Miercuri seara, Ion Iliescu si Mircea Geoana au avut, la Senat, o discutie "lamuritoare" inaintea Consiliului National de astazi. Cei doi au fost impreuna la o intrunire informala a senatorilor pesedisti, dupa care s-au retras la un tête-á-tête intr-unul din birouri.

Ieri, inaintea unei serii lungi de intalniri pe care le-a avut cu liderii locali ai partidului, Mircea Geoana a declarat ca Ion Iliescu nu pleaca din partid.

Ce si-au spus Iliescu si Geoana? Din pacate, se pot face doar speculatii, caci reconstituirea intalnirii este greu de realizat. Unul dintre parlamentarii din aripa "reformista" da ca sigur faptul ca Ion Iliescu i-a reprosat lui Mircea Geoana ca s-a lasat manipulat de grupul de la Cluj.

De altfel, potrivit unor surse, Ion Iliescu se va referi acid in discursul pe care il va tine astazi la "clujeni", cei care i-au contestat pentru prima data pozitia de "guru" al partidului.

In replica, parlamentarii ardeleni intentioneaza sa-si reafirme programul prezentat saptamana trecuta la Targu Mures, in care cer descentralizarea PSD si ruperea lui de criptocomunism.

Iliescienii condamna "blasfemia" lui Nastase

Grupul senatorilor fideli lui Ion Iliescu ar putea lansa o contraplatforma ca reactie la initiativele reformiste ale grupului de la Cluj. Senatorul Ioan Talpes, care, din fronda, a renuntat acum doua zile la toate functiile din partid, ne-a declarat ca este necesara "o platforma care sa reprezinte electoratul traditional al PSD".

Este greu de spus acum daca Ion Iliescu o va imbratisa sau daca ceilalti iliescieni vor incerca sa coaguleze o miscare de rezistenta in partid.

Singurul care a socotit-o "o idee excelenta" este senatorul Antonie Iorgovan care militeaza pentru ramanerea grupului Iliescu in PSD. El a laudat "flerul lui Talpes", care ar fi simtit ca documentul "clujenilor" nu este suficient de bine primit.

In context, Iorgovan a reconfirmat ca-l va concura pe Cristian Diaconescu in cursa pentru sefia Comisiei de integritate morala: "Ce, sa candideze numai aia dirijati de Nastase?!"

Cert este ca, intrebati individual, cei mai multi fideli iliescieni raspund ca, in partid, este nevoie de un pol "la stanga stangii". Ce ii leaga pe iliescieni este aversiunea fata de "clujeni" si fata de "tradatorul" Adrian Nastase.

De altfel, Ioan Talpes ne-a spus ca este "o blasfemie" declaratia fostului premier potrivit careia rezultatele de la Congres au fost ca Revolutia din 1989. "L-am crezut totdeauna foarte educat, astfel incat sa nu compare o adunare la care delegatii n-au respectat mandatul primit din partea organizatiilor cu Revolutia. Este o blasfemie".

„Nu putem sa reinventam Congresul"

Declaratii moderate si impaciuitoriste, ieri, la intalnirea conducerii PSD cu liderii locali.

„Cea mai mare greseala pe care am putea s-o facem ar fi ca o stare de fibrilatie inevitabila s-o transformam intr-o situatie mai grava decat este (...) In echipa mare a PSD este loc pentru toata lumea (...) Nu putem reinventa Congresul", a spus Geoana.

Adrian Nastase a dat asigurari ca va face „echipa buna cu Mircea si Miron, in ciuda a ceea ce se scrie in presa".

Fostul premier a dat detalii si despre modul in care si-a gandit Guvernul din umbra: 15 departamente in care se vor pregati mai multi ministeriabili, pentru ca „nu inseamna ca cei care vor fi sefi aici sunt viitorii ministri".

Practic, Nastase va face cu ei un training pentru a fi gata sa preia, „in cateva zile", fraiele de la Palatul Victoria.

„Credeti ca dl. Iliescu poate fi multumit cu facaturi pe la colturi?"

Discursul pe care il va tine astazi Ion Iliescu a fost principala tema de dezbatere printre pesedistii adunati la Palatul Parlamentului. Reformistii si cei care au prins functii dupa Congres se asteptau la un speech moderat, in timp ce iliescienii s-ar fi bucurat sa auda varianta dura a discursului.

In ultimele zile, pelerinajul la cabinetul lui Ion Iliescu de la Senat si de la Institutul Social Democrat s-a intensificat.

Oameni precum Ioan Talpes, Ioan Solcanu, Adrian Paunescu, Ecaterina Andronescu, Antonie Iorgovan sau Rodica Stanoiu au venit la Ion Iliescu cu sfaturi si proiecte. Mircea Geoana s-a aratat, de asemenea, deschis sa-i ofere lui Ion Iliescu orice functie doreste – o ironie probabil, dat fiind orgoliul ranit al fostului guru pesedist.

Mai multi lideri ai PSD vorbeau, ieri, de reactivarea functiei de presedinte de onoare mai mult sa se afle in treaba.

„Credeti ca dl Iliescu poate fi multumit cu facaturi pe la colturi?", s-a intrebat retoric viceliderul grupului senatorial, Ioan Solcanu, intervenind in discutie. Intalnirea centru-teritoriu urma sa se termine pe seara.

Pana la inchiderea editiei se anuntase ca in Biroul permanent national a mai fost ales primarul de Iasi, Gheorghe Nichita. El este primul dintre cei 9 lideri locali care-si vor face intrarea in conducerea partidului.