Subiectul „pompa" nu ar fi existat fara subiectul „digul". A fost umflat cu pompa pentru a subordona, ca impact, informatiile legate de proiectele pentru diguri, acordate, fara licitatii, sotiei fostului ministru PSD al Mediului Aurel Ilie. Dezinformarea „pompa" nu ar fi fost nici ea posibila daca guvernul Tariceanu ar fi creat o celula de criza pentru inundatii.

Daca urmaresti stirile unor posturi de televiziune private, ai putea avea sentimentul ca guvernul Tariceanu a adus ploaia. Mai ca-ti vine sa fantasmezi la primavara insorita, lipsita de ploi si inundatii pe care ti-ar fi garantat-o un simplu vot pentru Adrian Nastase si PSD.

Tariceanu este vinovat nu numai pentru depasirea cantitatilor de apa pe metru patrat, ci si pentru ca nu le-a construit sinistratilor case noi intr-o noapte, ca-n povesti, dar, mai ales, pentru ca a luat pompe din strainatate, in loc sa le foloseasca pe cele neaos-romanesti.

De unde si concluzia logica, Romania nimanui este condusa de un guvern nepasator ori „indiferent" s.a., calificativele sinonime variind in functie de postul de televiziune de la care emanau.

Autoritatile sint responsabile pentru dezorganizare, lipsa actiunii prompte si comunicare defectuoasa, dar nu pentru ca au solicitat motopompe vecinilor mai experimentati in ameliorarea efectelor inundatiilor. Subiectul „pompa" nu ar fi existat fara subiectul „digul".

A fost creat (umflat cu pompa) pentru a subordona, ca impact, informatiile legate de proiectele pentru diguri, acordate, fara licitatii, sotiei fostului ministru PSD al Mediului Aurel Ilie.

In timp ce un cor de televiziuni strigau catre demnitarii in functie „Demisia!", in orasul Intorsura Buzaului un dig nou-nout, proiectat de firma Aquaproiect, la care este actionar si doamna Ilie, s-a prabusit in ape. Stirea a fost trecuta cu vederea de cele mai multe televiziuni.

Pompa a devenit virf de lance intr-o campanie anti-guvernamentala care a ingropat digurile doamnei Ilie. Altfel cum se explica modul pozitiv in care a fost reflectata reactia fostului guvern condus de Adrian Nastase la inundatiile din august 2004.

Presa de atunci s-a multumit sa consemneze – ori sa laude – decizia ca, la Constanta, afectata de cele mai mari inundatii din ultimii 50 de ani (comparatia rezista), au fost aduse doua motopompe de mare debit din Danemarca.

Nimeni, nici macar directorul de la Aversa, care a intoxicat presa in ultimele zile cu informatii false si declaratii contradictorii, nu a pus cabinetului Nastase intrebarea de ce nu s-au folosit pompe romanesti.

Raportul Agentiei de Monitorizare a Presei pe lunile iulie-august 2004 indica faptul ca Adrian Nastase a inregistrat, in perioada inundatiilor, 47% din totalul aparitiilor liderilor politici pe TV, fiind mentionat de 15 ori in context pozitiv (Realitatea TV in top cu 6 aparitii, Prima TV – 3, B1 TV si TVR – 2 aparitii, Antena 1 si PRO TV – 1 aparitie), in special in asociere cu masurile de

protectie sociala si ajutoarele pentru sinistrati. De altfel, daca facem un efort de memorie, ne amintim stirile din timpul inundatiilor din august: cele mai multe relatau despre eforturile cabinetului Nastase de a reduce efectele dezastrului natural si felicitarile adresate de premier autoritatilor locale PSD pentru profesionalism.

Desi guvernul Nastase nu a facut altceva decit sa para mai ingrijorat si sa promita marea cu sarea, in fata camerelor de luat vederi fidele. Este bine ca presa a criticat incapacitatea guvernului de a-si organiza actiunile in inundatiile din aceasta primavara, dar eliberarea ei de sub talpa PSD nu poate fi sarbatorita inca.

In criza pompei au actionat interesele patronilor de media si ale patronilor din spatele patronilor de media.

Trebuie spus totusi ca operatiunea de dezinformare „motopopa" nu ar fi fost nici ea posibila daca guvernul Tariceanu ar fi creat o celula de criza, asemanatoare celei infiintate la Palatul Cotroceni pentru eliberarea ostaticilor. O buna coordonare in actiune si in reactie a ministrilor, a tuturor responsabililor in domeniu ar fi facut, poate, ineficienta „criza pompelor".

Doborit de amploarea inundatiilor si incoltit de inamicii politici, Executivul a inregistrat primul esec major in actul de guvernare.