Cel mai cautat om din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi a scapat ca prin urechile acului in luna februarie, dar fortele americane au reusit sa-i retina calculatorul personal, a informat, luni, postul de televiziune ABC, potrivit Reuters si AFP. El a fost pe punctul de a fi prins la 20 februarie, in timp ce mergea la o reuniune la Ramadi, in vestul Irakului, potrivit unui responsabil militar.

Un sofer si o garda de corp au fost arestati. Membri ai "Task Force 626", unitatea insarcinata cu prinderea iordanianului, au desfasurat un dispozitiv de supraveghere in zona Ramadi, unde orice deplasare era urmarita cu ajutorul unor avioane fara pilot, potrivit ABC.

Chiar inainte de reuniune, soldatii au oprit un vehicul la un baraj rutier, provocand imediat intoarcerea unei masini care-i urma la cateva sute de metri. Americanii cred ca Zarqawi se afla in acea masina si ca a sarit din ea la trecerea pe un pod, pentru a se adaposti intr-o casa "sigura" din Ramadi. Proprietarul casei a fost arestat.

Un calculator si suma de 80.000 euro au fost descoperite in cel de-al doilea vehicul. Calculatorul este "plin" si detine poze recente ale lui Zarqawi, potrivit responsabilului mentionat. Generalul american John Vines, din Irak, a refuzat sa ofere informatii privind operatiunile desfasurate impotriva lui Zarqawi, dar a afirmat ca reteaua acestuia este slabita.

Autoritatile americane au ridicat anul trecut recompensa oferita pentru informatii care sa duca la prinderea lui Zarqawi de la zece milioane de dolari, la 25 de milioane de dolari. Cresterea recompensei dovedeste ca SUA il considera pe teroristul iordanian cel mai periculos personaj din Irak.