Destabilizat de un scandal privind o deturnare de fonduri, premierul liberal al Canadei, Paul Martin, a fost constrins miercuri sa ceara un vot de incredere in Camera Comunelor, iar daca nu-l va primi, se va ajunge la convocarea de alegeri anticipate la sfirsitul lunii iunie.

Opozitia canadiana incearca de mai multe saptamini sa-l forteze pe Martin sa demisioneze, insa el a incercat prin toate mijloacele sa evite acest lucru, mergind pina la a ignora o motiune adoptata marti in parlament, prin care i se cerea sa paraseasca functia, releva AFP.

Scandalul de coruptie se refera la fapte petrecute in perioada 1995-2002, cind liberalii sint acuzati ca au deturnat fonduri destinate unei campanii publicitare menite a sustine unitatea Canadei in regiunea Quebec, tentata la acea vreme de ideea secesiunii.

Ancheta a scos recent la iveala ca milioane de dolari au fost virati unor agentii de publicitate care aveau legaturi apropiate cu responsabili ai partidului liberal, de cele mai multe ori pe contracte fictive, pentru servicii care nu au fost, in realitate, prestate.

Unii dintre directorii agentiilor implicate, precum si fosti responsabili liberali au fost audiati de un judecator, in fata caruia au descris un sistem ocult de finantari ilegale ale partidului, spagi si plicuri pline de bani.

Pe muchie de cutit

In fata presiunii crescinde exercitate de opozitie, anume conservatorii si independentistii din Quebec, Paul Martin a anuntat ca va cere un vot de incredere pe 19 mai. Sesiunea se anunta una extrem de tensionata, avind in vedere ca in Camera Comunelor, opozitia dispune de 153 de voturi, in timp ce liberalii si aliatii lor din Noul partid democratic (de stinga) au doar 150 de voturi.

Toate sperantele premierului se leaga de votul celor trei deputati independenti, care ar fi inclinati sa sustina guvernul. Legea prevede ca, in caz de egalitate, situatia este transata de presedintele Camerei, care este liberal. Singurul necaz este ca unul dintre independenti este bolnav de cancer si este in tratament la ora actuala, fiind plecat din capitala.

In aceste conditii, este posibil ca in ziua votului, liberalii sa-i puna la dispozitie un avion privat care sa-l aduca la Ottawa cit sa-si exprime votul care sa salveze guvernul. Daca va pierde, Martin va fi obligat sa dizolve Camera Comunelor, alegerile urmind a fi organizate pina pe 27 iunie.