Specialistul in efecte speciale a dat gres de aceasta data: in decorul modern, dominat de nuante de albastru fluorescent si proiectii multimedia, prafuitul politician pare decupat din alt film.

Tuna de la tribuna din nichel si plexiglas, in fata unei sali care, in loc sa-l asculte incremenita si sa-l intrerupa doar cu aplauze si ovatii, isi permite sa-i raspunda obraznic!

Striga din ce in ce mai tare, devine aproape isteric, amenintator. Dar nu mai sperie pe nimeni. Dimpotriva. Se blocheaza de cateva ori, isi aranjeaza cu gesturi ezitante ochelarii cu rame demodate, tuseste iritat. Incearca sa-i raspunda acid unui rebel din sala, dar tonul nu-i e deloc convingator.

Si-a pregatit un discurs de trei pagini. Scrise citet, cu litere mari. L-a repetat, ca de obicei, in fata oglinzii, de cateva ori. Totul parea in regula. Numai ca oglinda nu si-a permis niciodata sa-i raspunda "la misto".

Prestatia lui Ion Iliescu in fata Congresului PSD a facut deliciul mass-media. Mereu un magnet pentru comentariile ironice, fostul presedinte de tara si partid a fost, de aceasta data, linsat public, tocat mediatic cu o placere evidenta, exacerbata.

Joia trecuta au cazut doua masti, simultan: pe de-o parte, Ion Iliescu a rostit cuvantul "tovaras", provocand hohote de ras (intr-o sala ticsita, de altfel, de fosti tovarasi) si recunoscand, gratie subconstientului, ca a ramas comunist; pe de alta parte, Adrian Nastase a admis, tacit, ca scenet

a plina de ipocrizie "nu exista nici un conflict intern la PSD" trebuie sa inceteze.

Multi spun ca, iata, Iliescu n-a iesit din politica, asa cum a prezis, "cu picioarele inainte", ci pe "barba" (a se citi picioarele) lui. Fals.

Cuplul Geoana-Nastase va avea de infruntat un critic acid, credibil si periculos, chiar din interiorul partidului: pentru ca Ion Iliescu nu-i va uita si nu-i va ierta pe cei care nu i-au permis sa-si incheie cariera politica asa cum a visat.

In politica, nimic nu se compara cu gustul delicios al razbunarii. Iliescu l-a simtit o data, in 25 decembrie '89. Daca-l vor mai tine puterile, va dori sa-l simta din nou.