Unul dintre consilierii presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a propus conducerii SRTV, intr-o convorbire telefonica purtata la inceputul anului 2005, sa o numeasca pe jurnalista Rodica Culcer in functia de director al departamentului de Stiri din televiziunea publica, a precizat ieri presedintele director-general al Televiziunii Nationale Romane, Valentin Nicolau.

In schimbul acestei "favori", a adaugat seful SRTV, presedintia ii garanta "ramanerea pe val", respectiv pastrarea postului de presedinte director-general al institutiei publice. El a mentionat insa ca a respins "targul" propus de consilierul personal al presedintelui Romaniei.

Declaratia a fost facuta de Nicolau, ieri, la audierea sa in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRTV si SRR. Marturia sefului TVR a trezit uimirea si stupoarea parlamentarilor din Comisie care au solicitat sustinerea prin probe clare a afirmatiilor facute.

"Eu am trait asa ceva, a fost o discutie tête-à-tête cu acel cineva si nu am cum sa o demonstrez", a spus Nicolau mentionand ca situatia este "delicata".

Intrebarea privitoare la presupusul amestec al presedintelui Traian Basescu in problemele televiziunii publice i-a fost adresata sefului Nicolau de senatorul PSD, Razvan Theodorescu, in urma unor dezvaluiri dintr-un cotidian central.

"Sa se retina ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, prin intermediari, la inceputul anului 2005, a incercat, prin exercitarea de presiuni, sa propuna un targ conducerii TVR", a declarat fostul ministru al Culturii si Cultelor mentionand totusi ca vrea ca declaratia sa sa ramana una "personala".

De asemenea, Theodorescu a catalogat gestul lui Basescu, in masura in care acesta chiar a avut loc, drept "santaj politic".

Valentin Nicolau a fost de parere ca ceea ce este cu adevarat grav, "mai grav chiar decat imixtiunea politicului in mass-media", este faptul ca i-a fost ascultata convorbirea, de serviciile secrete, in care i se propunea "targul". "Ziarul care a dat informatia cita surse din cadrul serviciilor secrete.

Este mult mai grav ca discutia a fost inregistrata", a spus seful SRTV banuind ca are microfoane plasate in biroul personal.

Cum a fost stresata Televiziunea

Nicolau a aratat ca amestecul oamenilor politici in cadrul televiziunii publice nu este nici pe departe o problema de ieri, de azi. El a povestit cum, in 2002, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, ii "stresa" cu telefoane pe redactorii de la stiri deoarece avea pretentia sa intre pe post. Mai mult, Nicolau a redat o discutie telefonica purtata cu liderul Actiunii Populare.

Seful TVR a precizat ca, in cadrul convorbirii, a incercat sa-i explice lui Constantinescu ca televiziunea isi alege invitatii si nu este normal ca o persoana sa se autoinvite in studiourile postului public. Potrivit lui Nicolau, raspunsul lui Emil Constantinescu a fost urmatorul: "Eu am fost presedinte. Nu ma invatati pe mine sa fac stirile la TVR.

Mie imi trebuia o ora pe zi pentru a face stirile". Parlamentarii din Comisie s-au declarat de-a dreptul uluiti de dezvaluirile lui Nicolau, acesta din urma neaducand insa probe palpabile in sprijinul afirmatiilor sale.

"Doar Basescu si Constantinescu au sunat?"

Seful SRTV a precizat ca, din 2002 pana in prezent, foarte multi oameni politici au sunat la televiziunea publica dar el nu a clarificat care erau doleantele acestora. "Au sunat ministri si oameni de afaceri", a marturisit Nicolau care a refuzat sa nominalizeze pe cineva anume.

Cand i s-a cerut cu insistenta sa faca publice numele persoanelor in cauza, Nicolau a raspuns zambind: "Nu mai tin minte". Senatorul PNL Adrian Cioroianu a fost de parere ca presedintele postului public invoca in mod deliberat doar presupusele imixtiuni ale lui Basescu si Constantinescu urmarind sa scape de acuzele conform carora, sub conducerea sa, TVR a privilegiat PSD.

"Vreti sa spuneti ca din 2002 pana in 2005 doar Traian Basescu si Emil Constantinescu s-au amestecat in treburile SRTV?", a intrebat ironic Cioroianu.

De la Nastase, doar "vreo doua" telefoane

Valentin Nicolau a recunoscut, printre altele, ca a primit cateva telefoane, "vreo doua", de la fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si de la ex-premierul Adrian Nastase. In cazul acestora din urma, a adaugat seful televiziunii, discutiile s-au axat pe probleme strict "umane".

