O data cu "fermentul" electoral de saptamana trecuta din Marea Britanie, si-a facut loc in retele si un troian, "mascat" intr-o stire legata de premierul Tony Blair.

Astfel, un mail care a circulat prin Albion avea ca subiect urmatorul text: "Contul de e-mail al lui Tony Blair a fost hacuit. Stire de la BBC". Dar imediat cum vreun "curios" dadea click pe link-ul respectiv, un troian isi facea loc in computer. RISC.

Spre deosebire de viermi, "Calul troian" nu se autoreproduce pe calculatorul infectat, ci se deghizeaza in ceva "inofensiv", un screensaver de exemplu. Instalat pe computer, troianul poate captura parole sau nume de utilizator sau poate permite unui hacker sa preia controlul asupra PC-ului respectiv.

"Creatorii troianului stiau ca multi britanici erau interesati de stirile politice din perioada alegerilor, asa ca au folosit numele lui Tony Blair pentru a face victime", au declarat pentru vnunet.com reprezentanti ai companiei de securitate informatica Sophos.

De altfel, nu este prima data cand creatorii de "coduri rautacioase" se folosesc de persoana premierului britanic. In 2003, viermele Quaters-A continea o diatriba impotriva politicii lui Blair asupra imigrarii. De fapt, viermele urmarea infectarea cat mai multor PC-uri pentru un atac DOS impotriva site-ului www. number-10.gov.uk.