Strategia Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) se va concentra in 2005 pe atragerea de investitii greenfield in special in acele zone industriale mai putin dezvoltate. "Fiecare zona are un anumit avantaj. Dupa ce vom descoperi ce are fiecare regiune de oferit, vom contacta companiile care se potrivesc cel mai bine specificului local", a precizat Ana-Maria Cristina, presedinta ARIS.

In acest moment, cele mai interesante domenii pentru investitorii straini sunt cel al industriei auto, al petrochimiei, sectorul energetic, dar si productia de mobila. Pentru aceste domenii exista 32 de potentiali investitori, care ar putea crea prin investitiile lor un numar total de 15.000 de locuri de munca.

"Unul dintre proiecte prevede construirea unei fabrici de mobila in Moldova, cu o valoare totala de 300 de milioane. Mai avem cereri si din partea unor firme belgiene si italiene, care vor sa isi reloce activitatea in zona Vaslui. Alt investitor, din India, si-a manifestat interesul sa inceapa in Romania productia de granule PET", a declarat Sorin Vasilescu, consilier ARIS.

Scaderea investitiilor in ultimele doua luni ale anului 2005, situate in jurul a 196 milioane de euro, s-ar datora in primul rand schimbarii guvernului si politicii fiscale care i-a determinat pe investitorii straini sa adopte o atitudine prudenta. "Acest fenomen de asteptare a existat si in celelalte tari care au aderat la UE cu un an inainte de momentul aderarii", a explicat presedintele ARIS.