Cartea Romaneasca, editura Uniunii Scriitorilor, trece in administrarea uneia dintre cele mai mari edituri private aparute dupa 1989: Polirom, cu sediul la Iasi. Cartea Romaneasca isi va pastra sigla, dar partea administrativa si managementul vor fi preluate de Polirom, care ii va plati si datoriile.

Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, a spus ca aceasta va investi unul sau doua miliarde de lei in Cartea Romaneasca.

Polirom va asigura administrarea, precum si resursele financiare ale Editurii Cartea Romaneasca. Este prima preluare a unei edituri de traditie (Cartea Romaneasca a fost fondata in 1971) de catre o editura infiintata dupa 1989 (Polirom s-a constituit in 1995).

"Daca Editura Cartea Romaneasca avea pe vremuri un mare prestigiu, astazi avem peste 200 de milioane datorii", a spus Nicolae Breban, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor (USR). Polirom va pastra sigla Cartea Romaneasca si va plati datoriile, a adaugat Breban. Directorul Polirom, Silviu Lupescu, a afirmat ca datoriile sint si mai mari, fara sa precizeze suma exacta.

Atac la directorul Dan Cristea

"Datoriile sint rezultatul proastei administrari a lui Dan Cristea, directorul Editurii Cartea Romaneasca", a conchis Breban. Dupa scandalul provocat de acuzatiile privind, apartenenta presedintelui USR Eugen Uricaru, la Securitate, Breban i-a luat apararea, in timp ce Cristea a declarat in EVZ ca dezvaluirile distrug credibilitatea Uniunii.

Dan Cristea a spus ieri ca protocolul de preluare a editurii s-a semnat fara sa fie consultat. "Sintem o editura saraca, primim de la Uniunea Scriitorilor doar 12 milioane pe luna si doar 64 de carti s-au editat, din lipsa de fonduri, anul trecut", a explicat Cristea. "Era necesara aceasta jonctiune, pentru ca Polirom este o editura puternica, cu mijloace financiare serioase", a conchis el.

Silviu Lupescu a spus ca relansarea Cartii Romanesti va costa unul sau doua miliarde. "Exista datorii in tipografie, dar exista si un fond de carte. Cu o promovare eficienta, putem recupera banii", a precizat el.

Polirom va numi un director editorial pentru Cartea Romaneasca. "Nu stim inca daca acesta va fi tot domnul Cristea", a spus Lupescu.

Cartea Romaneasca isi va pastra profilul

Editura Cartea Romaneasca isi va pastra profilul traditional, de editare a unor carti de literatura romana contemporana (proza, poezie, teatru), lucrari de critica literara, eseuri etc.

Primele carti editate in urma acestei colaborari vor fi prezente in librarii in toamna acestui an.

"O astfel de editura nu trebuie sa traiasca exclusiv din carti tiparite in regie de autor (scoase pe cheltuiala autorului - n.r.) sau din finantari de la buget, ci trebuie sa duca o politica editoriala si de marketing care sa-i asigure resursele financiare si o cit mai buna vizibilitate", a explicat Lupescu.