Cu trei ore inainte de expirarea ultimatumului acordat oficialilor romani, a venit un mesaj din Irak. Pe o caseta audio, cei trei ziaristi cer ajutor si spun ca autoritatile romane nu accepta cererile rapitorilor. Sorin Miscoci spune, la rindul sau, ca va fi primul ucis de gruparea care ii detine, daca nu se ajunge la o intelegere.

Pe de alta parte, Marie-Jeanne Ion afirma ca se poarta inca negocieri. Concluzia este ca ultimatumul a fost prelungit, iar jurnalistii sint in viata. Nici un oficial roman nu a dat vreun raspuns public.

Ziua de marti s-a scurs intre ingrijorare, speranta, uneori disperare, pe masura ce minutele treceau fara vesti.

Vestea buna este ca Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu sint in viata.

Romania traieste la maximum drama ostaticilor, care, din pacate, nu a luat sfirsit.

Mesajele transmise de intermediul casetei

Marie-Jeanne Ion:

"Sint Marie-Jeanne Ion, sint jurnalist roman. Acesta este mesajul pentru postul meu de televiziune. E adevarat ca acest mesaj trebuie difuzat. E adevarat ca in acest moment presedintele are discutii cu rapitorii, dar oficialitatile romane nu accepta cererile lor Va rog ajutati-ne!".

Ovidiu Ohanesian:

"Sint Ovidiu Ohanesian, jurnalist la "Romania libera". Va rog, popor roman, va rog, guvern roman, familie, nu-i lasati sa ne omoare!".

Sorin Miscoci:

"Va rog, domnule presedinte, va rog, popor roman, ajutati-ne! Voi fi primul pe care-l vor omori. Trebuie sa retrageti trupele ca sa ne salvati!".

Dupa zeci de ore de incertitudini, Prima TV a anuntat ca a primit un mesaj din Irak. Reprezentantii postului au spus ca au fost contactati telefonic de un reprezentant al rapitorilor.

Directorul de stiri Dan Dumitru spune ca a ascultat o inregistrare cu cei trei ziaristi, care au repetat apelul de vineri.

Directorul Prima TV a vorbit cu reprezentantii rapitorilor

"Pot sa va spun ca in urma cu 3 ore (n.r. - ora 15.00) am primit un apel telefonic de la un numar irakian. Am raspuns, am discutat. Am inteles ca e omul abilitat sa transmita un mesaj din partea colegilor nostri rapiti in Irak. Si intr-adevar, citeva minute mai tirziu a venit acel mesaj. In linii generale spunea acelasi lucru ca ultimul mesaj de la Al Jazeera.

Era un apel facut de fiecare dintre cei trei ziaristi. Pentru ca opinia publica, societatea civila sa determine autoritatile sa ia o decizie. Va spun cinstit, din punctul meu de vedere a fost o usurare.

Acest mesaj dovedeste ca exista comunicarecu rapitorii si mai dovedeste ca respectivii sint interesatI sa negocieze si speculeaza cum pot, in momentul de fata, orice, in asa fel incit sa-sI asigure conditii cit mai bune de negociere", a declarat Dan Dumitru, director Prima TV., orice, in asa fel incit sa-si asigure conditii cit mai bune de negociere", a declarat Dan Dumitru, director Prima TV.

Palatul Cotroceni: Atmosfera apasatoare, zvonuri si incurajari

Atmosfera apasatoare, ieri, la Palatul Cotroceni - locul unde se intruneste in mod constant, de trei saptamini, Grupul Operativ de Criza. Mai sint citeva ore pina expira ultimatumuul dat de rapitorii celor trei ziaristi romani. Demnitari sau simpli functionari vorbesc in soapta despre "ce este cel mai rau", gindindu-se cu groaza ca irakienii ii pot omori pe jurnalisti.

Dupa miezul zilei si-au facut aparitia la Palatul Cotroceni si ziaristii, majoritatea televiziunilor si-a instalat carele pentru transmisiile in direct.

Cei mai multi dintre ziaristii acreditati la Palatul Cotroceni vorbesc despre Marie-Jeanne Ion - si ea acreditata intr-o vreme la Administratia Prezidentiala. "Parca o vad aici, vesela si zimbitoare, iscoditoare ca mai fiecare dintre noi", ofteaza una dintre jurnaliste.

