Dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria vor deveni doi "jucatori" importanti pe piata economica a comunitatii, iar punctul lor forte este agricultura.

Geoffrey Van Orden, un parlamentar conservator din Marea Britanie, care a monitorizat atent cele doua foste regimuri comuniste, a observat ca Romania si Bulgaria "reusesc sa se mentina pe drumul cel drept al reformelor radicale impuse de la Bruxelles".

Van Orden, care indeplineste si functia de raportor pentru Bulgaria al Parlamentului European, sustine ca cei doi vecini "sunt ispititi de ideea de a patrunde in clubul democratiilor europene".

Romania si Bulgaria au deja cateva atuuri. Cel mai important este faptul ca li s-a acordat statutul de economie libera de piata, ceea ce inseamna ca ele pot satisface conditiile riguroase ale pietei unice europene. Economia libera de piata a Romaniei "este mai libera decat economia Marii Britanii", scrie cotidianul Daily Telegraph din Londra.

Cu toate acestea, Romania sufera, cel putin in sectorul bancar. Plamen Monovski, directorul companiei de investitii Merrill Lynch din Europa, crede ca, in timp ce Bulgaria sta bine la capitolul bancar, Romania mai are de lucrat.

BILA ALBA. Monovski este optimist cand vorbeste despre agricultura de la sud si de la nord de Dunare. "Exista oportunitati uriase in sectorul agricol, datorita terenurilor fertile, cu o clima potrivita si preturi accesibile", sustine el. Oricat de atragatoare ar fi oferta pamanturilor, parlamentarul Van Orden indeamna investitorii straini la precautie.

Pentru ca, a remarcat englezul, in Romania si Bulgaria exista, in continuare, escrocherii juridice, politisti profitori, functionari civili corupti si o retea infractionista cu radacini adanci in aparatul de stat.