Antrenorul FC National, Roberto Landi, spune ca partida din returul Cupei, 0-4 cu Dinamo, a fost una la care se stia rezultatul dinainte, acuzindu-l in mod frontal pe "ciini". Roberto Landi (49 de ani) a fost impresionat de o poza aparuta in editia de ieri a Gazetei Sporturilor, cu un meleu al bucuriei "bancarilor" dupa golul cinci.

Rep: - Domnule Landi, va era teama ca duminica se poate repeta o maniera de arbitraj precum cea a lui Ionica Serea de la precedentul meci cu Dinamo, cel din Cupa?

Landi: - Nu, eram linistit pentru ca stiam care e forta echipei mele si banuiam ca nu se poate intimpla de doua ori la rind ce a fost in Cupa. Faceam revolutie daca se intimpla si a doua oara, va garantez eu! Cind am aflat ca va fi Tudor arbitru, m-am linistit complet. Tudor e arbitru adevarat.

Chiar i-am zis, inainte de meci, ca jucatorii mei nu vor protesta, nu vor face presiuni si vor juca fotbal, nu kick-boxing. La final, mi-a multumit.

Rep: - Cum ati cataloga acest succes?

Landi: - Dupa nasterea copiilor mei, Federica si Gianmaria, a fost cea mai fericita zi din viata mea! N-as da aceasta victorie, care e cea mai importanta din intreaga mea cariera de antrenor, pentru calificarea in finala Cupei Romaniei.

Eu sint catolic si inca o data mi s-a aratat ca Dumnezeu exista! El este undeva acolo, sus, si a facut dreptate. Daca e sa gindesc obiectiv, eu stiu ca echipa mea nu e cu cinci goluri mai sus decit Dinamo, dar concentrarea, dirzenia si hotarirea au facut diferenta.

"Andone nu stie sa piarda"

Rep: - Ce diferenta a fost intre Dinamo din Cupa, invingatoare cu 4-0, si Dinamo umilita cu 5-1?

Landi: - Am demonstrat ca partida din Cupa a fost una la care se stia rezultatul dinainte! Cred ca am vazut pe pielea mea ce inseamna blatul si pot sa spun ca sportul sufera cel mai mult din astfel de partide aranjate.

Rep: - Ce parere v-au lasat adversarii dupa meciul de duminica?

Landi: - In Romania nu exista cultura infringerii. Am vazut ca Andone la conferinta de dupa partida cauta motive pentru infringere. Ba ca Niculescu a ratat la 2-1, ba ca portarul a facut o greseala la primul gol. Nu se face asa! Motivele se cauta doar cu echipa, nu in fata presei.

Eu daca pierdeam cu un scor asa rusinos spuneam , dadeam mina cu rivalul meu si asta era tot. Nu stiu sa piarda si cred ca Andone nu a procedat corect.

De ce n-ar antrena niciodata pe Dinamo

Landi a facut o radiografie dura echipei din Stefan cel Mare: "Eu, unul, n-as antrena niciodata aceasta formatie! Nu e mediul bun pentru mine acolo. Eu sint un om de teren, obisnuit sa cistig sau sa pierd doar prin munca echipei din teren. Pentru ca in Europa sint partide adevarate.

Cea de duminica a fost una adevarata si degeaba iei Cupa si campionatul in Romania daca afara nu esti in stare sa cistigi partidele adevarate. Spuneti-mi si mie un rezultat in Europa al lui Dinamo din ultimii 10 ani! Ei, gasiti? Mie imi prieste mediul de la FC National.

In Cotroceni, noi sintem noi si atit! Pentru ca nu exista nici bani, nici interese. Si daca nu esti obisnuit sa joci meci de meci, fara ajutoare externe, care sa te impinga sa cistigi, cum sa faci fata contra echipelor puternice?".

"In vestiar am batut palma cu jucatorii mei. Se auzea doar: «Give me five!». Era un adevarat hit. Cinci a fost cifra serii si ne-a purtat noroc"

Roberto Landi

"As fi de acord sa rejucam acest meci, cistigat de noi cu 5-1. Eram de acord si dupa returul Cupei, fiindca stiu forta echipei mele. Poate invinge pe Dinamo oricind!"

Roberto Landi

Cine este Roberto Landi?

Antrenorul Nationalului are 49 de ani si a fost portar la Bologna, Modena, Piacenza si Cosmos New York. Ca tehnician, Landi a pregatit «nationala» Under 21 a Georgiei, selectionata Lituaniei si a fost antrenor de portari al primei reprezentative a SUA la Campionatele Mondiale din 1990 si 1994.

Italianul a preluat pe FC National in luna ianuarie si incaseaza din salariu 40.000 de dolari in cele sase luni de contract cu gruparea "bancara".

"Ce razbunare frumoasa!"

Jucatorii din Cotroceni savurau si ieri victoria cu Dinamo. "Nu le mai zicem nimic «ciinilor». Le-am aratat pe teren cine sintem noi, cele cinci goluri pe care le-au primit au fost cel mai bun raspuns pe care-l puteam oferi", a spus capitanul de duminica al "bancarilor", Adrian Olah.

"Ce razbunare frumoasa! Puteam sa marcam mai multe goluri, dar e bun si acest 5-1. Ne-au motivat declaratiile infumurate ale jucatorilor din Stefan cel Mare, care spuneau ca oricind mai pot sa ne bata cu 4-0", a declarat si Ionut Savu.

Preparatorul fizic, Urbano Lega, care duminica seara a parasit banca de rezerve in minutul 87, topaind pina la vestiare, a punctat: "Din 4 meciuri in acest an competitional, Nationalul a batut in trei pe Dinamo, si o data a fost furata".

(Eduard Apostol, Anamaria Neagu)