In citiva ani, romanii ar putea circula in Statele Unite ale Americii fara vize. Anuntul a fost facut ieri de Ambasada Romaniei din Washington, la finalul vizitei ministrului afacerilor externe Mihai Razvan Ungureanu in capitala SUA.

"Saptamina viitoare, asistenta secretarului de stat pentru probleme consulare se va deplasa la Bucuresti pentru discutarea "foii de parcurs", care va marca inceputul procesului de pregatire pentru indeplinirea conditiilor pentru eliminarea in perspectiva a vizelor americane pentru cetatenii romani", au precizat oficialii nostri.

Vestea eliminarii vizelor SUA pentru romani este conditionata insa de o suma de criterii ce vor trebui indeplinite in urmatorii ani. "Este un proces de durata, care se poate intinde pe citiva ani", ne-au explicat surse diplomatice apropiate discutiilor dintre partea romana si cea americana.

Sursele citate afirma ca in foaia de parcurs "vor fi incluse foarte multe lucruri asemanatoare conditiilor impuse pentru a circula liberi in spatiul Schengen". De exemplu, una dintre conditii va fi ca rata de respingere a vizelor SUA acordate cetatenilor romani sa fie din ce in ce mai mica. O alta poate viza masuri dure de securizare a frontierelor.

Vor putea americanii sa revina asupra deciziei privind inceperea procesului de eliminare a vizelor SUA pentru romani? Surse diplomatice ne-au explicat ca, odata inceput un astfel de proces, nu se pune problema unei reveniri, dar ar exista riscul prelungirii termenelor si discutiilor daca partea romana nu indeplineste conditiile cerute.

Tete-a-tete cu Condoleezza Rice

Ministrul afacerilor externe s-a intilnit joi cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, iar in conferinta de presa ce a urmat a fost anuntata inceperea negocierilor pentru deschiderea de facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei.

"O echipa inter-agentii a administratiei americane se va deplasa in urmatoarele saptamini in Romania pentru a incepe negocieri formale pe marginea amplasarii de facilitati militare americane in Romania. Se va trece, astfel, de la faza evaluarilor tehnico-militare la etapa negocierilor politico-juridice", a declarat Condoleezza Rice.

Deocamdata nu au fost facute publice detaliile privind locul si dimensiunea facilitatilor militare, dar surse apropiate discutiilor ne-au declarat ca "nu se pune problema unor baze mari, de zeci de mii de militari", ci a unor unitati "mici si mai flexibile" de dimensiuni care sa cuprinda citeva sute sau mii de militari.

Sursele citate spun ca experti militari americani au vizitat Constanta, Babadag si Kogal-niceanu, potentiale locuri in care aceste baze ar putea fi deschise.

In privinta costurilor, partea americana va analiza daca finantarea va fi asigurata din fonduri bugetare sau daca vor fi construite de operatori privati si apoi inchiriate unitatilor militare americane.

In cursul vizitei in SUA, seful diplomatiei romane a mai avut intrevederi cu consilierul presedintelui SUA pentru securitate nationala, Stephen Hadley, presedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului de Relatii Externe al Senatului SUA, George Allen, liderul democrat din Comitetul pentru Relatii Internationale al Camerei Reprezentantilor, Tom Lantos, precum si cu fostii secretar

i de stat ai SUA, Madeleine Albright si Colin Powell.

Cu aceasta ocazie, Ungureanu a anuntat ca Romania este pregatita sa gazduiasca, in anul 2006, Conferinta OSCE pe probleme de antisemitism si alte forme de intoleranta.