"Cu Nastase am avut foarte multe conflicte, a fost nemultumit ca la o emisiune moderatorul a fost agresiv, virulent", a spus presedintele SRTV.

Totodata, Nicolau a aratat ca erau cativa demnitari "insistenti" care mai mereu doreau cate ceva de la jurnalele de stiri, dar a refuzat sa ii nominalizeze si pe acestia. El a incercat sa convinga audienta ca niciodata nu a lasat garda jos la presiunile exercitate de oamenii politici.

"In nici un caz nu s-a pus problema sa imi spuna cineva sa modific stirile, nu eu fac stirile", a spus directorul-general.

El a recunoscut insa ca, in cadrul TVR, este vorba despre o autocenzura pe care a catalogat-o drept un "fenomen pavlovian". Pe de alta parte, Nicolau a marturisit ca demnitarii "insistenti" care obisnuiau sa ii telefoneze au realizat ca nu au sanse de reusita si au inceput sa ii intimideze pe sefii de departamente si pe simplii reporteri.

Seful postului public a fost de parere ca, din moment ce presiunile se fac la nivelul de jos, "este extrem de dificil sa controlezi situatia". El a afirmat ca a dat o serie de sanctiuni redactorilor sefi, printre care si lui Lucian Sarb, dar nu a subliniat clar natura acestora si motivatiile avute.

Nicolau e nedumerit de rostul Comisiei

Inca din momentul in care a luat cuvantul in cadrul Comisiei de ancheta, Nicolau a fost de parere ca parlamentarii nu au decat un unic scop: decapitarea sa. "Scopul este unul singur: decapitarea conducerii TVR si inlocuirea ei cu o conducere obedienta politic. Si implicit, oferirea de posturi pentru clientela politica", a afirmat el.

Pe de alta parte, Nicolau a apreciat ca lucrarile Comisiei nu sunt transparente si s-a plans ca nu a primit in totalitate stenogramele audierilor. Presedintele forului, Raluca Turcan (PNL), i-a atras atentia presedintelui TVR ca, la toate activitatile desfasurate in Comisie, a fost prezent un cameraman al postului public care a inregistrat cu atentie totul.

De asemenea, Lia Olguta Vasilescu (PPRM) a spus ca, spre deosebire de Nicolau, seful SRR Dragos Seuleanu are "o bila alba pentru sinceritate", acesta din urma recunoscand ca a inregistrat toate audierile.

"Sunt nedumerit de rostul Comisiei (...) Sintagma de "ancheta" induce in opinia publica ca ceva in neregula s-a intamplat in TVR sub conducerea mea", a mai spus seful televiziunii publice care a apreciat ca nu exista un obiectiv si o tematica a anchetei parlamentare.

El a fost de parere ca ancheta urmareste inlaturarea actualei conduceri a TVR deoarece Traian Basescu se pregateste de anticipate si are nevoie de obedienta televiziunii publice. "Clasa politica a vazut mereu in TVR un instrument cu care sa-si atiga scopurile politice", a precizat seful Nicolau.

El a anuntat ca va actiona in instanta o parte dintre jurnalistii protestatari, referindu-se in acest sens la jurnalista Brandusa Armanca. In opinia directorului-general, criticile aduse de acestia sunt expresia unor frustrari umane si profesionale, pornite dintr-un "activism politic".

Marile impliniri ale TVR

Nicolau a enumerat o serie dintre "implinirile" sale de cand a preluat sefia TVR. El a vorbit de cresterea profitelor TVR si de stoparea "traficului cu casete" din arhiva televiziunii. Pe de alta parte, directorul-general a precizat ca a sprijinit o serie de regulamente care urmareau scoaterea TVR de sub puterea unui singur om.

"Nu este normal ca unul singur sa conduca", a marturisit Nicolau. El a negat ca ar fi creat o firma fara acoperire, TVR Media, care foloseste in conditii dubioase arhiva postului public. "Incercam sa fructificam arhiva si sa aducem venituri suplimentare televiziunii", a spus Nicolau.

Mentionam ca, in urma cu o saptamana, realizatoarea televiziunii, Lucia Hossu Longin, a fost de parere ca accesul TVR Media la arhiva reprezinta un furt intelectual. Pe de alta parte, Valentin Nicolau a tagaduit ca ar avea vreo legatura cu agresarea lui Basescu in fata TVR, aceasta acuzatie fiindu-i adusa tot de Lucia Hossu Longin.

"Eu nu sunt comandant de jandarmi", a spus Nicolau care a mentionat ca Basescu nu a fost atacat in spatiul care apartinea televiziunii publice.

In cursul zilei de astazi Comisia il audiaza pe seful SRR, Dragos Seuleanu, aceasta fiind ultima dintre audieri.