Dupa ce a fost transformat in aparat foto digital, televizor si walkman, telefonul mobil incepe sa prinda si in forma de "radio vizual". Lansat mai intai in Europa, radioul vizual a fost "adoptat" si in SUA, in reteaua Infinity.

Dezvoltat de Nokia si HP, radioul vizual incepe sa atraga tot mai multe posturi de radio si, implicit, utilizatori. Radioul vizual le permite acestora sa receptioneze pe telefonul mobil postul local de radio FM si sa primeasca in acelasi timp informatii interactive si grafica, sincronizate cu transmisia radio.

Textul si grafica sunt furnizate prin reteaua celulara, direct pe ecranul dispozitivului mobil. Utilizatorii nu platesc taxe lunare sau de conectare, intrucat folosirea serviciului este taxata conform preturilor aferente traficului de date, mentionate in lista de tarife actualizata a operatorului de telefonie respectiv.

FACILITATI. Pe langa facilitatea FM a terminalului, utilizatorii pot vedea numele artistului si titlul piesei in derulare, pot verifica datele concertelor viitoare, pot achizitiona tonuri de apel sau alt continut legat de artistul respectiv sau pot sa participe la promotiile postului de radio.

Primul post de radio care si-a dezvoltat aceste servicii pentru telefonia mobila este din Finlanda: Kiss FM. Lansarea la nivel national a fost pe 1 martie, dar servicii de acest gen erau furnizate inca de anul trecut. "Aplicatia radio cu afisaj consolideaza atat aspectul de coeziune comunitara pe care il implica radioul, precum si relatia dintre postul de radio si ascultator.

De asemenea, ne permite sa asiguram noi servicii interactive, in timp real, clientilor care se promoveaza prin intermediul nostru", declara Leena Ryynänen, directorul operatorului SBS Finland, cei care detin reteaua.

Alte retele care au preluat acest serviciu sunt Radio City, tot din Finlanda, din Suedia, The Voice, Mix Megapol si Rockklassiker, din Germania, FFH Hit Radio, si din Marea Britanie, Virgin Radio.

De asemenea, si asiaticii s-au aratat interesati de aceste aplicatii, asa ca, in luna iunie, la "Broadcast Asia" (in Singapore), vizitatorii vor testa aceasta tehnologie in cadrul targului international. Primele terminale care pot fi folosite pentru radio vizual sunt cele Nokia: modelele 3230, 7710 si 6230i. Primele doua modele sunt prezente deja si pe piata romaneasca.

RETEA

Infinity este unul dintre cei mai mari operatori de pe piata radio din Statele Unite, cu statii care transmit stiri, muzica, FM talk etc. Este o divizie a Viacom si are 183 de statii radio in SUA. Lansarea in oficiala in Statele Unite s-a facut in cadrul expozitiei internationale de echipamente pentru transmisii media, care a avut loc la inceputul saptamanii in Las Vegas.

Daca doriti mai multe informatii despre radio vizual, puteti accesa site-ul www. visualradio.com.