Militarii romani nu vor mai patrula, saptamina aceasta, in Afganistan, a hotarit ieri seful Statului Major General, Eugen Badalan. Aceasta decizie survine la nici o zi dupa ce sergentul Narcis Sonei si-a pierdut viata, iar doi camarazi ai sai au fost raniti de explozia unei bombe detonate prin telecomanda, chiar in timpul unei misiuni de patrulare pe care o desfasurau in sudul provinciei Kandahar.

O comisie formata din specialisti romani a plecat in zona pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii incidentului.

In loc de "La multi ani" a sunat telefonul mortii

Parintii lui Narcis asteptau ca baiatul lor sa-i sune pentru a-l felicita de ziua lui

La Tecuci, judetul Galati, acolo unde locuieste familia sergentului Narcis Sonei, tristetea si jalea nu cunosc margini. In casa parintilor sai, lacrimile nu mai contenesc. Narcis Sonei avea doar 26 de ani si a plecat in Kandahar cu inima deschisa. Era o experienta noua si, pe linga asta, dorea sa stringa niste bani.

Familia asteapta acum ca trupul neinsufletit al baiatului sa fie adus in tara.

Era ziua lui onomastica

Duminica seara, parintii lui Narcis Sonei asteptau sa fie sunati de fiul lor pentru a-l felicita de ziua numelui. Telefonul a sunat la ora 20.00. Nu era Narcis. Le telefona Teodor Atanasiu, ministrul apararii nationale, pentru a le transmite condoleante pentru fiul lor care a murit la datorie in Afganistan.

Vestea mortii lui Narcis a cazut ca un trasnet. Parintilor nu le vine sa creada ca fiul lor se va intoarce acasa intr-un sicriu. Sergentul mai avea doar trei luni de stat in Afganistan.

Duminica, de Florii, fratele sau, Liviu, i-a trimis un e-mail pentru a-l felicita de ziua numelui. E-mailul nu avea sa mai fie primit niciodata de Narcis. Liviu ne-a spus ca a scris e-mailul si ca dupa doar citeva minute a sunat telefonul care avea sa anunte tragedia.

Parintii sint distrusi

Maria Sonei, mama sergentului mort, nu-si mai gaseste linistea. Isi jeleste baiatul, il striga. "Ce ma fac eu fara baiat? Era floarea mamei, asteptam sa vina seara sa-l pot felicita de ziua lui. Si m-au sunat sa-mi spuna ca baiatul meu a murit. Nu pot trai fara copilul meu, nu pot!", plinge femeia.

Victor Sonei, tatal lui Narcis, e prabusit de durere. Nu are puterea sa vada pe nimeni. Lacrimile ii curg pe obraz. "Acum doua saptamini am vorbit cu Narcis. Baiatul meu era tare curajos, facea tot timpul lucruri pe care altii nu aveau curajul sa le faca. Din clasa a IX-a Narcis a fost alpinist, a strabatut toti muntii.

Iar acum il astept in sicriu, o sa-mi aduca baiatul intre scinduri", a mai spus indurerata Maria Sonei, mama sergentului.

Vecinii au venit pentru a le fi aproape parintilor, dar nimeni nu-i mai poate consola. Luminarile ard in casa, iar pozele lui Narcis sint peste tot.

Narcis era un om curajos

Narcis Sonei era parasutist si cistigase locul intii la alpinism in Buzau. Era un bun sportiv si avea o pregatire fizica excelenta. Indemnat de fratele sau, Narcis a urmat o cariera militara, asa ca a frecventat Scoala de Aplicatie de Transmisiuni de la Sibiu pe care a absolvit-o pe 15 decembrie 2003.

Cei care l-au cunoscut ne-au spus ca Narcis era curajos si ca nu se temea de nimic. El a plecat in Afganistan cu inima deschisa, convins ca se va intoarce sanatos pentru ca avea de gind sa mai plece in multe misiuni.

Colonelul Emilian Pisu, comandantul Garnizoanei Galati, ne-a declarat: "Oricit de bine pregatit ai fi ca militar, oricit de bine antrenat, sint riscuri mari atunci cind pleci intr-o misiune de lupta".

A jurat ca se intoarce teafar

Narcis Sonei facea parte din Batalionul 300 Infanterie Galati. S-a dus in Afganistan hotarit sa vada cu ochii lui ce inseamna armata adevarata.

La ceremonia de plecare, care a avut loc in decembrie, la Galati, in prezenta ministrului de atunci Ioan Mircea Pascu, Sonei a fost unul dintre cei 400 de militari care au luat drumul Kandaharului si care au jurat in fata ministrului ca se vor intoarce nevatamati. Narcis a incalcat insa juramintul.