Unul dintre consilierii presedintelui - mai vechi in Cotroceni decit seful statului insusi - spune: "Nu-mi vine sa cred ce se intimpla. Pe Jana o stiu de cind era in presa scrisa. Nu pot sa cred ca e adevarat ce i se intimpla".

Un murmur strabate grupul: "Au venit!" Este semnalul ca rudele celor trei ziaristi romani au inceput sa soseasca la Palatul Cotroceni pentru audienta zilnica la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Sint indrumati de personalul de paza in sala de asteptare pentru cetatenii care vin sa depuna petitii sau sa solicite audiente la Administratia Prezidentiala.

Elicopter pentru situatii de urgenta

Intre timp, agitatie in curtea exterioara a Palatului Cotroceni. Se formeaza coloana oficiala de masini care urmeaza sa-l aduca pe presedintele Traian Basescu la palat. Din aeronava prezidentiala - prin liniile telefonice speciale - seful statului a convocat de urgenta o reuniune a Grupului Operativ de Criza.

Intors de la Luxemburg in noaptea de luni spre marti, seful statului nu a venit direct la Bucuresti, ci s-a oprit la Timisoara pentru a evalua pagubele produse de catastrofalele inundatii care au lovit vestul Romaniei.

Surse oficiale ne-au asigurat ca, pentru orice eventualitate, in apropierea zonelor vizitate se afla un elicopter care, in functie de gravitatea situatiei, sa-l aduca pina in curtea Palatului Cotroceni sau pina in cel mai apropiat aeroport de unde o aeronava militara ar fi urmat sa-l aduca pe Otopeni.

Aterizarea unui elicopter in zona nu ar fi constituit o prea mare problema, putind fi utilizat pentru aceasta deopotriva Platoul Marinescu din curtea palatului - locul unde se desfasoara primirile oficiale ale sefilor de stat care ne viziteaza tara - sau Stadionul Cotroceni.

Rudele ostaticilor sint suparate pe presa

Ora 14.20. In sala de asteptare de la intrarea in Palatul Cotroceni, rudele celor trei ziaristi rapiti au devenit, parca, o singura familie - discuta, cu speranta in suflet - despre situatia copiilor lor. Femeile din grup pareau ca se afla sub efectul calmantelor, iar barbatii incercau sa-si tina firea.

Parca tuturor le secasera lacrimile. Cu totii erau nemultumiti de felul in care presa a tratat situatia rapirii copiilor lor. La un moment dat, Ion Vasile a spus cu obida: "Daca era vorba de copilul unui senator american, intregul parlament ar fi luat atitudine si ar fi facut presiuni pentru rezolvarea situatiei".

Ora 14.28. Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu intra in sala de asteptare si invita rudele celor trei jurnalisti in biroul sau. Pe aleea platului, oficialul Cotrocenilor li s-a adresat ziaristilor, spunindu-le ca inca nu s-a dat un raspuns la cererea rapitorilor si ca grupul de criza urma sa se intruneasca la solicitarea presedintelui.

A fost ultima comunicare oficiala pentru multe ore de atunci inainte.

In spatele usilor inchise

Din cind in cind, parinti lui Marie-Jeanne ieseau in curtea palatului, linga bisericuta cantacuzina. Tatal ei priveste in jos si tine mina la cap, semn de deznadejde. Mama ei are in miini o carte de rugaciuni si isi impreuneaza miinile a ruga. Sleiti, fara putere, dupa reprize de plins, parintii lui Sorin Miscoci nu mai aveau vlaga sa se ridice din fotolii.

Neputincios in fata suferintei lor, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu isi ascunde capul in miini. Nu are timp de transmis compasiuni si imbarbatari, pentru ca este chemat in Celula de Criza, undeva peste drum de biroul presedintelui.

In incaperea cu draperiile trase, serviciile de informatii transmit ultimele informatii venite din centrala si de la emisarii speciali din Irak, precum si de la serviciile secrete aliate. Cite un agent special desemnat prezinta datele preliminare.

La sedintele prezidate de seful statului, directorii serviciilor, ministrii si consilierii prezidentiali dezbat aceste informatii, dar si hotariri sau analizele aduse de directorii sau de adjunctii SRI, SIE si DIM.

Daca zaresc un intrus in incapare, reprezentantii serviciilor de informatii, care lucreaza la computerele asezate in cele patru colturi ale camerei, intra in trepidatii si incearca sa acopere ecranele. Din priviri, le simti nedumerirea in legatura cu prezenta intrusului acolo.

