Pentru unii membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), sa fii scriitor cu acte in regula inseamna o masa calda cu pret redus. Pentru altii, ca au scapat de grija inmormintarii. Cu trei carti publicate si o vorba buna de la un prieten ajungi sa-ti vezi visul cu ochii.

Daca esti presedintele Uniunii Scriitorilor, nu se poate sa nu ai citeva cuvinte de lauda despre institutia pe care o conduci. Eugen Uricaru sustine ca „USR a incercat in diferite forme sa sprijine cultura scrisa din Romania, sa gaseasca solutii pentru problemele cu care se confrunta.

Cea mai grava problema este ca in acest moment nu exista un sistem de difuzare a cartii, ceea ce duce la o situatie in care nu se mai pot realiza o cultura unitara si accesul la cuvintul scris". Pentru presedintele USR, o problema importanta este „literatura mediocra, internationala, care deformeaza gustul". „A fi membru in Uniune nu garanteaza si valoarea scriitorului", recunoaste el.

„Exista, desigur, un grup de tineri care vad in alt fel literatura. Totusi, a discuta despre US ca despre o formula depasita este o falsa problema.

Ea este, pina la urma, o organizatie care promoveaza interesele membrilor sai", sustine Eugen Uricaru, care enumera printre realizarile Uniunii premiile pe care le acorda, organizarea Colocviului de Poezie, Proza si Dramaturgie, ca si Festivalul „Zile si Nopti de Literatura".

Desi recunoaste ca exista probleme in Uniune, Eugen Uricaru crede ca mai multe fonduri, de la buget sau de la particulari, ar rezolva o parte dintre ele. De asemenea, presedintele Uniunii mizeaza pe mai multa transparenta si pe descentralizarea filialelor.

Scriitorii sint saraci lipiti

Lipsa banilor este o problema identificata si de scriitorul Nicolae Breban, vicepresedintele USR: „Uniunea nu are bani de la buget. Singura sursa de beneficii este chiria de la Casa Vernescu. Peste doua luni va fi gata si un hotel, pe Caderea Bastiliei, iar banii care se vor obtine de aici se vor adauga fondului Uniunii".

Nicolae Breban crede ca organizatia de breasla a scriitorilor ar trebui sa continue sa existe, cu toate ca este „anchilozata". „Este singura institutie cu prestigiu", spune romancierul, care recunoaste, totusi, ca prestatia acesteia lasa mult de dorit. „80% dintre membri sint impostori. Nu stiu de ce afluenta asta enorma spre Uniune. Poate din cauza inertiei de prestigiu.

E cam politica structura, sper sa apara contracandidati", arata Nicolae Breban, care crede si el ca mai multe fonduri si o transparenta sporita in privinta bugetului si a cheltuielilor USR ar revitaliza institutia.

Nicolae Manolescu: „Stil de breasla de tip comunist"

Nicolae Manolescu este insa sceptic in privinta acestei transparente, desi crede si el ca Uniunea „ar putea sa fie in continuare utila ca asociatie de breasla". Dar pentru aceasta, considera reputatul critic, care a concurat la alegerile trecute cu Eugen Uricaru pentru conducerea USR, „ar trebui poate un statut care s-o indeparteze de acest stil de breasla de tip comunist".

„Eu am propus, cind am candidat, un statut care era simplu si extrem de transparent, inspirat din statutele de breasla din alte tari, unde nu au existat influente sovietice", spune Nicolae Manolescu, nefiind prea increzator in planurile actualei conduceri, acum, in preajma alegerilor: „Uniunea este complet obscura la unele capitole.

De ce aceste reforme nu au fost facute in ultimii ani, cit Eugen Uricaru a fost la conducere?", se intreaba el. O alta problema ar fi aceea a criteriilor de acces in Uniune. „Nu poti introduce decit criterii cantitative. S-a incercat introducerea unui criteriu calitativ, constind intr-un numar de recenzii publicate.

Dar majoritatea scriitorilor nu au parte decit de recenzii de politete, pe care si le scriu intre ei, in familie."

„Scriitor-care-nu-a-publicat-in-ultimele-sase-cincinale"

Cei mai tineri dintre scriitori cred ca, in peisajul literaturii romane contemporane, Uniunea are prea putine sanse.

