Pe fondul temerilor legate de extinderea UE, majoritatea statelor din vechea Europa au adoptat masuri dure anti-imigratie, creind imaginea unei „euro-fortarete". Sondajele arata ca opinia publica sprijina aceasta politica.

Autoritatile franceze, care sustin ca intre 200.000 si 400.000 de imigranti ilegali s-ar afla pe teritoriul tarii, au anuntat miercuri o serie de masuri drastice de limitare a fenomenului.

Printre acestea se numara noi reguli menite sa impiedice casatoriile aranjate, introducerea vizelor biometrice, intarirea controalelor la frontiera, verificarea minutioasa a documentelor de identitate ale imigrantilor si gestionarea mai buna a cererilor de azil.

In plus, urmeaza a fi infiintata politia pentru imigranti, cu misiunea de a depista si desfiinta retelele ilegale si a-i retrimite in tara de origine pe cei fara acte in regula. O alta unitate va lupta impotriva muncii la negru.

Doar specialisti in Germania

La 1 ianuarie, in Germania a intrat in vigoare o noua lege, al carei scop este atragerea fortei de munca inalt calificate si deportarea celor care nu detin acte in regula. In Germania se afla circa 7,3 milioane de straini, dintre care 500.000 ilegal.

Recent, ministrul de Externe Joschka Fischer a fost acuzat de opozitie ca a permis, prin relaxarea regulilor de acordare a vizelor turistice in anul 2000, intrarea in UE a sute de mii de imigranti ilegali din Europa de Est si din fostele republici sovietice, intre care prostituate, traficanti de droguri si mafioti. Acuzatia a fost sustinuta de Comisia Europeana.

Campanie electorala anti-imigratie in Marea Britanie

In Marea Britanie, unde imigratia a fost una dintre principalele teme de dezbatere in recentele alegeri, laburistii au promis intarirea controalelor la granita si o gestionare mai eficienta a problemei azilantilor, dupa ce au fost criticati din cauza esecurilor din mandatul trecut.

Legislatia britanica privind imigratia a fost inasprita treptat in ultimii ani, insa a fost pusa in aplicare in mod defectuos. O lege din 2002 permite politiei sa faca descinderi la companii pentru a verifica daca folosesc muncitori ilegali. Eforturile guvernului s-au indreptat in primul rind asupra prevenirii accesului imigrantilor ilegali in tara, reducind astfel numarul cererilor de azil.

Guvernul s-a angajat, de asemenea, sa adopte un sistem de puncte similar celui canadian sau australian, pe baza caruia strainii ar fi admisi in tara in functie de utilitatea lor pentru economie. La rindul ei, Irlanda, care devenise locul unde femeile din Est veneau sa nasca, intrucit copiii primeau automat cetatenie irlandeza, a abrogat respectiva lege.

Spania elimina imigratia legalizind-o

Spania a fost criticata aproape unanim de restul Europei, dupa ce a decis legalizarea statutului imigrantilor ilegali, acordind drept de rezidenta pentru 700.000 de persoane care aveau contract de munca. In schimb, controalele la granita au devenit mult mai severe, scopul final fiind tot limitarea intrarilor ilegale.

Si in Italia, cei care au contract de munca valabil au sanse sa obtina rezidenta.

Austria, care are una dintre cele mai restrictive legislatii din Europa privind azilul, a adoptat masuri si mai dure in luna martie, ce autorizeaza hranirea fortata a azilantilor si impune pedepse mai aspre pentru cei ce recurg la casatorii aranjate pentru a obtine dreptul de rezidenta