Infrangerea lui Hitler in al doilea razboi mondial este un bine care depaseste cu mult raul facut prin inglobarea republicilor baltice in Uniunea Sovietica.

Aceasta opinie violent controversata este exprimata de ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, intr-un interviu publicat de ziarul "Rossiskaia Gazeta" in preajma comemorarii a 60 de ani de la infrangerea Germaniei naziste, comemorare al carei centru de greutate va fi Moscova.

"Atunci cand discutati despre ocuparea unei tari sau a alteia de catre sovietici, intrebati-va ce s-ar fi intamplat daca noi nu i-am fi invins pe nazisti", spune ministrul cunoscut ca un dur al Administratiei Putin.

La ceremoniile de la 9 mai este asteptat presedintele american George W. Bush, care isi incepe astazi turneul european in Letonia, una dintre tarile anexate in 1940 de URSS. Presedintele acestei tari, Vaira Vike-Freiberga, va fi singura dintre liderii celor trei republici baltice ex-sovietice prezenta luni la Moscova, in timp ce presedintii Estoniei si Lituaniei au declinat invitatiile.

Presedinta Letoniei a spus ca nu se asteapta ca presedintele Putin sa prezinte cu aceasta ocazie scuze pentru anexarea republicilor baltice in 1940. Moscova este, la randul ei, ofensata de tratamentul minoritatii rusofone din Estonia, Letonia si Lituania.

Chiar saptamana aceasta, o manifestatie a rusofonilor de la Riga impotriva legii invatamantului care restrange utilizarea limbii ruse a fost reprimata de politie, care a operat cel putin sase arestari.