Informatiile nu sint la vedere. Ele sint tiparite si puse intr-un dosar pe care urmeaza sa-l consulte seful statului. Ceilalti membri ai Celulei de Criza nu au acces la informatii decit daca decide presedintele.

"Autoritatile negociaza cu rapitorii"

Ora 16.30. Un zvon tulbura si mai mult atmosfera tensionata a grupului de ziaristi de la Palatul Cotroceni: a aparut o noua caseta. Se aude ca ziaristii spun ca rapitorii lor nu sint teroristi, ci "patrioti arabi", si ii solicita presedintelui Romaniei sa retraga trupele romanesti din Irak, in caz contrar urmind sa fie omoriti.

Copii de pe o parte a casetei ajunsa la Prima TV sint trimise reprezentantilor televiziunilor care-si instalasera carele de transmisie in curtea Cotrocenilor.

Continutul casetei este trimis pe calea undelor spre redactii, asteptindu-se decizia editoriala a difuzarii. Intre timp, la Cotroceni apare directorul stirilor Prima TV. Dan Dumitru ii roaga pe colegii de la alte televiziuni sa nu difuzeze inca aceasta caseta. El spune ca nici Prima TV nu o va difuza, cel putin in urmatoarele ore.

Sint convocati, la o discutie cu presedintele, directorii de televiziuni.

Daca toate radiourile si televiziunile si-au trimis directorii sau redactorii de stiri, TVR l-a trimis pe controversatul redactor-sef adjunct de la stiri, Cristian Nitulescu.

Dupa o ora si jumatate de discutii, directorul stirilor de la Prima TV face o scurta declaratie. El anunta ca audierea casetei demonstreaza ca "autoritatile romane negociaza cu rapitorii".

Dumitru a spus ca in jurul orei 15.00 a primit un apel "de pe un numar irakian" si ca acela care a vorbit i-a spus ca "este cel abilitat sa transmita acest mesaj, asemanator cu cel difuzat de Al-Jazeera". (Cristian Oprea)

Oameni in strada

Sibiu. La fel ca in ultimele zile, mai multi jurnalisti sibieni s-au strins in fata prefecturii pentru a sprijini actiunile din toata tara, in speranta revenirii acasa a celor trei, printre care se afla si sibianul Sorin Miscoci. Ziaristii au afisat un banner pe care era scris: "Orice pentru viata lor".

Un crescator de porumbei sibian a adus luni la manifestatia din fata primariei urbei de pe Cibin zece porumbei pe care i-a eliberat in sprijinul actiunii organizate pentru Sorin Miscoci. "Poate se indura rapitorii si ii elibereaza pe romanii nostri", a declarat acesta. (Dragos Popescu)

Bacau. Aproximativ doua sute de persoane, jurnalisti, elevi si alti bacauani au luat parte la o manifestatie de solidaritate cu cei trei jurnalisti rapiti in Irak. Intre participanti s-au aflat si copii imobilizati in carucioare, care au afisat poze cu cei trei si mesajul "Eliberati-i!". (Ovidiu Pauliuc)

Rimnicu-Vilcea. Zilele acestea, jurnalistii vilceni au manifestat in centrul orasului pentru a-si arata solidaritatea cu colegii lor rapiti in Irak. Ei nu au intentionat sa protesteze zgomotos sau sa faca presiuni asupra autoritatilor, ci sa arate ca sint linga colegii lor. La miting au fost prezenti jurnalisti de la toate publicatiile si posturile de radio si TV locale.

Ei au participat si la un mars al tacerii. Dupa mitingul la care au luat parte jurnalistii, elevii vilceni au organizat si ei luni o actiune asemanatoare in centrul orasului.

Cei peste 40 de copii de la scolile generale numarul 1 si 2 s-au pregatit din timp pentru a sensibiliza autoritatile centrale, precum si pe cetatenii aflati pe strada. Timp de citeva ore, elevii au stat in fata Palatului Copiilor. Majoritatea elevilor erau foarte afectati de rapirea jurnalistilor. (Mirela Manu)

Ziua cea mai lunga in Piata Universitatii

11.00: Familiile lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf sint deja la fintina din Piata Universitatii, alaturi de jurnalisti, liberalul Dinu Patriciu si alte citeva zeci de participanti la actiunea de solidaritate cu cei trei ziaristi si insotitorul lor rapiti in Irak.

12.00: Romani de religie musulmana impreuna cu elevi de la Scoala libaneza din Bucuresti sosesc in Piata Universitatii. Maria, sora lui Mohammad Munaf, li se alatura si le vorbeste in limba araba.

