Draga Radu,

Am primit felicitarea ta. M-am bucurat mult. Si mai mult m-a surprins stirea ca vrei sa emigrezi la Montreal, in Canada Franceza. Cum de te-ai hotarat? Nu vreau sa-ti spun ca e bine, nici ca e rau.

Lasa ca ai sa vezi tu acolo.Oricum, alegerea orasului e buna, caci si cei mai "dornici" de munca multa, adica arabii, aleg in unanimitate Montrealul. Se pare ca e mult mai bun pentru acomodare. Eu, in Ontario, am "luat-o pe coaja", am ajuns urgent acolo unde se munceste mai mult si se cistiga mai putin.

Lucrez la o fabrica de tevi sudate, la fel ca si laminorul de tevi de la Zalau, fac naveta 50 km zilnic cu masina si sint angajat doar temporar, printr-o agentie.

Viata e frumoasa, e libertate multa.

Dar daca vii pentru bani si iarasi bani, atunci vei avea o serie de dezamagiri.Si aici, ca si in Europa, intreprinderile mici si mijlocii sint o prostie colosala! Sa te feresti de ele ca de dracu` ! Trebuie sa alegi o firma mare, cu economie bine planificata, sindicat cu legi bune si pentru angajati, un salariu stabil.

Nu te angaja in datorii prea mari, caci credit primesti foarte usor, dar probabilitatea de a-l plati este mult sub asteptari. Eu mi-am cumparat masina pe credit si acum o platesc cu mare dificultate. Va fi complet distrusa, pe cind va fi platita.

Mai bine una ieftina si fara dichisuri, dar pe care sa o poti plati usor. Trebuie sa lucrez chiar in doua locuri, pe salarii mici, multe ore.

Nu am timp de bere, dar nici chiar bani. Totul merge in dobinzile bancilor. Pentru Ei traiesc, pentru Ei muncesc! Asa cum vezi, motivul avioanelor "care trec prin ceva" domina constiinta oamenilor, de la o vreme incoace.Viata s-a schimbat brusc dupa Eveniment, la fel ca si dupa un cutremur.

Economia a intrat intr-una din crizele acelea ciclice, cu toate consecintele ei. Am fost restructurat de multe ori, nici nu vreau sa le mai enumar aici. Dar de ce sa te sperii atita, lasa ca ai sa vezi si tu. Sa ne vedem curand!

Cu bine

M.

P.S. Am incasat un "misto de zile mari", la fel ca in armata, pentru necunoasterea urmatoarelor lucruri elementare (pentru unele am fost chiar restructurat... ce mai, dat afara!) Nu am stiut sa add/remove/configure/install printers and programs, zip/unzip a file, send/receive an email with attachment.

Se cere documentare fast pe Internet (adica sa poti gasi repede ce-ti cere seful si niciodata nu e destul de repede.Sa rezisti 8-12 ore atent si iute pe calculator, zi de zi.

Tine minte urmatoarele nume magice: batch plot utility, Excel, Word, Corel Draw, Windows XP, Explorer cu toate chichitele si ultimele editii (nu vechiturile invatate acasa). Mai departe: what is a shared printer (ce intrebare prosteasca!) MS-DOS, Ctrl+X, Ctrl +C,Ctrl+V (ce-s astea?).

Cut, paste, delete (dar cu atentie) Windows NT (lucrul in reteaua de calculator, si mai cu atentie, ca eu am patit-o, am pus jos citeva retele).

Microsoft Office, recovering lost files, lost drawings, lost emails, Netscape Navigator, to be quick and faster than quick! Nu intelegi tot ce-ti zic? Pacat! Fara engleza esti mort aici! Daca vrei bani si pentru distractie si cite-o bere, mai trebuie sa stii neaparat si ce-s alea cookies, sa n-ai taine cu Autocad 2004

, Adobe Acrobat, Adobe Photoshop, Unigraphics, Catio, Pro Engineer, UNIX si sa poti bate 40 de cuvinte pe minut cu doua miini pe tastatura (obiectiv neatins de mine pina in prezent).

Cu memoria cum stai? (vezi ca trebuie sa tii minte fara greseala multe date exacte, pe care apoi sa le introduci in calculator).

Dar cu nervii? Ca trebuie sa rezisti sabotajelor colegilor, care-ti tot schimba fel de fel de setari la calculator, pe care daca nu esti un "grozav", nu ai cum sa le rectifici si sa-ti faci si lucrul la timp. Rezulta..."exmatricularea".

Mai trebuie sa lucrezi si atent, intr-un mediu supravegheat de camere video si de colegi rauvoitori si suspiciosi; sa lucrezi intr-un mediu in care tot timpul cineva te conturba si ceva se schimba in rau si pe neasteptate.

Totul e invaluit intr-un secret, intr-un mister de-a dreptul paranoic.Nu-ti spune nimeni nimic si nu colaboreaza, ca doar esti... Inamicul, iar apoi te trezesti brusc intr-o incurcatura. Nu, nu EI sint de vina, ci TU, ca singur trebuia sa stii sau sa-ti dai seama.

Vor de la tine high-tech si la salariu sint niste zgirie-brinza, te platesc cu jumatate din cit ar fi nevoiti sa dea unuia de-al lor.

Adio simbata libera, adio duminica. Adio dupa-mese libere. Overtime si iar overtime (ore uplimentare). Ai numai doua saptamini de concediu pe an -daca ajungi sa totalizezi un an pina te dau afara-. Iar daca iti schimbi serviciul prea des, risti sa nu mai fii primit niciunde.

Mai am pentru tine citeva sfaturi practice: sa nu-ti faci datorii la banca, sa nu-ti iei casa pina nu esti sigur ca o poti plati. Caci, daca n-ai platit-o si incerci s-o vinzi, nu ti-o mai cumpara nimeni.

E mai bine in chirie, ca te poti muta usor in alta parte, pentru lucru. Nu exista sa gasesti loc de munca aproape de casa. Nimanui din cati cunosc, nu i s-a intimplat. Asa ca masina e un rau necesar, pentru ca, daca vrei sa muncesti, trebuie sa faci naveta la distanta..

Numai acolo au ramas locuri de munca libere pentru trasnitii din Romania sau Sarbia. Pune-te la punct cu condusul, dar si cu depanarea masinii, ca nevasta-mea a patit-o si acum ne seaca asigurarile.

Mai pune-te la punct si cu legile lor, care-s tare multe si risti sa te saracesti platind la amenzi si la avocati.

Eu am facut multe greseli, insa nu sint singurul roman care a patit-o asa pe aici.Despre altii nu ma pronunt, insa eu, dupa 4 ani de Canada, cred ca am suferit o infringere totala si deosebit de clara. Nu am fost si nici in prezent nu sint pregatit sa fac fata situatiei de aici.

La telefon m-as fi ruinat sa-ti spun toate astea! Tot eu!

Dupa o scrisoare autentica din Ontario, CanadaDani Rockhoff

  • Forum: Imigratia romana in Canada