Departamentul american al apararii a respins luni concluziile unei comisii parlamentare, potrivit carora retragerea rapida a 70.000 de militari americani stationati in Europa occidentala si crearea unor baze mai mici in alte tari ar diminua capacitatea militara a Statelor Unite, releva AFP.

Doi inalti responsabili ai Pentagonului au insistat ca retragerea are ca scop inchiderea unor baze "inutile", iar planul urmeaza sa fie elaborat in cooperare cu administratia americana, cu Congresul si cu tarile aliate.

"In cursul negocierilor, problema retragerii rapide nu a fost evocata de nici una dintre parti", a declarat Ryan Henry, adjunctul secretarului american al apararii.

Comisia care gestioneaza controlul bazelor militare din strainatate a salutat, saptamina trecuta, eforturile Pentagonului de a-si redesfasura trupele din intreaga lume, ridicind insa semne de intrebare privind calendarul si costurile acestor manevre.

"Aplicarea planului in intervalul stabilit, intre 2006 si 2011, nu este imperativa, iar daca vom continua in acest ritm riscam sa compromitem capacitatile operationale si sa cream noi vulnerabilitati", sustine raportul.

Washingtonul incearca sa-si diminueze dispozitivul militar din Europa occidentala, instalat in timpul razboiului rece, redirectionindu-l spre est, pentru misiuni de sustinere logistica si de combatere a terorismului, SUA urmind a-si instala noi baze in tari precum Romania si Bulgaria.