Nivelul apelor este in scadere in judetele afectate de inundatii, iar specialistii de la "Apele Romane" considera ca in cursul zilei de astazi se va produce o retragere mai accentuata a acestora.

Cu toate acestea, Centrul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis o avertizare hidrologica in atentia Prefecturilor din judetele: Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Cluj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timis si Caras-Severin.

MMGA anunta cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare, ca urmare a precipitatiilor prevazute, propagarii si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte. Bazinele hidrografice afectate sunt Viseu, Iza, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega, Timis si Barzava.

Prognoza hidrologica prevede producerea de cresteri importante de niveluri si debite cu depasirea cotelor de aparare in intervalul 25 - 27 aprilie pe aceste rauri, ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ. O delegatie a Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) s-a deplasat in Iugoslavia pentru a analiza situatia determinata de cresterea nivelului apelor in ultima saptamana.

Acestia vor cauta solutii pentru evacuarea apelor din zonele inundate cuprinse intre raul Timis, raul Barzava si raul Bega, atat in Romania, cat si in Serbia. De asemenea, ANAR a demarat lucrarile de inchidere a primei brese existente in digul de pe malul drept al Timisului, in zona Rudna.

Pentru aceasta, au fost dusi in zona peste 5.000 de metri cubi de piatra, cu care s-a inceput realizarea unui dig in vederea obturarii bresei si inchiderii liniei de aparare. Specialistii estimeaza ca, in cateva zile, lucrarile de inchidere a digului vor fi finalizate.

Olga Lefter, seful Serviciului Inundatii din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), a declarat ca numarul persoanelor evacuate in judetul Timis a ajuns la 3.500. "Judetul Timis a fost cel mai grav afectat de inundatii.

Evaluarea pagubelor este in curs in acest judet, precum si in Arad, dar si in Caras-Severin si Hunedoara, unde pagubele sunt de peste 150 de miliarde de lei", a mai spus Olga Lefter. Inundatiile produse in zona de sud-vest a tarii nu puteau fi evitate, considera oficialul din minister. "Ceea ce s-a intamplat acolo a depasit limitele pe care le puteau suporta constructiile hidrotehnice.

Acestea erau proiectate la un anumit nivel, iar cantitatea de precipitatii care a cazut in zona a depasit limitele istorice. De la inundatiile din 2000, s-au facut investitii de 100 de miliarde de lei", a mai declarat Olga Lefter.