Coreea de Nord a anuntat ca a finalizat cu succes opreatiunile de descarcare a mai mulor bare de uraniu de la una dintre centralele sale nucleare.

Acest pas ar permite Phenianului sa extraga mai mult plutoniu pentru bombe atomice si care a starnit ingrijorare pe plan international.

Anuntul a fost facut la postul de radio al Coreei de Nord: prezentatorul a precizat ca s-a reusit cu succes descarcarea catorva mii de bare de uraniu de la reactorul nuclear Yongbyon astfel incat Phenianul sa poata extrage mai mult plutoniu pentru armament.

In acest mod, s-a precizat in anunt, Coreea de Nord isi va suplimenta arsenalul nuclear.

Vestea survine pe fondul relatiilor tot mai tensionate dintre autoritatile de la Phenian si Statele Unite, in urma relatarilor potrivit carora nord coreeni ar putea pune la cale un test nuclear.

Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca asemenea anunturi si masuri venite de la Phenian nu fac decat sa izoleze si mai mult Coreea de Nord.

Un alt oficial a subliniat ca Washingtonul inca spera ca Phenianul va reveni la masa negocierilor internationale.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca singura cale prin care Coreea de Nord va obtine respectul pe care il doreste si sustinerea de care are nevoie este revenind la negocierilor multi-partite si incercand cu adevarat sa discute propunerile de renuntare la programul nuclear.

Coreea de Sud s-a declarat extrem de ingrijorata de anuntul nord-coreenilor iar China a facut apel la ratiune.

Dar ministerul de externe nord-coreean a sublinait ca s-au luat masuri pentru suplimentarea arsenalului nuclear ca forma de aparare.

Disputele dintre Coreea de Nord si Statele Unite au izbucnit in 2002, cand Phenianul a recunoscut ca a dezvoltat in secret un program de imbogatire a uraniului.

Autoritatile nord- coreene i-au expulzat pe observatorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si a repornit reactorul de plutoniu de la Yongbyon, pe care il inchisese in urma unui acord cu administratia Clinton.

Au fost incepute negocieri la nivel international pentru rezolvarea disputei dar Coreea de Nord s-a retras de la discutii in vara trecuta.