Guvernul a decis, in sedinta de joi, suplimentarea atributiilor Ministerului Afacerilor Externe, precum si reorganizarea sa. In esenta, este vorba despre preluarea unor atributiuni ale Ministerului Integrarii Europene si de infiintarea unor noi posturi in cadrul ambasadelor.

Masurile luate in acest scop se adopta in conditiile in care printre atributiile MAE se vor regasi sarcini specifice privind pregatirea si participarea Romaniei cu statut de observator activ la Consiliul Uniunii Europene, pregatirea si organizarea expozitiilor mondiale.

O prima categorie de masuri vizeaza aplicarea prevederilor articolului 8 din OUG nr. 17/2005, prin care s-a aprobat ca Ministerul Afacerilor Externe sa preia activitatea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, precum si Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni. Cele doua structuri vin in minister cu buget propriu si cu locurile aferente.

MAE "fura" atributiunile MIE

Alte noi atributii principale se refera la asigurarea coordonarii sistemului national de gestionare a afacerilor europene pentru participarea cu statut de observator la activitatile Uniunii Europene si statutul de punct de contact al Uniunii Europene in Romania, respectiv punctul de contact cu institutiile Uniunii Europene pentru sistemele de transmitere a informatiilor in format electronic, in

conformitate cu cerintele comunitare. Pentru asigurarea conditiilor tehnice si de securitate necesare protectiei informatiilor clasificate ale UE, MAE coopereaza cu institutiile nationale competente.

O alta atributie nou introdusa vizeaza promovarea, de catre MAE, a ratificarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana in statele membre UE. Adica lobby pe linga cancelariile europene.

Totodata, MAE va aviza, in mod obligatoriu, actiunile si pozitiile promovate de catre celelalte ministere si autoritati ale administratiei publice centrale, in cadrul participarilor la activitatile UE in probleme ce tin de activitatea lor specifica. Acestea au obligatia de a informa ministerul de externe despre rezultatele participarii reprezentantilor romani la activitatile UE.

Se reorganizeaza Corpul de Control

Prin noua hotarare de guvern se infiinteaza, in cadrul MAE, Inspectia Generala a Afacerilor Externe (Inspectia Generala), prin reorganizarea Corpului de Control al Ministrului.

Aceasta este condusa de un inspector general al afacerilor externe, care desfasoara o activitate permanenta de prevenire si, dupa caz, verificare si evaluare corespunzatoare, de fond, a modului de functionare a misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale ale Romaniei in exterior, precum si a structurilor specifice, directii generale, directii si servicii independente

din administratia centrala a MAE.

Atasati pe probleme de munca

Noua organigrama permite si numirea de atasati pe probleme de munca si sociale, de catre ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei. Acestia vor fi supusi autoritatii sefului misiunii diplomatice in care isi desfasoara activitatea si vor actiona sub indrumarea acestuia.

Ei vor fi investiti cu atributii de consiliere a acestuia cat si cu atributii specifice in domeniu. Masura este binevenita mai ales in tarile unde se afla multi romani plecati la munca, ca Italia, Spania si Portugalia.

Totodata, noua organigrama permite realizarea unui Protocol cu Ministerul Economiei si Comertului, pentru redefinirea posturilor de atasatilor comerciali, care se vor numi posturi de atasati pentru expansiune economica.

Posturi din belsug

Vor fi create trei noi posturi de secretari de stat in minister (in total 7) si un post de secretar general adjunct (in total doi). Numarul maxim de posturi in MAE creste cu 152 (in total 2 110), exclusiv demnitarii, din care in centrala MAE numarul maxim creste la 615 (cu 18 noi posturi), exclusiv demnitarii si cabinetul ministrului.

In serviciul extern, numarul maxim de posturi creste la 1495 (cu 150 de noi posturi).

Prin noua hotarare se infiinteaza in cadrul MAE si un Oficiu pentru Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu 9 posturi de executie, cu incadrare in numarul total de posturi.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului este, in prezent, de un subsecretar de stat, subordonat ministrului afacerilor externe.