Criticul Andrei Terian e de parere ca activitatea organizatiei se afla sub semnul paradoxului: „Pe de o parte, Uniunea se doreste un cadru de atestare, de recunoastere a profesiunii de scriitor; pe de alta parte, ea se prezinta ca un organism de consacrare, de recunoastere a valorii ca scriitor.

Daca era de asteptat ca aplicarea criteriului axiologic sa prezinte numeroase lacune, interesant e faptul ca nici criteriul profesional nu e fara cusur – dovada ca, dupa admiterea in USR, numerosi membri inceteaza sa mai scrie, asteptindu-si linistiti pensia".

Andrei Terian propune ca atributiile Uniunii sa fie mai reduse, iar referintele critice sa fie introduse drept criteriu al valorii: „O solutie viabila mi se pare renuntarea la pretentiile Uniunii de a-si stabili o scara de valori proprie (prin mecanismul premiilor) si, totodata, limitarea sferei sale la o finalitate pur sindicala.

Cit despre statutul social de scriitor, daca ideea „normarii" activitatii poate parea triviala, o varianta rezonabila pentru dobindirea/pastrarea acestei calitati mi se pare cuantificarea acesteia prin numarul de cronici sau referinte critice de care a beneficiat fiecare dintre membrii Uniunii.

„USR ar trebui darimata din temelie"

Daca Andrei Terian crede ca ceva-ceva se mai poate salva, prozatorul Florin Lazarescu este radical: „La un prim gind, USR mi se pare o institutie care ar trebui darimata din temelie. Locul ei sa fie arat si sa se toarne sare pe deasupra. De sare e nevoie pentru a impiedica proliferarea scaietilor. In rest, nu vad ce-ar putea rodi pe un teren desertificat.

La un al doilea gind, sint citiva membri ai Uniunii pe care ii stimez, sint convins ca institutia a avut in trecut un rol important pentru cultura noastra. Insa activitatea ei actuala aduce a «rigor mortis». Astazi reuseste doar sa creeze niste confuzii prin incordarea muschilor. Pentru mine unul, nu prezinta nici un interes".

Scriitorii tineri nu se prea inghesuie la portile USR. Pentru ei, formula este depasita si trebuie sa dispara. „Uniunea exista, parazitar si redundant, intr-un sistem de valori simbolice, fara prea mare legatura cu sistemul de valori reale in care lucreaza, pe principii moderne si eficiente, editurile si librariile importante.

Dupa felul in care este condusa si organizata, cu tot felul de tabere, cumetrii si interese meschine, aceasta «organizatie a breslei» nu are cum sa-i reprezinte pe scriitorii din generatia tinara. Acum, pentru cei mai multi dintre noi, USR este sinonimul duplicitatii si al mitocaniei", crede poetul Claudiu Komartin.

Parerea ii este impartasita si de prozatorul Ionut Chiva: „Cred ca USR este in momentul de fata un organism retardat, care intretine si favorizeaza camarile specifice «Marilor Creatori». In incercarea din ce in ce mai disperata de a-si justifica existenta, aceasta structura batrinicioasa a recrutat o gramada de loseri penibili, in ideea ca tara noastra-i plina de scriitori.

Nici unul dintre oamenii tineri in care cred nu si-a manifestat dorinta de a intra in Uniune, ceea ce inseamna ca in scurt timp nu ne va mai interesa subiectul".

Jumatate scriitori, jumatate traducatori

Uniunea Scriitorilor din Romania este o asociatie profesionala. La ora actuala, ea are peste 2.350 de membri, dintre care aproape jumatate sint traducatori. Institutia ofera o serie de facilitati celor inscrisi : locuri de veci gratuite, bilete de odihna si tratament sau posibilitatea de a lua masa cu pret redus. Organizatia decerneaza premii anuale membrilor, dar si debutantilor.

Detine Editura Cartea Romaneaca. Scriitor cu patalama devii daca ai produs cel putin trei carti, care se depun impreuna cu recomandari si referinte critice. USR este compartimentata in filiale locale, are un Consiliu al Uniunii, alcatuit din 50 de persoane, care aleg un Consiliu director, format din 15 membri. Presedintele este ales prin vot direct, secret, al tuturor membrilor.

Acest an este unul electoral. Dupa alegerile locale, care se afla deja in desfasurare, se va declansa procesul electoral la nivel central. Depunerea candidaturilor va incepe la 16 mai si va continua pina pe 15 iunie. Pe 17 iunie se va afla cine este noul presedinte.