Declaratia de avere a lui Ioan Talpes, fostul viceprim-ministru din Guvernul Nastase, este o comoara, si la propriu si la figurat. Bietele rubrici se dovedesc neincapatoare pentru vilele, terenurile, masinile, conturile in banci si bijuteriile fostului demnitar. Mai ales ca ele sunt facute prin sudoarea unei frunti de lefegiu.

Este adevarat insa ca Talpes da dovada de calitati nebanuite, aria sa de cuprindere incluzand atat problemele guvernamentale arzatoare, cat si cele culturale si agricole. Cine ar fi putut banui ca responsabilul pentru coordonarea Apararii Nationale, Integrarii europene si Justitiei are aplecare si spre frumoasa meseria de bibliograf.

Si nu de orice fel, ci chiar bibliograf principal la Biblioteca MApN, de unde a incasat un venit anual de 150 de milioane de lei. Mai precis, 12.500.000 lunar. De fapt, Ioan Talpes este un veritabil carturar.

La inceputul anilor ’80 a redactat impreuna cu tatal lui Adrian Nastase volumul „Bateria albastra", in care Marin Nastase povesteste faptele de vitejie ale ostasilor romani la intoarcerea armelor impotriva fascistilor. Pentru a-si completa veniturile, Ioan Talpes nu s-a marginit la activitatea de ministru de stat si cea de bibliograf, fiind in acelasi timp si profesor la SNSPA.

De aici a primit o leafa de 66 milioane anual. Daca la acestea adaugam si pensia de fost ofiter MApN de 180 de milioane, plus indemnizatia de ministru de stat de 310 milioane, rezulta ca in total Talpes incasa in fiecare an peste 700 milioane. Deci, 58 de milioane pe luna.

Se pot oare cumpara din acesti bani: doua case la tara cu o surprafata totala de 582 mp, un apartament in Bucuresti de 143 mp, o casa de vacanta la Snagov de 395 mp, plus doua hectare de teren agricol si 1.000 mp de teren intravilan?

Ca sa nu mai discutam de barca cu motor din anul 2000, de masina Volkswagen din 2003, de bijuteriile, obiectele de arta si colectia de tablouri, toate de peste 78.000 de euro. Talpes a fost in centrul scandalului Matser-Tender- Treptow.

In calitatea sa, la vremea aceea, de sef al Serviciului de Informatii Externe, Talpes a pus la dispozitia fundatiei americanului Kurt Treptow, condamnat ulterior pentru acte de pedofilie, un imobil apartinand SIE. Actele cu pricina aveau loc chiar in apartamentul Serviciului de informatii.