tranzactii", se arata in raport.

Nicolau nu vrea sa plateasca drepturile de autor

La 31 decembrie 2004, SRTv era in litigiu cu CREDIDAM si UCMR-ADA, organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor pentru sumele datorate in baza dreptului de utilizare al operelor artistice care cad sub protectia legislatiei privind drepturile de autor si drepturile conexe. Si aceasta pentru ca: "La 31 decembrie 2004, societatea nu avea contracte semnate cu aceste organisme".

Potrivit raportului, televiziunea publica nu a putut cuantifica cu exactitate sumele datorate catre aceste organisme la 31 decembrie 2004 si nici nu a inregistrat in situatiile financiare un provizion aferent acestor posibile datorii.

La data aprobarii situatiilor financiare "nu existau informatii suficiente referitoare la eventualul impact al acestor litigii asupra situatiilor financiare ale societatii si prin urmare nu am putut estima datoria societatii catre aceste organisme".

S-a blocat accesul la documente

Dupa inceperea verificarilor financiare din partea comisiei de ancheta au inceput sa vina intrebarile incomode. S-au cerut explicatii privind unele achizitii privind contracte fara licitatii sau privind sumele cheltuite pentru unele proiecte. Efectul a fost cel invers.

Potrivit unor surse din comisia parlamentara, Valentin Nicolau a dat ordin ca membrii comisiei sa nu mai aiba acces la documentele comisiei. "Daca intr-o prima faza specialistii comisiei au fost primiti la sediul institutiei ulterior, vazand ca gluma se ingroasa, Nicolau nu i-a mai primit. Li s-a spus ca nu pot studia documentele la sediul TVR.

Ni s-au cerut solicitari scrise in care sa precizam exact ce ne-ar interesa, dar, avand in vedere imensitatea cheltuielilor TVR, ar fi ca si cum ai cauta acul in carul cu fan", au afirmat sursele citate.

Semne de intrebare legate de investitii

Comisia parlamentara de ancheta a demarat in cursul saptamanii trecute verificarile financiare la televiziunea publica. La aceste verificari au participat atat parlamentari, cat si specialisti, angajati special de catre comisie. Potrivit unor membri ai comisiei de ancheta, in cursul verificarilor au aparut semne de intrebare.

Este vorba despre o cladire noua de 3000 de metri patrati, care va gazdui noul Centru de Stiri si sediul TVR International - cu dotari tehnice de ultima generatie, cu studio propriu, cabine de montaj cat si spatii redactionale proprii.