El a murit la circa 60 de kilometri de Kandahar, cind transportorul amfibiu blindat de cercetare in care se afla a trecut peste o mina.

Deflagratia produsa in dreptul puntii din spate a provocat un incendiu care a declansat explozia unor elemente de munitie din interiorul vehiculului blindat. In decembrie, la ceremonia de plecare a militarilor romani in Afganistan, Prea Sfintia Sa dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, le-a daruit barbatilor icoana Sfintului Andrei sa-i protejeze si sa ii ajute in misiunile lor.

Pe Narcis Sonei nimeni nu l-a mai putut ajuta. Ministrul Pascu le-a ordonat militarilor atunci: "Va ordon sa va intoarceti sanatosi!".

Au plecat de saracie

Cei 400 de militari din Batalionul 300 Infanterie Galati au plecat la sfirsitul anului trecut in Afganistan pentru a participa la misiunea internationala "Enduring Freedom Vl". Printre ei se afla si Narcis Sonei, un tecucean care si-a dorit mai mult decit orice o cariera militara. Ii placeau lucrurile periculoase pe care le considera o provocare.

Timp de 6 luni, infanteristii romani urmau sa asigure paza aeroportului Kandahar, sa desfasoare misiuni de cercetare a zonei, de patrulare si verificare.

Cei mai multi militari au plecat atrasi de faptul ca urmau sa cistige intre 70 si 80 de dolari pe zi, in functie de grad. Militarii, angajati cu contract, ne-au declarat inainte de plecarea catre Afganistan ca merg acolo pentru bani. Pentru un salariu bun, de circa 2.000 de dolari, pe care nu-l pot cistiga in tara.

Asigurare de 80.000 de euro

Familia sergentului Narcis Sonei va primi circa 80.000 de euro. Fiecare militar care a plecat in Afganistan are o asigurare de viata, incheiata la Ardaf, de 80.000 de euro.

Si in cazul in care un militar este ranit, in functie de gradul de invaliditate, el poate primi o anumita suma de bani, potrivit asigurarii incheiate.

Hanganu a vorbit cu parintii inainte de misiune

Al doilea ranit din echipajul TAB-ului romanesc aruncat in aer duminica este sergentul Gabriel Hanganu. El are 24 de ani si locuieste in Focsani. Gabriel este angajatul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" si a plecat in Afaganistan in ianuarie, impreuna cu cei 400 de militari ai Batalionului 300 Infanterie "Sfintul Andrei" Galati.

Ranit in timp ce isi salva colegii. Parintii sai spun ca fiul lor era indragostit de ceea ce facea. El voia sa-si construiasca o cariera militara, iar misiunea de mentinere a pacii in Afganistan era un inceput promitator. Ironia sortii a facut ca sergentul Gabriel Hanganu, care este genist, sa cada prada unei bombe.

Parintii tinarului ranit ne-au spus ca au vorbit cu el la telefon chiar inainte de "slalomul mortii". Dupa citeva ore au fost anuntati ca transportorul blindat in care se afla baiatul lor a sarit in aer si ca el este ranit.

In urma exploziei, sergentul Gabriel Hanganu, comandant de grupa "cercetare-geniu", a suferit arsuri de grradul III in zona miinilor, picioarelor si pe fata, fiind internat initial intr-un spital american din Kandahar.

Militari romani aflati in Afganistan au transmis la Focsani ca sergentul a suferit arsuri in timp ce incerca sa-si salveze colegii.

Pentru a se interveni medical in timp util, in noaptea de duminica spre luni, dupa incetarea furtunii de nisip, Gabriel Hanganu a fost transferat la un spital militar american din Germania.

Familia se teme de tot ce e mai rau. Parintii sai, ambii angajati in structurile Ministerului Apararii Nationale, se tem ca fiul lor se afla intr-o stare mult mai grava decit le spun autoritatile.

Dorina Hanganu, mama lui Gabriel, contabila la o unitate militara din Focsani, ne-a spus ca ieri i s-a trasmis ca fiul ei a fost transferat in Germania, dar nu a mai primit alte informatii despre acesta. "Vorbeam des la telefon, prin intermediul statiei de la unitate. Era incintat de ceea ce facea acolo, se obisnuise cu tabara, cu programul. Ultima data am vorbit chiar inainte de misiune.

Mi-a spus ca ma va suna din nou astazi, dar am auzit la stiri ce s-a intimplat. Sper ca fiul meu sa fie bine, sa nu fie mort", ne-a spus cu ochii in lacrimi mama lui Gabriel.

Dorina Hanganu se roaga pentru fiul ei. Ea spune ca este dispusa sa cheltuiasca ultimele economii pentru ca fiul ei sa faca operatiile necesare, in cazul in care va ramine mutilat. Parintii mai spun ca in urma apelurilor pe care le-au primit din Kandahar si-au dat seama de pericolele care ii pindesc pe militarii nostri zi de zi.