Este nemultumita de lipsa imaginii fratelui ei de pe bannerele tinute de restul participantilor la miting. Vine si Valentin Nicolau, directorul general al SRTV.

12.30: Apare presedintele PSD, Mircea Geoana, care sta de vorba cu parintii ziaristilor rapiti.

13.00: O rafala de ploaie imprastie participantii de la manifestatie. Oamenii se adapostesc pe unde pot.

Regele Mihai ii incurajeaza

13.20: Ploaia se domoleste. Elena Miscoci, cu lacrimi in ochi: "Acum, ca sintem in Saptamina Patimilor, am speranta ca fiul meu va fi eliberat, ca se va petrece o minune, asa cum a inviat Iisus".

13.30: Regele Mihai insotit de Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu sosesc in Piata Universitatii. Vorbesc cu membrii familiilor celor trei jurnalisti, ii imbarbateaza si isi exprima convingerea ca acestia se vor intoarce cu bine acasa.

14.00: Rudele celor trei pleaca spre Palatul Cotroceni. In Piata, televiziunile transmit emotiile celor prezenti. Pe pancarte apare si fotografia lui Mohammad Munaf.

14.15: Se opreste ploaia. In Piata sint circa 100 de oameni masati in zona fintinii de linga Facultatea de Litere si Arhitectura. Doar doua personalitati: actorul Adrian Pintea si senatorul Mihai Lupoi.

14.40: Cei citiva jurnalisti de la "Romania libera" (RL) explica motivele pentru care conducerea redactiei nu este prezenta in Piata. Directorul onorific al ziarului, Petre Mihai Bacanu, considera ca manifestatia ar fi un mijloc de presiune la adresa autoritatilor.

16.00: Incep sa circule zvonuri referitoare la aparitia unei casete audio cu un nou mesaj de la rapitori. Vin prin Piata diverse personaje in cautare de publicitate.

17.00: Expira ultimatumul acordat guvernului. Potrivit jurnalistilor de la "Romania Libera", ultimatumul pentru retragerea trupelor a fost prelungit. (Miruna Olteanu, Andrei Badin)

Dumnezeu si Celula de Criza, ultimele sperante ale parintilor

Bratul tatalui lui Sorin Miscoci, pe care sotia lui il tine de azi dimineata, se ridica din vreme in vreme. "E unu si douazeci si cinci", ii sopteste el Elenei. Despre fiul lor inca nu se aude nimic. In Piata Universitatii nici zvonurile nu mai ajung.

Parintii lui Sorin si-au lipit trupurile unul de altul, iar tija metalica a umbrelei n-are nevoie de sprijin.

A inceput sa ploua, iar mama lui Sorin cauta cu privirea ceva, orice... Dar totul se vede diform printre atitea lacrimi. Un om cu o camera de filmat se apropie de ei. E un coleg de-al baiatului lor, de la Prima TV. O alta fata, reporter, incearca sa-i faca sa vorbeasca.

Cei doi parinti isi intind palmele spre camera si, din gesturi, se intelege ca n-ar mai vrea. Si-au spus povestea de atitea ori, ca li s-au terminat pina si cuvintele.

Doar gindurile lor, de parinti ingrijorati, de patru zile nu s-au intors din Bagdad. Vorbesc pina la urma, dar fara vlaga, si din doua cuvinte intelegi catre cine li se indreapta speranta: "Dumnezeu... e totusi Saptamina Patimilor... ne rugam...".

"Vine Regele! Haideti, doamna", se aude o voce dinspre manifestanti. "Si ce sa ne faca Regele?!", vine raspunsul. Cei doi ajung pina la urma, mai mult fortati, linga Regele Mihai. Se privesc in ochi, adusi fata in fata, mai mult de nevoie si nici unuia nu-i vine sa rosteasca vreun cuvint.

Dupa nici jumatate de ora de la intilnirea cu Regele, li s-a sfirsit rabdarea. Impreuna cu familia lui Ovidiu Ohanesian si cu parintii lui Marie-Jeanne, se indreapta spre Cotroceni. In curtea palatului, pe o banca, linga biserica, mama lui Marie-Jeanne citeste dintr-o carte de rugaciuni. Toti ceilalti asteapta sa se incheie sedinta celulei de criza.

