Militarii SUA, care l-au ucis in Irak pe salvatorul jurnalistei Giuliana Sgrena, au fost exonerati. Decizia risca sa destabilizeze si mai mult situatia premierului desemnat al Italiei, Silvio Berlusconi, chiar cind acesta isi pregateste noul guvern.

Militarii SUA care l-au ucis pe agentul italian Nicola Calipari – expertul care a reusit sa o elibereze pe ziarista Giuliana Sgrena din miinile rapitorilor ei irakieni – au fost absolviti de orice vina, in urma unei anchete interne a armatei americane.

Conform concluziilor preliminare la care au ajuns investigatorii SUA, conationalii lor in uniforma, care au deschis focul la 4 martie asupra automobilului in care se aflau Sgrena si salvatorii ei, nu pot fi trasi la raspundere, pentru ca au respectat toate regulile si procedurile operationale pentru misiunea ce le fusese incredintata.

Aparent, nimeni nu este de vina pentru moartea agentului Nicola Calipari si pentru ranirea lui Sgrena.

Ancheta comuna, concluzii divergente

Desi investigatia a fost efectuata in comun de armata SUA si serviciile italiene, raportul cu concluziile preliminare nu pare sa fie sustinut de ambele parti. Potrivit unor surse militare americane, Italia a refuzat sa subscrie la concluziile anchetei, semnalind ca versiunile prezentate de soldatii SUA si agentii italieni care au supravietuit incidentului nu corespundeau.

Armata SUA a afirmat ca soldatii au somat in zadar automobilul care se apropia de ei in viteza si au fost nevoiti sa traga in blocul motor. Serviciile italiene si guvernul de la Roma sustin ca masina nu avea viteza, nu a fost somata si a fost atacata dupa ce oprise la semnalul americanilor.

Pozitia lui Berlusconi, serios zdruncinata

Concluziile anchetei, publicate inca inainte de a deveni oficiale de cotidianul american ‘’Los Angeles Times’’, sint de natura sa incurce serios planurile politice ale premierului desemnat Silvio Berlusconi.

Liderul italian, care urma sa prezinte ieri in Parlament componenta guvernului remaniat dupa criza politica care l-a fortat sa demisioneze saptamina trecuta, a fost deja atacat de opozitia de stinga pentru concluziile anchetei americane.

La inceputul lunii martie, imediat dupa incident, Berlusconi a reusit sa evite o criza politica, anuntind ca va retrage cei 3.000 de militari italieni din Irak.

Ulterior, la presiunile Washingtonului, el a revenit asupra declaratiei.