O analiza realizata de Reuters arata ca agricultorii romani nu pot fi competitivi pe piata UE fara reforme.

Romania are nevoie de reforme in agricultura pentru a putea face fata mediului competitiv de pe piata europeana, considera o serie de analisti din domeniu, citati de Reuters. Ceasul Romaniei, a doua tara ca marime dupa Polonia in rindul statelor est-europene membre si viitoare, a inceput sa ticaie dupa semnarea tratatului de aderare, apreciaza agentia internationala de stiri.

Analiza arata ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa duca o campanie sustinuta pentru a unifica terenurile agricole farimitate si pentru a sprijini milioane de agricultori sa se califice pentru subventiile acordate de Bruxelles.

"Daca lucrezi numai doua hectare de pamint nu vei obtine nici un profit, nu poti spera la know-how occidental si nu vei supravietui ca fermier in Uniunea Europeana", considera Roxana Chivu, de la casa de comert cu cereale Dimitriaki.

Oficialii de la Bruxelles descurajeaza acordarea subventiilor pentru agricultura de subzistenta deoarece are in vedere sprijinirea fermelor de dimensiuni medii - un model care a facut Uniunea competitiva pe pietele internationale.

Agricultura romaneasca, care are o contributie de 15% la produsul intern brut, include 40% din populatia de 22 de milioane de persoane a tarii si produce anual circa 15 milioane de tone de cereale. "Pina acum, autoritatile au recurs la subventii de stat pentru a atrage electoratul sarac din zonele rurale", se mai arata in articolul Reuters.

In opinia presedintelui asociatiei ANCER a comerciantilor en-gros de cereale, Ion Scurteli, aceasta este o "gindire anti-reformista si situatia trebuie schimbata". Actuala putere s-a angajat sa actioneze rapid pentru a incuraja dezvoltarea fermelor, prin crearea a 3.000 de case de credit agricol, in 2005, si a sprijini astfel agricultorii sa aiba acces la creditare.

"Mesajul meu catre agricultori este ca nu trebuie sa-si mai farimiteze terenurile", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a adaugat ca Romania nu se poate integra in UE cu loturi de sub un hectar. Schimbarea mentalitatilor pare sa fie insa o problema dificila.

Dupa 15 ani de la inlaturarea comunismului, agricultura este afectata de ineficienta cronica, iar majoritatea taranilor isi lucreaza pamintul cu pluguri trase de cai. Romania a realizat totusi o productie de griu de 7,5 milioane de tone, in 2004, si se asteapta la 8 milioane de tone in acest an.

Costurile ridicate cauzate de lipsa tehnologiei si a fragmentarii comerciantilor au condus la preturi care le depasesc cu 40 de euro pe tona pe cele practicate pe piata internationala, fapt care afecteaza exporturile. "Guvernul trebuie sa inceapa o cursa contra cronometru, daca doreste sa relanseze agricultura in mai putin de doi ani.

Oamenii trebuie sa fie incurajati sa infiinteze ferme mari, trebuie sa fie informati despre ceea ce trebuie facut pentru a supravietui pe piata europeana", a afirmat Chivu.

Uniunea Europeana a salutat faptul ca Romania a restituit proprietarilor circa 11 milioane de hectare de teren, precum si pentru scoaterea la vinzare a fostelor IAS-uri, dar a criticat faptul ca autoritatile nu au reusit sa acorde sprijin suficient pentru evitarea fragmentarii.