Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca liderul rebelilor kurzi, Abdulah Ocalan, condamnat la inchisoare pe viata, nu a avut parte de un proces echitabil. Decizia este definitiva si mai trebuie doar confirmata oficial de Consiliul Europei.

Daca autoritatile turce o vor respecta, procesul lui Ocalan ar putea fi rejudecat.

Presedintele Curtii Drepturilor Omului, judecatorul Luzius Wildhaber a anuntat rezultatul deliberarilor in dosarul lui Ocalan.

Curtea de la Strasbourg a ajuns la concluzia ca tribunalul din Turcia care l-a condamnat nu a fost independent si in plus, nu i-a asigurat un acces corespunzator la aparare.

Abdulah Ocalan a fost capturat de agentii turci in Kenya, in urma cu sase ani.

Pe atunci era presedintele Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, o organizatie care timp de peste 15 ani a luptat pentru formarea unui stat independent al kurzilor.

Ocalan a fost adus in Turcia in catuse si legat la ochi.

A fost judecat pentru rebeliunea pe care a condus-o si condamnat la moarte.

Trei ani mai tarziu, pedeapsa cu moartea a fost abolita in cadrul demersurilor de apropiere de Europa si sentinta i-a fost comutata in inchisoare pe viata.

Fostul lider al PKK a petrecut ultimii 6 ani dupa gratii, singur intr-o inchisoare de maxima securitate, pe o insula din Marea Marmara.

Acum, Curtea de la Strasbourg a decis ca procesul prin care a fost condamnat nu a fost echitabil.

Este o decizie obligatorie, dar redactata in termeni foarte precauti, fara sa precizeze daca procesul trebuie rejudecat sau nu.

Ultimul cuvant il va avea Consiliul Europei.

In orice caz, Turcia a semnalat deja ca "va lua masurile care se impun".

Purtatorul de cuvant al guvernului, Cemil Cicek a declarat la televiziunea nationala ca poporul nu trebuie sa se teama ca Ocalan va fi eliberat.

El a cerut oamenilor sa aiba incredere ca statul si sistemul judiciar pot rezolva aceasta problema.

Insa verdictul curtii din Strasbourg ii va infuria pe multi.

Nationalismul castiga teren in Turcia si simpla pronuntare a numelui Abdulah Ocalan provoaca reactii aprinse.