Guvernatorul uneia din cele mai periculoase provincii din Irak a fost rapit de o grupare militanta care cere retragerea trupelor americane dintr-un oras aflat la granita cu Siria.

Incidentul survine unei ofensive de amploare lansata de americani in regiune.

Oficialul irakian rapit este guvernatorul provinciei Anbar- unul din punctele centrale ale insurgentei impotriva americanilor.

Rapitorii cer retragerea soldatilor americani din orasul Qaim, despre care americanii cred ca este un punct de tranzit al insurgentilor care trec frontiera.

Asa se explica ciocnirile repetate care au avut loc in zona intre militarii americani si gruparile militante care au determinat lansarea unei ofensive de amploare impotriva insurgentilor.

Americanii sustin ca au ucis in jur de 100 de rebeli in ultimele doua zile dar insurgentii neaga ca ar fi suferit pierderi importante.

Cu un pas inaintea americanilor

Ultimele evenimente petrecute in vestul Irakului reprezinta, intr-un fel, esentia luptei care se duce inca in aceasta tara.

Armata americana se lauda ca nu a pierdut nici o operatiune militara tactica in Irak.

Problema americanilor este ca victoriile de acest gen sunt doar o parte- si una nu tocmai importanta- a conflictului cu insurgentii.

Este, de fapt, aceeasi problema veche cu care se confrunta puterile militare mari care au de-a face cu insurgenti si razboaie de gherila- desi pot invinge din punct de vedere militar, pierd pe plan politic.

Armata americana a lansat o ofensiva in vestul Irakului in incercarea de a distruge nucleele insurgentilor si rutele lor de aprovizionare.

Militarii americani spun ca e o ofensiva de succes.

Dar insurgentii raspund cu tactici precum rapirea oficialilor de rang inalt, tactici care atrag atentia si care, prin urmare, le aduce victorii din punct de vedere propagandistic.

Americanii insista ca strategia lor- de a continua procesul politic si antrenamentul fortelor de securitate irakiene- da roade, chiar daca se misca extrem de greu.

Oficialii militari americani se indoiesc ca insurgentii vor putea sa continue in mod sustinut tacticile lor.

Dar atata vreme cat militantii inregistreaza succese- din punctul lor de vedere- prin bombardamente si atentate, se ridica firesc intrebari privind viitorul.

Iar in ultimele saptamani, militantii au reusit sa puna sub si mai mari presiuni noul guvern irakian si trupele de coalitie conduse de americani.