Scumpirea de primavara inflameaza inflatia la un nivel care ar putea depasi estimarile analistilor, riscand sa deterioreze tinta oficiala de inflatie si spulberand, pentru moment, puterea de cumparare a banilor plasati in depozite pe lei.

Analistii spun apasat ca ridicarea temperaturii preturilor este un fenomen de scurta durata, la care se asteptau, dar ale carui efecte vor fi anulate de evolutiile ratei inflatiei din lunile urmatoare. „Era oarecum asteptata o temperatura mai inalta a inflatiei in aprilie, din cauza cresterii facturii de energie si a accizelor.

In plus, ieftinirea creditelor din ultima perioada a avut si ea efectul sau de stimulare a cererii pentru produse de consum si asta nu avea cum sa nu mareasca preturile", spune analistul economic Matei Paun. Efectul intaririi leului nu s-a simtit inca prea puternic in consum, adauga Paun.

Nici unul dintre analistii intervievati de cotidianul „Averea", cu o zi inainte de publicarea datelor oficiale, nu crede insa ca banca centrala isi va mai putea mentine tinta de 7%. Acestia nu vad nici vreo posibila marire a dobanzilor bancare in viitorul imediat. Astazi guvernatorul Mugur Isarescu va comenta situatia si va da mult-asteptatele semnale legate de miscarile bancii centrale.

Analistii nu se asteapta insa la mutari violente din partea Bancii Nationale, care isi urmareste cu incapatanare tinta de inflatie.