"Veniti!", striga un sepepist catre Ion Vasile. La Cotroceni au ajuns vesti noi, de care rudele ziaristilor se agata cu speranta, la fel de strins cum mama lui Sorin se tinea de bratul sotului, in piata, la Universitate. (Liviu Iolu)

Ultima ora: Inca un termen-limita: astazi, ora 17.00

Sorin Miscoci, imbracat in "camasa mortii"

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, ieri seara, noi imagini cu cei trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad. De aceasta data, Sorin Miscoci, ca si Mohammad Munaf, poarta uniforme de culoare portocalie. In felul acesta teroristii sugereaza ca ei ar putea fi primii, daca se hotaraste executarea lor.

Gruparea "Brigazile lui Mu’adh Bin Jebel", care ii detine pe cei patru, a prelungit ultimatumul acordat autoritatilor romane pina astazi, la ora 18.00 (n.r. - ora 17.00, ora Romaniei).

La fel ca si vineri, postul arab de televiziune a prezentat doua cadre separate: intr-unul apar cei trei jurnalisti, iar in celalalt, Mohammad Munaf, ghidul lor. Imaginile sint similare cu cele precedente, numai ca, de aceasta data, Sorin Miscoci poarta o uniforma de culoare portocalie, asemenea celor in care au fost imbracati si alti ostatici inainte de a fi executati.

Acelasi costum este purtat si de Mohammad Munaf.

Cei trei jurnalisti si ghidul lor stau pe podea, intr-o camera intunecata, desculti, cu catuse la miini si flancati de rapitori care ii ameninta cu armele. Ovidiu Ohanesian, Miscoci si Munaf au fost rasi in cap de rapitori.

Jihad Ballot, purtatorul de cuvint al televiziunii arabe, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca aceasta caseta "este ultimul mesaj adresat de jurnalistii rapiti pentru presedintele Romaniei.

Gruparea lui Mu’adh Bin Jebel a distribuit aceasta caseta in care cei patru oameni rapiti fac apel la opinia publica din Romania sa forteze autoritatile sa le dea ce vor si sa demonstreze pentru acest lucru".

Purtatorul de cuvint al Al-Jazeera a mai precizat ca cei patru sint intr-o stare foarte proasta, iar rapitorii au prelungit ultimatumul pina la ora 18.00 (n.r.- ora Romaniei) si ca nu s-a mai abordat subiectul retragerii trupelor romanesti din Irak.

Televiziunea din Qatar ne-a pus la dispozitie copia scrisa a stirii difuzate, aseara, cu apelul ziaristilor. Aceasta confirma faptul ca declaratiile ostaticilor primite pe telefonul redactiei Prima TV, ieri, in jurul orei 16.00, sint identice cu cele prezentate pe caseta difuzata de postul arab de televiziune. (Raluca Dan, Liviu Iolu)

Familiile ziaristilor ii cheama pe romani in strada

Familiile celor trei jurnalisti au facut un apel, ieri seara, in Piata Universitatii, cerind romanilor "sa se manifeste astfel incit sa se dea curs retragerii din Irak". Declaratia a fost facuta de tatal lui Marie-Jeanne, Vasile Ion. "Si eu solicit ca romanii sa ceara in strada retragerea din Irak", a spus Anne-Marie Ohanesian, sora lui Ovidiu.

"Romanii sa se solidarizeze, sa iasa in strada sa ceara retragerea trupelor", a afirmat mama lui Sorin, Elena Miscoci. "Sintem disperati", a declarat Vasile Ion. "Imaginile sint socante pentru dumneavoastra, dar pentru noi, ca parinti... Sintem la pamint", a afirmat mama lui Sorin Miscoci. Ei au venit in Piata Universitatii dupa difuzarea casetei la Al-Jazeera.

Manifestatia din Piata Universitatii continua aseara.

Tariceanu face un apel la calm si incredere

"Oamenii sa nu se lase antrenati in acest joc", a spus premierul

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut un apel catre populatie "sa aiba incredere" ca autoritatile fac toate eforturile pentru ca jurnalistii sa fie adusi teferi acasa. "Oamenii sa nu se lase antrenati in acest joc care se face in acest moment", a declarat Tariceanu, la Realitatea TV.

Premierul a apreciat ca "se incearca" prin diverse mijloace cresterea presiunilor asupra autoritatilor. "Populatia Romaniei sa aiba incredere ca autoritatile stiu sa trateze problema, o fac cu toata responsabilitatea", a afirmat seful guvernului.