Cind ne-am decis sa publicam cu lux de amanunte relatarea de la inmormintarea celui care a fost Razvan Mizil am stiut ca ne asumam riscuri. De exemplu, acela de a fi acuzati ca tratam drama unei familii ca pe un eveniment monden. Sau ca alaturam, in mod oarecum fortat, numele Elena Basescu, al lui Fane Spoitoru, al fiului fostului premier Radu Vasile sau al lui Madalin Voicu.

Am decis totusi ca trebuie sa scriem pentru ca tristul eveniment a reprezentat una dintre rarele ocazii in care se arata o lume obisnuita, altfel, cu discretia. Putem sa o numim, generic, lumea "Cartierului Primaverii", desi marii demnitari de azi si de ieri, oamenii de afaceri, plus familiile si apropiatii lor au iesit de mult dintre granitele vechiului cartier al nomenclaturii.

Acum douazeci-treizeci de ani, copiii nomenclaturistilor si ai marilor securisti se intilneau in citeva baruri sau discoteci din Bucuresti, din Poiana Brasov sau de pe litoral. Au legat prietenii si s-au sprijinit pina in zilele noastre.

Reteaua de cunostinte si de relatii i-a ajutat sa stringa in jurul lor o lume a oamenilor de afaceri (unii respectabili, altii dubiosi, altii de-a dreptul hiene), a gradelor importante din politie sau servicii secrete, a vechiului esalon doi pecerist afirmat in politica.

Azi se ridica noua generatie a "Cartierului Primaverii". Copiii demnitarilor, ai afaceristilor de top, ai generalilor din politie sau SRI se cunosc si se imprietenesc in puzderia de cluburi si cu ocazia nenumaratelor evenimente mondene. Parintii se pot gasi, vremelnic, in tabere politice sau in grupuri de interese rivale. Dar pentru cei mici, distractia conteaza!

In jurul acestor pusti teribili roiesc dive la moda, dornice de aventuri profitabile, fotbalisti in cautarea senzatiilor tari si talentului risipit. Plus proxeneti, dealeri de droguri sau traficanti de masini de lux. "Cartierul Primaverii" este, pentru acestia din urma, o piata generoasa si sigura, plus o sursa de protectie.

Este o lume restrinsa si multicolora, care-si traieste viata in locuri exclusiviste, printre micile ei povesti si marile ei secrete: amoruri ca spuma de sampanie, curse nebune, nopti in Nirvana, conflicte incheiate cu pumni grei de bodyguarzi. Nimeni nu stie daca si in jurul acestor tineri se va crea o retea de relatii si interese, asa cum s-a intimplat cu vechea generatie.

Lumea lor iese rar la lumina. Din pacate, ultima oara s-a intimplat cu ocazia unui eveniment dramatic si de aceea nu ne-a fost simplu sa decidem daca sa o expunem in ziar sau nu. Am facut-o din credinta ca publicul are dreptul sa stie.