Schimbarea numelui nu mai este nici moft, nici strategie. E doar o boala a tranzitiei. Ea a debutat imediat dupa caderea lui Ceausescu. Institutiile au inceput sa-si schimbe denumirea. Printre primele modificari a fost si cea a Securitatii, care s-a transformat in SRI. Ministerele si-au schimbat si ele initialele.

Ba chiar si firmele "fruntase in construirea socialismului multilateral dezvoltat" au inceput sa se fuduleasca sub tot felul de nume, cu SRL si SA in coada. Cele mai multe au dat faliment. Au fost taiate cu sudura si vindute la fier vechi. Praf si pulbere. S-au rebotezat si "Scinteia" si "Scinteia tineretului". Din ultima n-au mai ramas nici scaunele. George Padure le-a calauzit spre rumegus.

Fenomenul a avut cam aceleasi efecte si in politica. Rebotezarile n-au fost decit schimbari de nume. Pe fond, n-am avut parte de mari prefaceri. De fapt, care este diferenta intre FDSN si PSD? Doi-trei strategi ai operatiunii ar putea face o lista de noutati oarecum inchipuite. In realitate, aceeasi brinza intr-un ambalaj cu alt logo.

Taranistii ce-au facut cu renuntarea lor la un nume istoric si invelirea in straie cu sonoritati europene? Tot de-a cucu-bau se vor juca! Altceva nu li s-ar putea intimpla decit daca meteoriti teleghidati ar pica pe partidele aflate in parlament.

Pe cale de consecinta, sintem obligati sa ne gindim la schimbarea de nume a partidului lui Dan Voiculescu. Intii de toate, inainte de a sterge din agendele noastre denumirea de Partidul Umanist va trebui sa vedem ce-a fost cu numele acesta.

A fost PUR-ul lui Dan Voiculescu un partid umanist? Sa fim seriosi! Nici valorile, nici principiile si nici cultura umanista n-au avut de-a face cu gruparea politica a lui Voiculescu. Cele citeva actiuni umanitare, mai mult pomeni, nu au avut nici o nuanta de umanism.

Ba, daca ii luam pe "fostii" dezertati din PUR la sfirsitul guvernarii cu PSD, vom vedea ca umanismul a fost pielea de oaie sub care s-au adunat tot felul de activisti sau, sa nu zic altceva, ratati. Politicieni de-o ciorba mutati la ordin, ca trupele de paza. De altfel, comportamentul contradictoriu al liderului PUR s-a extins si asupra partidului si a fost definit de vinatoarea de oportunitati.

Rade-le pe toate, ca la tir! Daca scapi una, nu dispera pentru ca revine miine!

Schimbarea de denumire a PUR-ului vine dupa cea mai grosolana combinatie politica petrecuta in Romania. Partidul lui Dan Voiculescu l-a ajutat pe Adrian Nastase sa scape de un decont grav. Si tot el, partid fara alegatori, l-a ajutat pe adversarul lui Adrian Nastase - l-am numit aici pe Traian Basescu - sa formeze o guvernare fara PSD.

Trebuie sa recunoasteti ca un asemenea cinism de tip Hopa-Mitica merita inclus in analele europene ale curvasariei politice.

Ce inseamna PUR-ul numit Partidul Conservator? Tot nimic! O incercare de stropire cu Cocolino a unor rufe care n-au fost niciodata fierte si spalate cu adevarat. Partidul Conservator s-ar fi putut numi si PUR, si in orice alt fel. I se putea spune si Partidul Contractelor din Energetica Romaniei. Sau, pur si simplu, PRCDPSX.

Pe fond am fi avut de-a face cu aceeasi materie mai putin politica si mai mult baneasca. De buna seama ca incercarea de a avea un alt nume, ceva mai credibil, seamana cu tentativa Partidelor Romania Mare si PNTCD de a-si mai atirna un P la mijlocul numelui. Adica popular. Veta s-a facut Betty! Poate se marita cu un june de la Paris.

PUR-ul, PRM-ul si PNTCD-ul au sarit de la neaosismul lor patetic al anilor `90 la snobismul european. Se duc singure in petit la Partidul Popular European, dornice de dragoste pe malurile Dimbovitei.

Boala tranzitiei e sa ai imagine si sa dai mult din gura. Nu conteaza cine esti, ce stii, ce poti, ce-ai facut si cit bine sau rau ai putea face in societate. Gura multa, imagine televizata si, mai nou, parteneri externi. Adica fundita si marca straina. Forma fara fond si denumire de complezenta!

Dupa "umanist", Dan Voiculescu reuseste sa compromita si cuvintul "conservator", pina acum scapat ca prin minune.