Practic, pentru 70 de dolari pe zi, romanii aflati in misiunea de mentinere a pacii "Enduring Freedom" pacalesc moartea la fiecare pas.

Sotia unuia dintre raniti blestema saracia din tara

Unul dintre militarii raniti in incidentul de duminica din Afganistan se numeste Adrian Dogaru. El are 34 de ani si locuieste in satul Potoceni din comuna Maracineni, la cinci kilometri de municipiul Buzau. Familia a aflat de eveniment de la televiziune.

Ieri dimineata, comandantul unitatii lui Adrian Dogaru i-a vizitat acasa pe ai sai si le-a comunicat oficial ca tinarul a fost ranit. Nici soacra, Alexandra Trandafir, si nici sotia lui Adrian n-au dorit sa comenteze prea mult incidentul. Ele s-au limitat sa critice saracia din tara noastra, din cauza careia romanii isi cauta norocul peste hotare pentru a putea sa-si faca un rost in viata.

Satenii din Potoceni nu stiau mai nimic despre cele intimplate in Afganistan cu tinarul Adrian Dogaru. Toata lumea incearca sa afle amanunte despre incident de la ziaristii care s-au perindat ieri prin sat. O femeie mai in virsta, Elena Fratila, ruda cu familia Dogaru, i-a intrebat pe ziaristi daca baiatul o sa scape.

Cind a aflat ca Adrian e doar ranit si e in afara oricarui pericol, a rasuflat usurata si-a facut o cruce, si a plecat la ale ei.

Gospodaria familiei Dogaru este destul de prospera. In curte, totul este aliniat militareste, in mare ordine. Sotia lui Adrian lucreaza la un oficiu postal din Buzau si si-a pierdut tatal, Traian Trandafir, cu mai putin de un an in urma. De data aceasta, nenorocirea a ocolit-o pentru ca Adrian a scapat ca prin minune. (Doru Gheorghiade)

Patrularile, sistate temporar

Generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, a ordonat sistarea temporara, in aceasta saptamina, a misiunilor de patrulare a militarilor romani din Afganistan. Ei vor continua sa indeplineasca celelalte misiuni stabilite prin mandat.

O comisie a MApN s-a deplasat la fata locului pentru a stabili cauzele producerii accidentului in care militarul Narcis Sonei si-a pierdut viata, iar alti doi camarazi au fost raniti.

Narcis, avansat post-mortem. Narcis Sonei a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent si propus pentru a fi decorat de presedintele Romaniei. Cei doi raniti, sergentii Gabriel Hanganu si Adrian Dogaru, au fost de asemenea propusi pentru decoare, iar ceilalti membri din echipajul TAB-ului distrus in explozie au fost citati prin ordin de zi al sefului Statului Major General.

Imediat dupa accident, Gabriel Hanganu a fost transportat la un spital militar american din Germania. In prezent starea lui este stabila. Adrian Dogaru a revenit deja in baza militara de la Kandahar. Narcis Sonei, Gabriel Hanganu si Adrian Dogaru faceau parte din Batalionul 300 Infanterie "Sfintul Andrei" din Galati, dislocat la Kandahar.

Un avion de transport C-130 "Hercules" si echipajul sau este in permanenta pregatit sa decoleze de pe Aeroportul International "Henri Coanda". Acest avion urmeaza sa plece spre Kandahar pentru a aduce trupul neinsufletit al lui Narcis Sonei. Aeronava ar fi trebuit sa decoleze ieri la ora 18.00, dar pentru ca nu s-au putut obtine toate aprobarile necesare plecarea a fost aminata cu 24 de ore.

Drumul catre Kandahar dureaza 14 ore, iar avionul trebuie sa faca o escala pe aeroportul din Baku (Azerbaidjan) pentru realimentare.

Atacul a fost opera talibanilor

Rebelii talibani au revendicat, duminica seara, responsabilitatea pentru explozia unei masini-capcana, la inceputul serii, in capitala afgana Kabul. Totodata, Abdul Katif Hakimi, care se prezinta ca purtator de cuvint al talibanilor, a revendicat in numele acestora explozia unei mine care a ucis un soldat roman al coalitiei militare sub comandament american si a ranit un altul linga Kandahar.

"A fost vorba despre un convoi de cinci vehicule transportind trupe romanesti. Cel putin un vehicul a fost distrus de explozie, fara sa ramina supravietuitori in interior", a afirmat Hakimi.

(Alina Comsa-Durbaca, Silvia Vrinceanu, Doru Gheorghiade, Mihaela Onofrei)