Din lista celor 200 de fosti activisti UTC sau UASCR care au ajuns dupa 1990 in functii importante, „Academia Catavencu" publica astazi ultima parte.

Cu foarte bune reflexe, dupa revolutie, fostii activisti comunisti s-au reorientat rapid catre toate partidele politice nou infiintate, in functie de preferinte, partidele istorice nefacind nici ele exceptie.

Liderii PSD din Cluj au radacini la fel de bine infipte in doctrina social-democrata pe cit le-au avut in cea comunista. Fost membru in Consiliul UASCR, Vasile Puscas este deputat PSD de Cluj si a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Fostul superior al lui Puscas pe linie de partid, seful PSD Cluj, Ioan Rus, i-a fost superior si in UASCR, in calitate de presedinte al Consiliului din Centrul universitar Cluj-Napoca si membru in Comitetul Executiv al Consiliului UASCR.

Si in partidul regretatului Corneliu Coposu si-au gasit locul citiva fosti activisti din Cluj. Unul dintre cei mai cunoscuti este Andrei Marga. Presedintele din 2001 al PNTCD a fost membru al Biroului Comitetului de partid al Centrului universitar Cluj-Napoca, potrivit publicatiei „Munca de partid" (nr. 2/1975).

Fost coleg de partid cu acesta, Radu Sirbu (ex-presedinte FPS) a fost membru in Biroul CJ Cluj al UTC.

Functiile dinainte, garantie dupa

Din Iasi au reusit, de asemenea, sa se impuna in politica postdecembrista numerosi activisti comunisti. Gheorghe Prisacaru, fost senator PSD de Suceava, numit in decembrie 2004 ambasador de Ion Iliescu, a detinut multe functii inalte in UTC, fiind si asistent personal al viceprim-ministrului Mihai Draganescu (1989).

Victor Surdu, fost membru in CJ Iasi al PCR, a infiintat ulterior PDAR, iar dupa retragerea din politica a ajuns in Top 300.

Cristofor Simionescu, care a fost printre altele membru al Consiliului de Stat (1965-1975), si-a mentinut functia de presedinte al filialei Iasi a Academiei Romane pina in 2003. Dintre activistii din Timisoara se distinge Ovidiu Brinzan, fostul ministru al Sanatatii, fost vicepresedinte cu problemele cultural-educative la UASC - Institutul de Medicina Timisoara.