Un grup de 74 de europarlamentari au depus ieri o motiune de cenzura impotriva presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cerindu-i sa ofere explicatii in fata Parlamentului reunit in sedinta plenara, privind natura legaturilor sale cu un magnat grec.

Scandalul a izbucnit in urma cu citeva saptamini, dupa ce ziarul german "Die Welt" a dezvaluit faptul ca Barroso a acceptat sa petreaca, in august anul trecut, o vacanta pe iahtul armatorului Spiros Latsis, un important om de afaceri grec, care activeaza in domeniul naval, bancar si petrolier.

Povestea s-a complicat in momentul in care s-a aflat ca, la o luna dupa acea vacanta, Latsis a primit aprobarea Comisiei Europene pentru un ajutor regional in valoare de 10 milioane euro.

Afacerea a stirnit suspiciuni si din pricina faptului ca banii au fost acordati direct armatorului, pentru un santier naval, desi, de regula Comisia Europeana discuta astfel de ajutoare cu guvernul tarii respective.

Barroso se apara

Jose Manuel Barroso a recunoscut ca a fost oaspetele armatorului grec, insa a explicat ca Latsis este un vechi prieten al sau, cei doi fiind colegi in tinerete la Universitatea din Geneva. El a mai aratat ca, in trecut, Printul Charles si presedintele George Bush au fost primiti pe acelasi iaht.

In plus, Barroso a subliniat faptul ca atit vacanta, cit si acordarea ajutorului s-au petrecut inainte ca el sa-si inceapa mandatul, in noiembrie 2004. "Partea cea mai absurda a motiunii rezida in aceea ca nu se refera la o decizie a Comisiei conduse de mine, ci a precedentei echipe", a comentat ieri Barroso.

Acuzatii similare il vizeaza si pe comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, acuzat ca si-a petrecut revelionul in insulele Caraibe pe banii Comsiei Europene, inainte de a efectua doua vizite oficiale. Purtatoarea sa de cuvint a declarat insa ca toate costurile suplimentare ar fi fost platite de comisarul european.