Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca se impune discutarea unui calendar privind retragerea trupelor romanesti din Irak. El i-a cerut presedintelui Traian Basescu initierea de urgenta a unui proces de consultare a tuturor partidelor parlamentare privind masurile care urmeaza a fi luate in criza ostaticilor.

Totodata, Mircea Geoana a cerut intrunirea urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in vederea examinarii rapide a situatiei. El a mentionat ca retragerea trupelor romanesti din Irak ar fi fost necesara, chiar si daca nu ar fi existat criza ostaticilor romani.

De asemenea, Geoana a aratat ca este necesara si o discutie, in acest sens, cu partenerii Romaniei din coalitia aflata in Irak.

La randul sau, analistul Cristian Parvulescu a mentionat ca o dezbaterere privind prezenta trupelor romanesti in Irak ar fi trebuit facuta in 2003, cand s-a hotarat trimiterea lor in aceasta tara, cand Mircea Geoana era ministru de Externe. El a apreciat ca retragerea trupelor din Irak ar fi, in acest moment, rezultatul unui santaj.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu considera declaratiile lui Geoana drept un "populism ieftin".