La PSD va avea loc vineri Consiliul National, intrunire care se anunta deosebit de tensionata. Deja doi senatori au demisionat. Nicolae Apostol - din partid, iar Ioan Talpes - din functiile de conducere. Joi, Partidul Social Democrat isi completeaza locurile ramase vacante la varf. Conducerea partidului va avea 27 de membri, cu 2 mai mult decat in trecut.

Pe langa presedinti si vicepresedinti vor fi mai fi alesi 10 reprezentanti, din partea asa numitelor regiuni de dezvoltare si a autoritatilor locale.

Partidul Social Democrat vrea sa arate ca exista democratie in partid. Noul presedinte al PSD Mircea Geoana declara dealtfel ca ar fi adeptul unui "stil relaxat de a conduce". Un stil relaxat care pare a se concretiza acum intr-o structura mai degraba stufoasa, spun unele voci.

Mircea Geoana vorbeste insa de nevoia de a implica in luarea deciziilor nu numai pe cei de la centru, dar si pe reprezentantii filialelor din tara. Este un mod de democratizare, un bun castigat, a mai declarat Mircea Geoana.

"Am facut o mica ironie, recunosc, spunand ca acum este de-a dreptul simpatic sa vezi ca PSD-ul este acuzat de exces de democratie. Niciodata nu este exces de democratie. Democratia este utila, ea a capatat o forma concreta in PSD si vreau sa va spun ca PSD-istii nu vor da drumul la acest bun castigat, oricat de mult ar incerca altii sa le limiteze acest drept".

Presedintele PSD neaga faptul ca in partid ar exista o anumita stare de tensiune. Acest lucru s-a manifestat recent prin demisia lui Ioan Talpes din toate functiile din partid si prin plecarea definitiva a senatorului Nicolae Apostol. Amandoi s-au aratat nemultumiti de rezultatele de la Congres, de unde Ion Iliescu a iesit fara rezultatul la care se astepta - presedintia PSD.

Analistul politic Cristian Preda spune ca in acest moment Mircea Geoana se afla intr-o situatie delicata. Noul presedinte e supus presiunilor din toate partile intr-un partid in care nu are destula experienta pentru a-l controla cu o mana forte.

Presiuni pe de-o parte din partea asa zisilor baroni din filiale lipsiti acum de sprijin guvernamental iar pe de alta parte de cererile insitente de rupere a legaturilor cu trecutul formulate de guparea de la Cluj condusa de Ioan Rus.

Dupa alegerea celor 10 membri din Biroul permament National, vineri, la Consiliul national al partidului se va alege presedintele acestei structuri. Tot atunci e de asteptat ca Ion Iliescu sa-si clarifice pozitia cu privire la soarta sa in conducerea partidului.