Petrom inregistreaza o pierdere neta de 9.737 miliarde lei - 246 milioane de euro. Profitul impozabil a ramas ridicat la 6.625 miliarde lei - 167 milioane euro in 2004, comparativ cu 7.626 miliarde lei in 2003.

Motivele pierderilor sunt, in principal, schimbarea standardelor de contabilitate romanesti cu cele internationale, dar si aprecierea monedei nationale, care a determinat cresterea puternica a cheltuielilor financiare.

Intrebat de ce o firma romaneasca, profitabila, inregistreaza pierderi atunci cand intra in componenta unei multinationale, Codrut Seres, ministrul Economiei, a replicat: "Petrom-OMV a trecut la standarde internationale dupa care se ghideaza compania OMV. Desi are pierderi pe anul 2004, Petrom va plati totusi impozit pe profit in valoare de 1.400 miliarde lei".

La randul sau, Gheorghe Constantinescu, directorul general executiv al Petrom-OMV, explica pierderi prin inregistrarea corecta in contabilitate a datoriilor de mediu - 2.850 miliarde lei, a litigiilor - 839 miliarde lei, precum si a provizioanelor, in valoare de 3.551 miliarde lei.

"La sfarsitul lui 2004, compania a constituit suplimentar provizioane si pentru salariatii care urmeaza sa se pensioneze, conform cu prevederile CCM", a subliniat Gheorghe Constantinescu.