Termenul de preschimbare a vechilor monede si bancnote va fi nelimitat, operatiunea urmand sa fie realizata la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie, precum si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului BNR.

Aceasta prevedere este cuprinsa in legea care aproba Ordonanta Guvernului 5/2005 pentru modificarea si completarea Legii 348/2004 privind denominarea monedei nationale. Actul normativ a fost adoptat de Parlament si a fost inaintat Presedintiei pentru promulgare.

BNR solicitase Parlamentului sa modifice ordonanta, astfel incat termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede sa fie nelimitat. Potrivit Legii initiale, preschimbarea era posibila in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2009.

Pana la data de 30 iunie, societatile comerciale pe actiuni si cele in comandita pe actiuni vor hotari denominarea valorii nominale a actiunilor astfel incat noua valoare sa fie multiplu de 100. In acest scop, companiile vor stabili majorarea sau reducerea corespunzatoare a capitalului social, cu pastrarea numarului de actiuni si a cotei de participare la capitalul social.

Modificarea capitalului va putea fi realizata dupa aprobarea Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor.

Legea precizeaza ca aceste reglemetari se aplica tuturor entitatilor economice. In situatia in care companiile nu vor respecta aceasta prevedere a legii, Oficiul National al Registrului Comertului va inregistra din oficiu, la data de 1 iulie, dimiuarea valorii nominale a actiunilor emise de aceste societati.

Legea mai prevede faptul ca, incepand cu 1 iulie, toate companiile care au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate proprie, financiara si/sau de gestiune vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua.

Prima etapa a procesului de denominare - afisarea dubla (in moneda noua si veche) a preturilor la comercianti si a cursului de schimb a fost implementata la 1 martie, iar noile cupiuri vor intra in circulatie la 1 iulie 2005.